banner137
banner25

Vali Kırbıyık önemli açıklamalarda bulundu!

Edirne Valisi H.Kürşat Kırbıyık 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Edirne’de görev yapan yerel ve ulusal medya temsilcileriyle bir araya geldi.

Edirne’de özel bir restoranda düzenlenen sabah kahvaltısı etkinliğinde gazetecilerle bir araya gelen Edirne Valisi H.Kürşat Kırbıyık 2022 yılı yatırımlarını değerlendirdiği gibi rakamsal verileride paylaştı.

Çalışan gazeteciler gününe ilişkin konuşan Vali Kırbıyık “öncelikle bugün çok özel bir gün. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü tüm arkadaşlarımızın kutluyorum. Geriye doğru gidersek son 60 yıldır kutlanan bir gün olduğunu görüyoruz. 1961 yılında biliyorsunuz o dönem 9 gazete patronu 3 gün gazete çıkarmama konusunda bir karar alıyor ve bağımsız çalışan gazeteciler ‘basın’ adı altında bir gazete ile vatandaşlarımızın, halkımızın haber alma hürriyetini sürdürüyorlar. O günden bugüne de bu özel gün Çalışan Gazetecilerin bir günü olarak kutlanıyor. Ben de bir kez daha sizlerin bugününü tebrik ediyorum”dedi.

Yerel medyanın öneminde dikkat çeken Vali Kırbıyık “yerel medya şehirler açısından son derece önemli dinamiği var. Bir tarafında kamu kurum ve kuruluşlarının kamusal hizmeti sunmakla sorumlu olan tarafın çalışmalarından, faaliyetlerinden vatandaşlarımızın ve kamuoyunun haberdar olmasını sağlama noktasında son derece önemli bir fonksiyon icra ediyor. Diğer tarafta vatandaşlarımızın ya da kamusal hizmetlerden yararlanıcıların talep, beklenti ve isteklerinin kamu tarafına iletilmesi noktasında hakikaten önemli bir köprü rolü üstleniyor. Yine sahada yaşanan aksaklıklar, bazen kötüye kullanımlar, bazen yanlış uygulamalar bunların da sizler vasıtasıyla kamu kurum ve kuruluşlarının haberdar olma noktasında ciddi bir fonksiyon üstlenmektesiniz”ifadelerini kullandı.

2022 yılında Edirne’ye Devlet eliyle yapılan yatırımları rakamlarla paylaşan Vali Kırbıyık; ilin temel veri ve istatistiklerini aktardı. 2022 yılı Gümrük istatistiklerinden,Vergi gelirleri, SGK’lı çalışan ve emekli olan kişi sayısını, tarım konusu ve üretim bilgileri ile elde edilen ürünler, Tarımsal desteklemeler, Kültür ve Turizm Varlıkları, Eğitim konusu, Sağlık Hizmetleri, Konaklama tesisleri ve turizm alt yapısı, Nüfus Müdürlükleri yoğunluk ve yapılan işlemler, Tapu Müdürlüklerinde yapılan işlemler gibi önemli konulara değinen Vali Kırbıyık; 2022 yılında Edirne’ye merkezi hükümet tarafından 3 milyar TL’lik yatırım yapıldığını aktardı. Vali Kırbıyık “2022 yılında 3 milyar TL seviyesinde kamu yatırımı merkezi hükümet ve yerel idare tarafından gerçekleştirildi. Bunun 300-350 milyon TL seviyesi yerel yönetimler tarafından gerçekleştirildi. Diğer kalanı ise genel idare tarafından merkezi yönetime bakanlıklar tarafından gerçekleştirildi”diyerek ulaştırma konusunda yapılan yatırımlara değindi. Özellikle Hızı Tren projesine değinen Vali Kırbıyık; kent içinden geçen hızlı tren hattının Cuma pazarı alt tarafından bulunan ray serme işleminin tamamlanarak geçici süreliğine bu şekilde yapıldığını asıl olan hattın 600 metre uzunluğunda viyadük olarak havadan gideceğini kaydetti. Vali Kırbıyık; “Ulaştırma sektöründen başlayacak olursak bu yıl için en önemli proje hızlı tren projesi. Çerkezköy-Kapıkule hattındaki bütün çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Edirne merkezdeki çalışmaları da bu noktada çok daha yakından izliyoruz. Tarihi Meriç Köprüsü'nün yanından geçen konvansiyonel hattın bir değişimi söz konusu. Önce geçici olarak 7-8 ay faaliyet göstereceği alana taşındı. Bu arada eski hat sökülecek oraya yaklaşık 600 metre uzunluğunda bir viyadük yapılacak. Hızlı trene ait iki yeni hat hem de konvansiyonel hat oraya tekrar taşınacak. İnşallah 2023 yılı sonuna doğru şehir merkezindeki bu geçiş de tamamlanmış olacak”dedi.

