banner78
banner25

Vali Canalp “Dünyada yerel demokrasinin en önemli fonksiyonu olan yerel temsil fonksiyonunu yerine getiren ülke Türkiye'dir!”

Edirne’de bulunan muhtarlar tarafından kurulan Köy ve Mahalle Muhtarları Federasyonu hizmet binası geniş bir katılımla hizmete açıldı.

Muhtarlar tarafından Edirne Valisi Ekrem Canalp’e iletilen mekan talebi sonrasında Vali Canalp Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak faaliyet gösterilen Hükümet Caddesi üzerinde ki tarihi binayı gerçekleşen restorasyon sonrasında muhtarlara tahsis etti.

Bugün yapılan açılış töreni ile hizmete kazandırılan Muhtarlar Federasyonu Hizmet Binası saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından yapılan konuşmalar sonrasında hizmete açıldı.

İlk konuşmayı Köy ve Mahalle Muhtarları Federasyonu Başkanı İrfan Tasmalı gerçekleştirdi. Tasmalı konağın düzenlemesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek bugünlere gelmenin haklı gururunu yaşadıklarını belirtti.

Köy ve mahalle muhtarlarının tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği, “Muhtarlar Konağı” açılışında konuşan Edirne Belediye Başkan Recep Gürkan ise muhtarların demokrasinin gerçek temsilcisi olduğuna değindi ve “Özlediğimiz, kurmaya çalıştığımız, geliştirmeye çalıştığımız demokrasinin gerçek temsilcileri, gerçek kahramanlarısınız. Ben öyle değilim, Sayın Milletvekillerim öyle değil. Sonuçta biz bir parti tarafından aday gösterilip halkın karşısına çıkıyoruz. Parti vesilesi ile aday oluyoruz. Kazanıyoruz ya da kazanamıyoruz. Ama sizler, kendi iradenizle doğrudan halkın karşısına çıkarak, oyunu istiyor ve siyasetten bağımsız olarak seçilip bulunduğunuz bölgeye hizmet etmeye gayret ediyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise konuşmasında muhtarlar yasasının çıkması konusunda parti olarak çalıştıklarını ve yapılamazsa iktidara geldiklerinde bunu mutlaka yapacaklarını belirterek “muhtarların bir görevlilerini yanında sürekli olması ve kapılarının açık olması gerekmekte. Buna istihdam açısından bakmıyoruz. 50 bin’in üzerinde istihdam yaratma açısından bakmıyoruz, sabah 8’den akşam 5’e kadar muhtarlık binası açık olsun. Çünkü muhtarlarımız Devleti temsil ediyorlar. Çeşitli kurumlara gidebilirler, Edirne’ye gelebilirler, ilçelere gidebilirler ve beş sene sonra yeniden seçime gidecekler belki kaybedebilirler, ama oradaki görevli 20 yaşından 65 yaşına kadar orada bir hafızayı bulundurabilir. Bilgisayarda var zaten. O hafıza ondan sonraki nesillerde de devam edebilir”diyerek muhtarlardaki bilgisayar alt yapısının önemine ve devamlılığına dikkat çekti.

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise muhtarların toplumun kılcal damarları olduğunu ifade ederek “Biz her zaman söylüyoruz, demokrasinin ilk halkası. Okan vekilimde söyledi. Muhtarlarımız köylerinde, mahallelerinde ihtiyacı sahibi kim, kim evleniyor,askere kim gidiyor, ihtiyaç sahibi kim en iyi onlar biliyorlar. Pandemide herkes evde kalırken ön cephede muhtarlarımız oldu. Herkese evde kal derken muhtarlarımız kapı kapı dolaşıp herkesin yardımına koştular. Bu süreçte yaptıkları fedakarlıklar için verdikleri hizmetler için bütün muhtarlarıma teşekkür ediyorum”diyerek muhtarların pendemi sürecinde önemi bir rol üstlendiğini belirtti.

Açılışta konuşma yapan Edirne Valisi Ekrem Canalp, Türkiye’deki muhtarlık ve ihtiyar heyeti sisteminin dünyaya örnek olduğunu belirterek, "Yerel demokrasinin en önemli fonksiyonlardan biri yerel temsil makamı fonksiyonudur. Dünyada yerel demokrasinin en önemli fonksiyonu olan yerel temsil fonksiyonunu yerine getiren ülke Türkiye'dir. Çünkü yerel demokrasi ve yerel temsili en güçlü kılan kurum Türkiye'dedir. Dünyada bu şekilde köyünde ve mahallesinde hem muhtarıyla hem ihtiyar heyetiyle demokrasiyi en güçlü şekilde yansıtabilen yegâne ülke Türkiye'dir. Onun için bu iddiada bulunuyorum. Çünkü bizim muhtarlarımız ve ihtiyar heyeti üyelerimiz dünyaya örnek bir temsil makamıdır. Biz bu binayı şu anda yerel demokrasiyi en iyi şekilde temsil eden muhtarlarımıza teslim ediyoruz. Bütün ilçelerimizde teşkilatlanmalarını tamamlayan köy ve mahalle muhtarımız federasyonlarını kurdular ve bu binayı da onlara teslim ediyoruz. Bu binanın herkese hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Daha sonra açılış törenine katılan il protokolü tarafından binanın teslimi ve açılışı gerçekleştirildi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30