banner137
banner25

Üretici "Gübre fiyatlarından üzgünüz, ayçiçeği fiyatlarından memnunuz!"

Ayçiçeği hasadının gerçekleştiği Edirne bölgesinde üzerici ürünlerin borsaya getirerek tüccara satmaya devam ediyor.

Trakya Birlik’in ön alım fiyatını ilk etapta 5 bin 100 TL olarak açıklaması ve ardından piyasadaki hareketlere göre 5 bin 400 TL revize fiyat açıklayarak üreticiyi rahatlatmasının ardından Edirne Ticaret Borsası’nda yüzde 40 yağlık ayçiçeğinin fiyatı 6 bin 600 TL’den alıcı bulmaya başladı.

Edirne genelinde hasadın yüzde 90’ının tamamlanması ile fiyatlarda oturmaya başladı. Edirne Ticaret Borsasına ürününün getiren üretici 20 gün önce 5 bin 100 TL’den alıcı bulurken bugün aynı ürün 6 bin 600 TL’den alıcı bulmaya başladı. Gerçekleşen alımlarda bazı üreticiler fiyatları olumlu bulurken bazıları da girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı zarar ettiğini söyleyerek fiyatların daha da artması gerektiğini belirtti.

Üretici Mehmet Kaya tarlasından getirdiği ürününü yeri olmadığı için depoya koyamadığını ve bu yüzden satmak zorunda kaldığını belirterek “geçtiğimiz günlere göre şu anki fiyatlar güzel. 3 ton ürün getirdim ve 6 bin 611 TL’den satışını yaptım. Fiyat olarak güzel ama girdi maliyetleri çok yüksek. Bu fiyattan aşağısı kurtarmaz. 7 lirayı görecek herhalde bu gidişle”dedi.

Borcu olmadığını belirten Kaya gübresini de Mayıs ayı başında aldığını ve sıkıntı yaşamadığını ifade etti.

Bir b aşka üretici Ali Osman Dağdevir’de ürününün 6 bin 181 TL’den tüccara verdiğini belirterek fiyatların kurtarmadığını ve hiçbir şey yapılamayacağını söyleyerek “gübre tavan yaptı ve daha ne olacağı belli değil. Borcumuz var. Gübre alabilirsek alacağız,alamazsak gübresiz ekeceğiz. Böyle giderse işimiz biraz zor”dedi.

Büyük Döllük köyünden üretici Lütfü Kezer ise gübre’nin geçen sene ucuz olduğunu fakat artan fiyatlardan şikayetçi olduklarını belirterek “Bu yıl gübre arttı çiftçi olarak fiyatlardan şikayetçiyiz. Gübreyi 4 bin 400 liradan aldım. Geçen yıl ucuzdu. Mazotlan gübre bizim ham maddemiz bu bizi zorluyor. Gübre fiyatlarından üzgünüz, ayçiçeği fiyatlarından memnunuz. Girdi maliyetleri yüksek ama çiftçilik yapıyoruz yine yapacağız”dedi.

Üretici Muzaffer Akgün ise hasadın başladığı ilk günden buyana ton fiyatta yaşanan artışın zarar neden olduğunu ilk zaman 5 bin TL civarında olan fiyatların bugün 6 bin dolaylarında seyrettiğini belirterek “fiyat bugün iyi ama önce satanlar ne olacak? Arada bin lira oynuyor. Biçip satanlar 10 tonda 10 bin lira zarar etti. Bu parayı hiçbir zaman çıkaramaz. Zaten çiftçinin karı bu 10 bin lira ama bu da az. Niçin az, gübre fiyatları aldı başını gitti. 5 bin liranın üzerinde şuan gübre. Üre gübrenin fiyatı kesilmedi daha,nereye gitsen yok diyorlar. Biz gübreyi buğday ekiminde kullanacağız. Çoğu insan buğdayı gübresiz ekecek. Belki, bu defa mal alamayacak. Ben şu an 400 dönüm buğday ekeceğim 30 kilodan 12 ton almam gerek bu da 70 bin lira para yapar. Şuan 70 bin liram yok anca borçlarımıza. Yine kredi çekeceğiz. Hele birde Tarım Krediye bir girersen yandın. Her şeyini ona satar çıkarsın işin içinden hiçbir hesabını da göremezsin”ifadelerini kullandı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30