Uzun bir süredir devam eden Edirne-Kırklareli arasında ki duble yol çalışması hakkında da bilgi veren Vali Kırbıyık “karayollarının çalışmalarına bakacak olursak. Edirne Kırklareli yolu 2023 yılında tamamlanacak. Burada son kalan 12 kilometrelik bir bölümümüz var. Bu 8,5 kilometreye yakın bir kısmı bölünmüş yol olarak hizmete açıldı. Kalan 12 kilometrelik bölümde 2023 yılı sonuna kadar tamamlanacak ve Kırklareli Edirne yolu tamamen bölünmüş yol olarak Vatandaşlarımızın istifadesine sunulmuş olacak”dedi.

Meriç nehri kenarında yapımını başlanan ve Edirne’de bir kesim tarafından eleştirilen Millet Bahçesi projesine de değinen Vali Kırbıyık, bu yönde eleştirilere açık olduklarını ve proje üzerinde düzeltmeye değer bir durum varsa eleştirileri dikkate alacaklarını kaydetti.

Vali Kırbıyık “Millet bahçesi çalışmaları başladı. Bu ilimiz açısından son derece önemli bir çalışma. Bu nehir buradan yüzyıllardır akıyor ama biz bugün itibarıyla Edirneliler ‘hadi ailemizi, çoluğumuzu, çocuğumuzu alalım’ deyip hehir kenarında bir yürüyüş yapalım dediğimizde maalesef böyle bir alana sahip değiliz. Biz bu tartışmayı aslında Söğütlük ve Kent ormanı üzerinden yürüttük. Biraz da bu tartışma projeye haksızlık oluyor. Projenin asıl merkezinde her iki alandaki yürüyüş alanları pergoleler, bisiklet yolları ve oradaki dinlenti alanları var. Mehmet Müezzinoğlu Köprüsü'nden enerji santraline kadar olan bölümde her iki alanda ikişer buçuk kilometrelik toplam 5 kilometrelik sağlı sollu yaya yürüyüş alanları var. Bu görülen set şeklindeki duvarların üzerinde de bir kademeli sistem oluşturulacak. Dolayısıyla vatandaşlarımızın şehirlinin nehirden daha fazla istifade etmesi sağlanacak. Bir şehrin hava alması sağlanacak. Bu son derece önemli bir proje. Söğütlükle ilgili eleştirileri tenkitleri takip ediyoruz. Burada da hiçbir proje kutsal değil. Muhakkak eksik, gedik varsa bunu da ilgili arkadaşlarımızla tartışıyoruz. Yapılacak projede revizyonlar varsa onları da yapmaya hazırız. Ama şu an itibariyle gördüğümüz önemli bir sorun yok. Çalışmalarda bütün hızıyla devam ediyor”şeklinde konuştu.

Edirne’ye iki yeni polis karakolu kurulması yönünde çalışmaları olduğunu da aktaran Vali Kırbıyık “Edirne Merkez'de 2 adet polis merkezimiz var. Eski tabiriyle karakolumuz var. Bunun şehre yeterli olmadığını düşünüyoruz. En az iki tane daha polis merkezi amirliğine ihtiyacımız var. Belki biri Karaağaç'ta bir diğeri de ana caddenin alt tarafında bir noktada olacak şekilde. Buna ilişkin de yer tespiti çalışmalarını sürdürüyoruz. Hızlı bir şekilde bunları netleştirip Emniyet Genel Müdürlüğümüz ve İçişleri Bakanlığı marifetiyle bunu yapıp şehrimizdeki Polis Merkezi sayısını 4'e çıkartmayı amaçlıyoruz”dedi.

