Edirne'nin Keşan ilçesinde geçtiğimiz Cumartesi günü yapılan ve Saros Körfezi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Çalıştayı adı altında gerçekleştirilen toplantı sonrası Edirne Valisi H.Kürşat Kırbıyık kendilerini hedef alan açıklamalarından dolayı CHP Keşan İlçe Başkanı Serdar Pekcan, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ve Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’na tepki gösterdi.
Düzenlediği basın toplantısı ile hem gazetecilerin sorularını yanıtlayan hemde açıklamalarda bulunan Edirne Valisi H.Kürşat Kırbıyık “alan başkanlığı” konusuna açıklık getirdi ve kullanılan kelimelerin özensizlik olduğunu ve muhataplarına yakıştıramadığını kaydetti.
Edirne Valisi Kırbıyık; düzenlenen Saros çalıştayında alan başkanlığı oluşturulması gerektiği fikrini ortaya attığını ve bu fikir ve düşüncesinin Keşan CHP İlçe Bakanlığı tarafından yapılan
toplantıda “rant,talan peşkeş çekmek” gibi ifadeler kullanılarak konunu farklı yönlere çekilmesinin kendisini üzdüğünü belirterek “Ben de Saros’la ilgili kendi kişisel görüşlerimi paylaştım. Yaklaşık 7 aydır burada görev yapıyorum. Gözlemlerim oldu. Çalışmalarımız oldu. İncelediğimiz dosyalar oldu. Bende doğal olarak bu ilin Valisi olarak görüşlerde, önerilerde bulunma durumunda orada çalıştayın bu bölümünde açıkladım. Tespit ettiğimiz avantajlar vardı. Dezavantajlar vardı. Bunları söyledik ve bir öneri getirdik. Alan başkanlığı ile ilgili bu önerinin tartışılmasını istedik. Bakın şunu söylemedik! ‘Biz alan başkanlığını çalıştık, hazırladık, sunuyoruz, yapıyoruz’ demedik. Bu bölge için mevcut Türk idare sisteminde alternatifler şunlar dedik. Bir mevcut durum devam edebilir dedik. Yani ilgili belediyeler özel idare, muhtarlıklar arasındaki bu yetkisel paylaşım devam edebilir. Eğer yetkisel bütünlük olmasını istiyorsak elimizde iki seçenek var. Türk idare sisteminde bir büyükşehir modeli. Büyükşehir modeli ile ilgili Kanuni düzenlemede 750 bin nüfus şartı var. Bu 750 bin nüfusa ulaşana kadar Edirne bunu bekler, ya da yine Türk idare sisteminde halihazırda uygulanan alan Başkanlığı modeline geçmeyi bir teklif olarak öneride bulunduk. Bunu yaparken temel amacımız bu bir fikir boyutunda daha henüz ete kemiğe bürünmedi. Sadece konunun tüm taraflarının bilgisi olsun ve fikirlerini alalım ve bundan da büyük mutluluk duyuyoruz. Bu toplantıyı eleştiren de oldu destekleyen de oldu, olacaktır da. Doğaldır. Herkesin bunu desteklemesini beklemiyoruz. Eleştirenlerin de olacağını öngörüyoruz. Karşı çıkanların da olacağını öngörüyoruz. Gördüğüm kadarıyla her siyasi partinin içerisinde destekleyen de var karşı çıkanlar da var. Farklı eleştirileri olan da var”diyerek bunların bir sınırı olduğunu belirtti.Tartışmaların yapılırken kriterler olduğunu ve bu kriterlere uyulması gerektiğinin altını çizen Vali Kırbıyık “Kişilik hakları ile ilgili durumlarımız var. Kurumların saygınlığı ile ilgili sorumluluklarımız var. Kamu yöneticilerinin gündelik siyasi tartışmaların dışında tutulmasına dair sorumluluklarımız var.Dün bir siyasi partimizin Keşan İlçe başkanlığında bir toplantı gerçekleştiriliyor. Ben de gece gördüm açıkçası. Şimdi ifadelere bakıyorum karşı çıkmak çok doğal ama karşı çıkılırken yağma, talan, işte peşkeş çekme, rant. Değerli arkadaşlar ne oluyoruz hakikaten? Ne oluyoruz? Ben anlamıyorum! Bir fikri söylemişiz ve bu fikrin tartışılmasını arzu ediyoruz. Karşı çıkmak yine çok altını çizerek söylüyorum doğal bir şey herkesin en doğal hakkı. Herkes karşı çıkabilir. Bunun Saros'a fayda getirmeyeceğini ifade edebilir, zarar vereceğini düşünebilir, başka modeller önerebilir. Ama bir ilin Valisinin bir bölge ile ilgili önerisinin altında yağma aramak, talan aramak yani ifadeleri dikkatle seçerek kullanmak istiyorum, bir özensizliktir! Bunu da biz muhataplarımıza yakıştıramıyoruz”dedi.
