banner78
banner25

Vali Kırbıyık;" Edirne'de bu yıl 1 ton 461 kilogram uyuşturucu ile 5 milyon uyuşturucu hap ele geçirildi"

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, son günlerde yaptıkları başarılı operasyonlarda yüzlerce kilo uyuşturucu ve kaçak eşya ele geçiren Gümrük, Polis ve Jandarma ekiplerini başarı belgesi ile ödüllendirdi.

Vali Kırbıyık, ödül töreninde yaptığı konuşmada; “Tüm suçlarla olduğu gibi uyuşturucu ve kaçakçılık suçlarıyla mücadele etmek de bizim temel hedefimiz ve önceliğimiz. Bu doğrultuda valiliğimizin koordinasyonunda güvenlik birimlerimizce amansız bir mücadeleye devam ediyoruz. Burada Emniyet Müdürlüğümüz, Jandarma Komutanlığımız, Gümrük Muhafaza ekiplerimiz 7 gün 24 saat esasına göre her türlü teknik imkânı kullanarak bu suçların önlenmesine yönelik ve bu suçlar eğer işlenme aşamasındaysa faillerin yakalanmasına yönelik çalışmalarını aralıksız şekilde sürdürüyorlar.

Özellikle sizlerin de malumu son dönemde çok başarılı yakalamalar da gerçekleşti. Bugün burada bu başarılı çalışmalara imza atan arkadaşlarımızı tebrik etmek, ödüllendirmek amacıyla onlara başarı belgesi takdim etmek için toplanmış bulunuyoruz. Sizlerin de malumu uyuşturucu suçları ile mücadelede 3 temel başlık var. Bir tanesi arzla mücadele arzın azaltılması. Uyuşturucunun gençlerimizi ve milletimizi zehirlemesine engel olunması. İkinci olarak talebin daraltılması bu konuda farkındalık çalışmalarının yürütülmesi, gençlerimizin bilinç seviyesinin yükseltilmesi. Bu çerçevede de İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda uygulanan en iyi narkotik polisi anne uygulaması geniş kitlelere yayılmaya devam etmekte. Yine “‘UYUMA” uygulamamız çerçevesinde de vatandaşlarımız şahit oldukları, gördükleri herhangi bir uyuşturucu suçunu rahatlıkla bir uygulama üzerinden güvenlik ve emniyet birimlerimize ulaştırabilmektedirler. Üçüncü önemli başlık da rehabilitasyondur bildiğiniz üzere. Uyuşturucuya bir vesileyle bulaşmış gençlerimizin tekrar tedavi edilip topluma kazandırılması da son derece önemli bir başlıktır. Bu çerçevede başta Sağlık Müdürlüğümüz, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz olmak üzere gerekli çalışmaları devam ettiriyoruz. İlimizde devlet hastanelerinin yanı sıra üniversite hastanemizde bir AMATEM yani rehabilitasyon bölümümüz var. İnşallah şimdi Sağlık Bakanlığına bağlı yeni bir AMATEM inşası da gerçekleştirilecek. Yakın zamanda ihalesi yapıldı. Son süreçlerinin sözleşme aşamasındayız. Ondan sonra inşaat süreci başlayacak ve o alanda da kapasitemiz artacak. Ama birinci başlığa dönecek olursak arzla mücadele bizim temel görevimiz. Bugün burada sizlere arzla mücadelede son dönemde neler yapıldığını hatırlatmak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Uyuşturucu ile ilgili yakalamalardaki sadece son üç aydaki önemli yakalamaları size ifade etmek istiyoruz.

Burada 3 Ekim tarihinde Emniyet Müdürlüğümüzün Narkotik Suçlarla Mücadele birimleri tarafından yapılan çalışma sonucunda toplam 94 kilo 754 gram ağırlığında skunk maddesi yakalandı. Yine aynı tarihte 2 kilo 126 gram seviyesinde yakalanan skunk maddesi oldu.

Havsa ilçesinde İl jandarma Komutanlıkları ekiplerimizce gerçekleştirilen 15 Kasım’daki operasyon sonucunda toplam 56 kilogram skunk maddesi ele geçirildi. Yine bu operasyonda yakalanan şahsın İstanbul ilinde belirttiği ikametinde yapılan aramada da 1,5 kilogram daha skunk maddesi orada da ele geçirilmiş oldu.

Gümrük Muhafaza ekiplerimizce 3 Aralık tarihinde yapılan operasyon sonucunda 130 kilogram esrar,294 kg ecstasy, 4 kg kokain ve 100 gr mannipol olmak üzere piyasa değeri toplam yaklaşık 93 milyon Türk lirasını bulacak şekilde bir uyuşturucu madde yakalamasını da Gümrük Muhafaza ekiplerimiz gerçekleştirdiler.