Çevre Vakfı tarafından bir süredir Meriç nehri üzerinde devam eden enerji santrali hakkında da konuşan Vali Kırbıyık, çalışmaların hava koşulları nedeniyle aksadığını ve 1 aylık bir zaman diliminde çalışmaları tamamlayacaklarını kaydetti. Vali Kırbıyık “Çevre Vakfı tarafından sürdürülen enerji santrali burada da çalışmalarımız artık son 1 aylık sürece ihtiyacımız var. Mevsim koşulları bizi ister istemez yavaşlatıyor. Beton dökme hızımız eskisine oranla yavaş ama buradaki süreçte fiziki gerçekleşme yüzde 90'ların üzerine çıktı. Çok az bir nokta kaldı. Bunu da tamamlayıp inşallah enerji üreteceğimiz bir döneme geleceğiz”ifadelerini kullandı.

Enez Balıkçı barınağı içerisinde yapımına başlanılan ve şu ada durağan bir döneme giren Liman Gümrüğü ile ilgili yöneltilen bir soruyu da cevaplayan Vali Kırbıyık “Fiziki mekanın yapılmış olması sürdürülebilirlik açısından yeterli değil. Bunun görüşmelerini yapıyoruz. Bir yandan Deniz Ticaret Odaları Birliği bir yandan Çanakkale'deki Gestaş firması ile görüşüyoruz. Özel İdare’nin şirketi orada taşımacılık yapan şirket. Bunun yük odaklı mı, olacağı yolcu taşıma odaklı mı olacağı, turizme endeksli mi olacağı. Önce bunların daha da netleştirilmesi lazım. Ona göre de adımlarımızı atacağız. Altyapı zaten hazır. Üstüne koyacağımız 3 tane prefabrik bina. Geri kalan iş bir gümrük binası, bir pasaport kontrol noktası yapmamız yeterli. Ama önemli olan o bağlantıyı sağlayabilmek. Karşıda nereyle çalışacağız, nasıl çalışacağız şu anda arkadaşlarımız onunla ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar? Sürdürülebilirliği gördüğümüz anda adımları atacağız. Ama şu ana kadar o seviyeye gelemedik”dedi.

Son olarak Cumhurbaşkanlığına bağlı Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı tarafından yapımı üstlenilen Edirne Sarayı hakkında yöneltilen ve var olan Yağlı Güreş alanının proje dahilinde taşınıp taşınmayacağı şeklinde ki yöneltilen bir soruya cevap veren Vali Kırbıyık “Oranın kendine ait özel bir durumu var. Malumunuz Kırkpınar aslında 500 yıl yapıldığı bölgenin dışında. Cumhuriyet döneminde burada yapılıyor. Ama akademik çevrelerin değerlendirmesine baktığımızda sizin de ifade ettiğiniz gibi temelinde orada bir yandan sarayın Has bahçesi bir yandan da Balkan Harbi'nde bizim askerlerimizin esir düştüğü, bir kısmının ağaç kabuklarını yiyerek hayata tutunduğu, bir kısmının da açlıktan şehit olduğu bir yerdir. Akademik çevreler bunun burada olmaması gerektiğini değerlendiriyorlar. Öbür taraftan da tabii yılların verdiği bir alışkanlık var. Güreş sporuyla ilgilenenlerin büyük bir kısmı orada olması gerektiğini söylüyorlar. Buna alternatif alanlar çalışılıyor. Malumunuz eldeki projelerde mevcut zemin seviyesine kadar indirilip yeniden yapılması doğrultusundaydı. Dolayısıyla madem zemin seviyesine ineceksek yerin yeniden tartışılması gerektiğini ben de düşünüyorum. Ama nasıl ilerleriz şu anda alınmış net bir karar yok. Yani burada mı kalacak, başka bir yere mi taşıyacağız buna ilişkin aldığımız bir karar yok? Ama tartışılmasının faydalı olduğunu ben de düşünüyorum. Muhakkak orada olmalı mı, bir başka yere taşınmalı mı ama şu soruyu da hepimiz sormalıyız. Kırkpınar bu şehrin en önemli marka değerlerinden bir tanesi. Ama senede sadece bir hafta veya 3-4 günü kapsayacak şekilde kullanıyoruz. Diğer geri kalan dönemde şehrin bundan yeterince istifade etmediğini değerlendiriyorum. Biraz daha böyle yaşayan bir noktaya getirmemiz lazım. Orada da yapsak diğer yerde de yapsak içerisinde müze bölümleri ve gösteri güreşlerinin de yapılacağı özellikle bu turist kafilelerinin yabancı ya da yerli turistlerin şehrimizi ziyaret ettiklerinde gösteri güreşi olarak izleyebilecekleri, kayda alabilecekleri bir bölümün oluşmasının Turizm açısından çok faydalı olacağını değerlendiriyorum”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30