banner78
banner25

Uluslararası 3 kapı bisiklet festivali başladı

Arda Bisiklet Derneği(ARDABİS) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Uluslararası 3 kapı festivali” Trakya Üniversitesi Sosyal tesislerinden verilen start ile başladı.

17-19 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan ve Avrupa’ya açılan üç kara sınır kapısı olan Kapıkule, Hamzabeyli ve Pazarkule sınır kapılarını kapsayacak olan etkinlik Edirne Valisi Ekrem Canalp,Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prf.Dr.Erhan Tabakoğlu tarafından verilen star ile başladı.

Edirne’ye çevre şehirlerden gelerek katılan yaklaşık yüz kadar sporcu, Trakya Üniversitesi Sosyal Tesislerinde kurdukları kamp alanında konakladıktan sonra protokolün gelmesi ile startın verileceği alana geldiler.

Festival kapsamında Edirne sınır kapılarının haricinde güzergahlar üzerinde bulunan tarihi mekanlar ve alanlar gezilerek katılımcılara bilgilendirmeler yapılacak.

Etkinliğin yapılacağı alana gelen Edirne Valisi Ekrem Canalp bisiklet sporcuları ile kurduğu diyalogda ilginç anlar yaşandı. Düzce’den gelen bir sporcu Vali Ekrem Canalp’i sivil kıyafetle görünce “alışık olmadık bir görüntü” diyerek takdir ettiğini ve halkın içinde olan bir vali olarak her zaman böyle olmasının doğru olduğunu ifade etti. Vali Canalp ise “normalde olağan kıyafetim bu. Ara sırada ceketle kravat kullandığım olmuştur. Ruhumuz sizlerle beraber. Her ne kadar takım elbise ve kravatla dolaşıyorsak ta, içimizde hep tişört var”dedi.

Etkinlik öncesi açıklama yapan Edirne Valisi Ekrem Canalp her sporun vücut kaslarını eşit şekilde çalıştırmadığını ifade ederek “boks yapıyorsanız ister istemez göğüs kaslarınız daha çok çalışır. Bisiklette de şöyle bir kanı var. Daha çok bacak kasları ama aynı zamanda bel kaslarını da çalıştırıyor. Bisikleti genç sporu olmaktan öte ileri yaş, orta yaş sporu olarak ta yaygınlaştırmamız lazım. Siz değişik yerlerden gelen bisikletçiler Edirne’mize renk katıntız”diyerek Edirne hakkında ve yapılacak projeler hakkında kısa bilgi verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Meriç nehri kıyısında “3 nehir 1 şehir” projesi uygulanacağını ve uygulanacak proje içerisinde bir dünya rekorunun kırılacağını belirten Vali Canalp “burada önümüzdeki yıllarda dünyadaki en uzun bisiklet parkuruna sahip olan alan oluşturulacak. 30 km’lik bir bisiklet parkuru yapılacak. Türkiye’de ve Dünya’da eşine az rastlanan bir alan olacak”diyerek nehir üzerine kurulacak şişme savak sistemi sayesinde akan sudan enerji üretecek 14 adet tribün kurulacağını kaydetti.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’da bisiklet sporunun sağlıklı yaşam için önemli olduğuna değinerek “Bisiklet gerçekten sağlıklı yaşam için önemli. Dünya’nın pek çok yerine gidiyoruz farklı farklı bisiklet yolu uygulamaları görüyoruz. Edirne’de de son 10 yıldır bisiklet gerçekten çok ciddi bir ivme kazandı. Bu bizi sevindiriyor. En azından karbon salınımı açısından, fosil yakıtların daha az kullanılması açısından faydalı. Kentteki tüm kurumların valilik, belediye, üniversite herkes sizin yanınızda. Bazen yetişemeyebiliriz. Bazen verdiğimiz destekler yeterli olmayabilir, az kalabilir ama şundan emin olun o an da ne verebiliyorsak tümünü çok istekli olarak, gönülden veriyoruz. Elimizdeki her şeyi paylaşmaya devam edeceğiz. Tekerinize taş değmesin”dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise bisikletin bir medeniyet olduğunu ifade ederek “Bisiklet bir medeniyettir, bir kültürdür. Bisiklet sağlıktır,hayatın hızlı akşına bir dur demektir. Felsefi çok önemli mesajları var. Biz sonuna kadar destekliyoruz. Sağlık bakanlığımızdan aldığımız bin bisikleti öğrencilerimize dağıtmıştık. Üniversitemizde 6 kilometrelik bisiklet yolunu ile öğrencilerimize aktarabildik. Engelli arkadaşlarımızı bisiklete bindirerek güzel etkinlikler yapıyoruz. Bunların devamını istiyoruz. Bisiklet hızın içinde hayatın içinde bir tarihe esere bakabiliyorsunuz bir çiçeği soluyabiliyorsunuz. Aslında o hızlı gidişe bir protesto canı gönülden destekliyoruz”ifadelerini kullandı.

Arda BİS Dernek Başkanı Mehmet Fidan daha sonrasında protokole kulübün formalarından hediye etti.

Protokol tarafından start Edirne Belediye Bandosu tarafından çalınan marş eşliğinde verildi. Sporcular pedallara basarken bir sporcu protokolü selamlandığı sırada yanlışlıkla ön freni sıkınca yere düştü. Şans eseri yara almayan sporcu düştüğü yerden kaldırılarak devam etti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30