Yine İl Jandarma Komutanlığı ekiplerimizce 10 Aralık tarihinde yapılan operasyonda 3 kg 219 gr skunk maddesi ele geçirildi. Jandarma Komutanlığımızın bir başka başarılı operasyonu 11 Aralık tarihindeydi. Burada da yine 4,5 kg esrar maddesi yakalandı.

İl Emniyet Müdürlüğümüzün 13 Aralık tarihinde yaptığı operasyonda yaklaşık 39 kg civarında skunk maddesi ele geçirildi. Emniyet Müdürlüğümüzün 17 Aralık tarihinde yaptığı yine Gümrük Muhafaza ekiplerimizin de katkısıyla gerçekleştirilen operasyonda 96 kg skunk maddesi yakalandı. Bunun da piyasa değeri yaklaşık 30 milyon TL’nin üzerindeydi.

24 Kasım tarihinde son dönemlerin en büyük yakalamalarının birini gerçekleştirdik. Burada Kapıkule’de İl Jandarma Komutanlığımızın takipli dosyası çerçevesinde Gümrük Muhafaza ekiplerimizin de katkısıyla yaklaşık 30 kg üzerinde 33 kg kokain,2 kg metamfetamin,460 kg ecstasy hap, reçine esrar ve likit esrar ele geçirildi. Bu da ifade ettiğim gibi bu yılın ve son dönemlerin en büyük yakalamalarından bir tanesiydi.

Son olarak 27 Aralık tarihinde de İl Emniyet Müdürlüğümüz tarafından 1 kg metamfetamin ele geçirilmiştir.

Değerli arkadaşlar, 2022 yılının toplam rakamlarına baktığımızda şu ana kadar 313 kg skunk ele geçirildiğini görüyoruz.863 kg esrar,132 kg eroin,71 kg kokain,64 kg metamfetamin ve yine 1 milyon 641 bin kök kenevir, 3 milyonun üstünde ekstazi,2 kg sentetik kannobinoid,1058 adet sentetik esrar,13 kg da afyon sakızı ele geçirildi. Toplam yakalanan miktara baktığınızda 1 ton 461 kg uyuşturucu madde ele geçirildi. Yaklaşık 5 milyona yakın da ecstasy hap ele geçirildi. Yakalamaların toplam TL karşılığına baktığımızda 980 milyon Türk lirasına yakın bir miktar olduğunu görüyoruz.

Burada şunu özellikle ifade etmek istiyoruz. Biz bu mücadeleye amansız bir şekilde devam edeceğiz ve burada tüm güvenlik birimlerimiz koordineli bir şekilde birbirlerine destek olacak şekilde tüm imkanları seferber ederek bu mücadeleye devam edecekler. Buradaki yakalamaların büyük bir oranı aslında yurda giriş sırasında yapılan yakalanma. Yani Avrupa ülkelerinden Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye giriş yapmak isteyen tırlarda ya da diğer araçlarda ele geçirdiğimiz uyuşturucu maddeler. Bu vesileyle Türk milletini Edirne halkını, gençliğini bu beladan uzak tutmak anlamında arkadaşlarımız çok önemli yakalamalar gerçekleştirdi. Her birine ayrı ayrı teşekkürlerimi iletiyorum. Bundan sonra da aynı gayret ve özveri ile aynı dikkatle, aynı titizlikle bu mücadeleye devam edeceklerini biliyorum. Onların da Allah gücünü, kuvvetini artırsın. Birlik beraberlik içerisinde çok daha başarılı çalışmalara imza atacaklar.

Yine yakalamaların diğer bir boyutu kaçakçılıkla mücadele kısmında. Burada da örnek verecek olursak son üç aylık dönemde neler yapıldı.

3 Ekim tarihinde İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce yapılan çalışma sonucunda 16 binin üzerinde elektronik sigara,1 milyon 240 bin sigara sarma kâğıdı,2 bin gözlük ve 30 binin üzerinde boş makaron yakalandı.

4 Ekim tarihinde 10 bin 630 adet elektronik sigara ele geçirildi. Bunun da piyasa değeri yaklaşık 6,5 milyon TL idi.

İl Jandarma Komutanlığımızca yapılan 6 Ekim tarihli çalışmada 3 bin 183 adet tarihi eser ele geçirildi çeşitli ölçülerde sikke, ok ucu, mızrak ucu, heykel obje vb. gibi.

