banner137
banner25

Uzmanlar uyardı! "sınır kapısı derhal kapatılmalı!"

Edirne Tabip Odası Yönetimi lokal binasında pandemi konulu basın açıklaması yaptı. Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, salgının kontrol altına alınabilmesi için alınması gereken acil önlemleri kamuoyu ile paylaştı. Prof. Dr. Altun,”Sınır kapıları derhal kapatılmalı”dedi.

Edirne Tabip Odası Yönetimi lokal binasında pandemi konulu basın açıklaması yaptı. Genel Sekreter Dr. Sibel Sevinç Pekdemir ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Memet Akbal’ın da katıldığı toplantıda Başkan Prof. Dr. Gürcan Altun özetle şunları söyledi:

“COVİD 19 MESLEK HASTALIĞI OLMALI”

“Covid-19 salgını ülkemizde de can almaya devam ediyor. Birlikte yönetme, paylaşma ve bilimsel dayanaktan yoksun bir salgın yönetimi halk sağlığını tehdit ettiği gibi, bizlerin, sağlık çalışanlarının da sağlığını tehdit etmektedir. Önlenebilir bir hastalık olan Covid-19’dan şimdiye kadar 65’i hekim olmak üzere 145 sağlık emekçisini kaybetti. Hala enfekte oluyor, hastalanıyor, malul kalıyor ve ölüyoruz. 

130’a yakın ülke tarafından Covid-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edildi. Ülkemizde Covid-19 halen resmi olarak meslek hastalığı kabul edilmedi.”

Bir hastalığın “meslek hastalığı” olması için tüm dünyada kabul edilen kriterlerden bazılarını sıralayan Prof. Altun, “Covid-19’unülkemizde de meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için Türk Tabipleri Birliği ile birlikte bütün tabip odaları yoğun bir çalışma içerisinde. Grip aşısı, gripten korunmada belli bir oranda koruyuculuk sağlamaktadır. Bir hastalıkla en etkin mücadele, o hastalıktan korunmaktır. Öncelikle sağlık çalışanları olmak üzere risk gurubunda yer alan tüm yurttaşlarımızın ücretsiz olarak aşılanması temel bir sağlık hakkıdır. Salgın yönetiminin ne yazık ki iyi yürütülmediği görülmektedir.”

ACİL ÖNLEMLER

Salgının kontrol altına alınabilmesi için alınması gereken acil önlemleri de Prof. Dr. Altun şöyle sıraladı:

* Sınır kapıları derhal kapatılmalıdır. Şehre giriş-çıkış kısıtlaması, toplumsal hareketliliğin azaltılması, en az 14 gün süre ile ö kısıtlaması/yasağı (sosyal devlet ilkesine uygun olarak), temel-zorunlu ve acil mal/hizmet üreten işler dışında tüm işlerde çalışmaların durdurulması olmak üzere virüsün yayılmasını azaltacak, durduracak önlemler hızla hayata geçirilmeli

Salgınla mücadele hastanelerde değil, sahada kazanılır. Etkin bir filyasyon çalışması için birinci basamak sağlık hizmetlerindeki aile hekimliği-ilçe sağlık müdürlüğü ikiliği kaldırılmalı; aile sağlığı merkezleri hızla bölge tabanlı olarak organize edilmeli.

Salgının kontrol altına alınamamasının sorumluluğunu vatandaşlara yıkıp, sadece maske-mesafe-hijyen tekerlemesiyle pandemiyle başa çıkılamaz. Dünya Sağlık Örgütü'nün başından beri önerdiği gibi çok sayıda test yaparak hastalık tanısı konanlara katı bir izolasyon uygulamak; evde izolasyon koşullarının sağlanamadığı durumlarda yerel yönetimlerle de iş birliği yaparak barınma olanakları sağlamaktır.

COVID-19 dışı hastaların aylardır ertelemek zorunda kaldıkları sağlık hizmeti ihtiyacı daha fazla bekletilmemeli,  derhal “temiz hastane” uygulamasına geçilmeli. Bölge ve nüfus özellikleri dikkate alınarak pandemi dışı hastaneler belirlenmeli ve ilan edilmeli. Temiz hastane olarak kamu hastaneleri yeterli olmadığında özel hastanelerden bu amaçla yararlanılabilir, ancak özel hastanelere başvuran hastalardan “ücret farkı” alınmamalı. COVID-19 dışı hastaların sağlığa erişimi bu biçimde sağlanarak yurttaşlarımızın zarar görmesi önlenmeli. 

Kamu hastaneleri yeterli olmadığında, özel hastanelerde tedavi edilen COVID-19 hastalarından ücret talep edilmesine hiçbir biçimde göz yumulamaz. Kamu sağlık kurumlarının ihtiyaca cevap veremediği her durumda özel hastaneler Sağlık Bakanlığı'nın kontrolüne geçirilmeli, yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalı.

Sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonu arttırmak için ek ödeme adaletsizliği giderilmeli, performansa bağlı ödeme şekillerinden vazgeçilerek maaşlar insanca yaşamı sağlayacak düzeye getirilmeli.  Sağlık çalışanları için güvenli çalışma koşulları sağlanmalı, düzenli test yapılmalı, grip aşıları “ücretsiz” yapılmalı ve COVİD-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmeli. 

Sağlık Bakanlığı ve Bakanlık Bilim Kurulu, konu ile doğrudan ilgili olan uzmanlık derneklerinin görüşlerine şeffaf ve açık biçimde başvurmalı, hatta bu görüş raporları kamunun erişimine açık olmalı. Pandeminin başından beri edinilen tüm sağlık verileri “şeffaf” biçimde paylaşılmalı. 

“YENİ SALGIN POLİTİKASI OLUŞTURULMALI”

Ülkemizde salgının sekiz aydır kontrol altına alınamaması, on binlerce yurttaşımızın hayatına mal olan pandemi sürecinden “başarı hikâyesi çıkarma” anlayışı yerine, bugüne kadar izlenen eksik, yanlış, tutarsız uygulamalara derhal son verilmeli; acilen aklın ve bilimin ışığında, açık, şeffaf, güvenilir, toplumun bütün kesimlerinin katılımına açık yeni bir salgın politikası oluşturulmalı.”

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30