“Benim burada bir sorumluluğum var” diyen Vali Kırbıyık; “Ben kamu kurumlarının buradaki en üst düzeydeki yöneticisiyim. Siyasi tartışmaların içerisinde bir aktör değilim. Bundan uzak durmak için elimden geldiğince özen gösteriyorum. Ama bu sorumluluk sadece bana ait değil. Siyasi aktörlerin de bu sorumluluğu aynı şekilde taşıması lazım. Yani bir Valinin önerisiyle ilgili olarak bir tartışma yapılacaksa buradaki söylenecek ifadelerin belli çizgileri içerisinde kalması hem kişilik hakları açısından son derece önemlidir, hem de o kurumların saygınlığı açısından önemlidir. Ben Edirne Valiliğinin 204 valisiyim. Benden sonra da valiler gelecek, benden önce de çok Vali geldi, gitti. Biz bu bilincin içerisindeyiz.”dedi.
Yaptığı konuşmada Saros ile ilgili çok başlılık olduğunu ve bununda eleştirildiğini söyleyen Vali Kırbıyık “Edirne valiliğini kurumsal saygınlığının korunması benim kadar buradaki diğer siyasi aktörlerin de görevi. Bu sorumluluğa herkes riayet etmek durumunda. Dışına çıkılmamasını özellikle herkesten istirham ediyorum. Biz orada ne demişiz? Çok başlılığın giderilmesi lazım demişiz. Benim ifade ettiğim husus bir hukuksal konu. Neyi söylüyoruz? Diyoruz ki imar planlamasında yetki birden fazla idareye ait. İdareden kastım da değerli arkadaşlar imar planlarının onaylanma yetkisi meclislere aittir. Keşan belediye meclisinin, Enez Belediyesi'nin, İl Genel Meclisinin imar planlarını onaylama yetkisi var.”diyerek
CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı’nın ‘Valla sayın valim, eğer siz başsanız ve çok başlılık varsa o da sizin sorununuz’ şeklinde ki açıklamasına ise “Benden şunu mu bekliyorlar? Ben belediye meclislerinin yerine geçeyim, karar mı alayım? Arzu ediyorlarsa bunu da Türk hukuk sistemi izin vermiyor ama tartışalım, nasıl yapacağız? Yani burada belediye meclislerinin bir görevinden bahsediyoruz. Buradaki belediye meclisleri kendi görevlerini yürütürken elbette kendi değerlendirmelerini yapıyorlar ve birbirlerinin altlık veya üstlük ilişkisi olmadığı için planlar birbirinden bağımsız yürüyor. Sonuçta da bence bir bütüne hizmet etmiyor. Bunu ifade ediyoruz. Ama vali olarak benim görevlerimi hatırlatmak bence şık bir durum değil. Ben görevlerimi biliyorum ve o görevlerimin sınırları içerisinde kalmaya mümkün olduğunca özen gösteriyorum”dedi.