Yine 16 Kasım’da İl Emniyet Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar sonucunda 11 bin adet elektronik sigara ele geçirildi. Bu da önemli başarılı bir çalışmaydı.

İl Jandarma Komutanlığımızın 25 Kasım tarihinde yaptığı çalışmada 16 adet kısa namlulu pompalı av tüfeği ki bunun da kargo üzerinden şehrimize geldiği tespit edildi arkadaşlarımızın yaptığı başarılı çalışma sonucunda bunlar da yakalandı. Gümrük Muhafaza Ekiplerimizin 5 Aralık tarihinde yaptığı operasyon sonucunda yaklaşık piyasa değeri 1 milyona yakın olan 122 bin adet sentetik ilaç ele geçirilmiş oldu.

13 adreste 6 Aralık tarihinde eş zamanlı olarak yapılan operasyonda İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimiz 6 adet ruhsatsız tabanca yakaladılar. Burada yine 2 adet tüfek, elektroşok cihazı ve fişek ele geçirildi.

9 Aralık tarihinde İl Emniyet Müdürlüğümüz tarafından yapılan 12bin 300 adet elektronik sigara ele geçirildi. Ve buna bağlı kaçakçılıkta kullanılan malzemeler İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce yakalandılar.

13 Aralık tarihinde yapılan operasyonda ise yaklaşık piyasa değeri 2 milyonun üzerinde olan 111 adet elektronik eşya Gümrük Muhafaza Ekiplerimiz tarafından yakalandı.

25 Aralık tarihinde yine Gümrük Muhafaza ekiplerimiz tarafından piyasa değeri yaklaşık 8,5 milyon TL olan cep telefonu ve diğer elektronik cihaz yakalaması gerçekleştirildi.

Yıl içerisinde yapılan yakalamaların toplamına baktığımızda yaklaşık 367 milyon TL’yi bulacak kaçak eşya ve malzeme yakalandığını görüyoruz. Bunun %32’si oto yedek parça, %23’ü ticari eşya kaçakçılığı, %20’si elektronik sigara, %5 tütün ve tütün mamulleri,  yüzde 20 olarak ise elektronik aletler olduğunu görüyoruz.

Hem uyuşturucu ile mücadelede ham kaçakçılıkla mücadelede arkadaşlarımız son dönemde adeta bir destan yazdılar. Tekrar her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bundan sonrası için de aynı özveriyle çalışmalarına devam edeceklerini biliyorum.

Buradan Edirneli vatandaşlarımıza, hemşerilerimize şunu da ifade etmemiz gerekiyor. Biz buradayız. Güvenlik birimlerimiz var güçleriyle şehrimizin daha güvenli, daha huzurlu olabilmesi ve bu anlamda daha istikrarlı olabilmesi için çalışmalarını yürütüyorlar. Ama bazen ihbar noktasında bir eksiklik görüyoruz. Bu konuda sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Uyuşturucu suçlarıyla mücadele ederken son dönemde örnek olarak UYUMA ile ilgili ihbarlara baktığımızda bazı aylar hiç ihbar olmadığını, bazı aylar da ise 1 veya 2 rakamlarını görüyoruz. Arkadaşlarımız her ortamda ve platformda UYUMA uygulamasını da kullanarak rahatlıkla kolluk birimlerimize ulaşabileceklerini anlatıyoruz.

Vatandaşlarımızın uyuşturucu suçları ve diğer suçlarla ilgili şahit oldukları, gördükleri takdirde bizleri bilgilendirmelerini ihbar suçlarını canlı tutmalarını özellikle istirham ediyoruz. 112 Acil Çağrı Merkezimizi arayabilirler. Bu mücadeleyi ancak hep birlikte, hepimiz taşın altına elimizi sokarsak yapabiliriz. Bu noktada da vatandaşlarımızın katkısını bekliyoruz. Biz bu noktada tüm gücümüzle amansız bir mücadele içerisindeyiz. Bu mücadeleyi de sürdürmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Kapıkule Sınır Kapısı VIP salonunda düzenlenen törene Edirne Valisi Sayın H. Kürşat Kırbıyık’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin, Vali Yardımcısı Zafer Karamehmetoğlu, Trakya Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Nihat Kınık, İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, İl Jandarma Komutan V. Naim Tavlı, Emniyet, Jandarma ve Gümrük personelleri katıldı.

Son birkaç ay içeresinde yüzlerce kilo uyuşturucu medde ve kaçak eşya ele geçiren Emniyet, Jandarma ve Gümrük personeline başarı belgeleri Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık tarafından verilerek tebrik edildi. Tören toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30