banner78
banner25

Vahşi sulama yer altı sularını bitiriyor!

Vahşi sulama yer altı sularını bitiriyor!

Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yüzde 60'a yakınının karşılandığı Edirne'de ki çeltik tarlaları yer altı sularını adeta yok ediyor.Dünya'da en önemli sorunlardan biri olarak gösterilen gelecekteki su sıkıntısı, maalesef bazı tedbirlerin alınmasını sağlasa da,çeltik üretiminde kullanılan suyun heba edilmesi büyük bir çelişki olarak görülüyor.Vatandaşlardan 'suyu israf etmeyin.Bilinçli kullanın.Boş yere tüketmeyin"diyerek israfı önlemeye çalışan devlet, yer altı sularımızı hoyratça tüketen çeltik tarlaları ve sahipleri için adeta seyirci.Suyun akılcı kullanımına yönelik bir dizi çalışmalar yapan ve nehirden aktarım yapıp çeltik tarlalarına su basarak yer altı sularının tüketilmesinin önüne geçmeye çalışan yetkililer,izinli veya izinsiz açılan su kuyularına sessiz kalıyor.Edirne'nin Enez ilçesi Yenice köy'de yer altı sularının hoyratça tüketilmesine isyan eden köy halkı bu duruma son vermek için yetkilileri uyarıyor ve seslerinin duyulması için CİMER başta olmak üzere bazı yerlere müracaat ettiklerini söylüyorlar.Yaklaşık bin dönüm arazinin 10 adet kuyuyla 24 saat kesintisiz sulandığını belirten köylüler bir kuyudan alınan anlık su miktarının saniyede 24 litre olduğunu ifade ediyorlar.
Çeltik ekimini bin dönümlük arazide tek bir kişinin yaptığını ve 100 gün süre ile kuyuların su aktardığını belirten köylüler "Bu on adet kuyu yüz gün boyunca çalışmakta ve her biri saniyede 25 litre suyu aşağıdan alıp yeryüzüne çıkarmaktadır.Sadece bir kuyu 1 saatte 86 ton su, 24 saatte 2 bin ton su çeltiğe vermektedir. 8-10 kuyu sürekli bu şekilde sadece bizim ovamızda. Çavuşköy, Büyükevren , Vakıf, Abdurrahim gibi köyler de var. Tarlasını kiraya verdikleri için rant oluşmuş durumda. Bu bir kişinin ekmiş olduğu bin dönüm alandan en fazla 800-900 ton çeltik alınır. Pirinç ne kadar bilmem. Ama alternatifi bulgur. Ya suyun alternatifi var mı?"diyerek alternatif tarımın önemine dikkat çekiyor ve suyun önemine işaret ediyor.
Yer altı sularının yok olduğunu ve geçmiş yıllarda 20-25 metrede çıkan suyun şimdilerde 150-170 metrelerde çıktığını belirten köylüler "bunun önüne geçilmezse evlatlarımız sağlıklı içme suyu bulmayı bırakın normal su dahi bulamayacaklar" dediler.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30