Edirne Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Tarihi Elektrik Fabrikası, Edirne Belediye Başkanlığı Türk Kültürü El Sanatları Üretim ve Geliştirme Merkezi olarak hizmet vermeye başladı.
2014 yılında Belediye Başkanı olarak göreve gelen Recep Gürkan, 1930 yılında İtalyanlar tarafından yapılan ve jeneratörler vasıtasıyla 1965 yılına kadar Edirne’nin elektrik ihtiyacını karşılayan Tarihi Elektrik Fabrikası’nın restore edilmesi için çalışmalara başlamıştı. Edirne Belediyesi Kültür Merkezi ve Nikâh Salonu olarak hizmet vermesi planlanan ve restorasyonu gerçekleştirilen bina tamamlanmış ve 14 Mayıs 2017 tarihinde Anneler Günü’nde açılışı gerçekleştirilmişti.
Ancak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun alanın eski mezarlık olduğu yönündeki kararı ile konu mahkemelik olmuş, binada hem nikah kıyılmasına hem de buranın kültür merkezi olarak kullanılmasına izin verilmemişti. Uzun süren çalışmaların ve alınan izinlerin ardından Tarihi Elektrik Fabrikası, Edirne Belediye Başkanlığı Türk Kültürü El Sanatları Üretim ve Geliştirme Merkezi olarak kadınların hizmetine tahsis edildi.
Binanın hizmete girmesi nedeniyle düzenlenen törende bir konuşma yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yapılan hizmetlerin kimileri tarafından beğeni ile karşılandığını, kimilerinde de rahatsızlık yarattığını belirterek, restorasyonun ardından 2017 yılında Anneler Günü’nde Kültür Merkezi ve Nikah Salonu olarak hizmete açtıklarını bu binada da aynı durumla karşılaştıklarını söyledi.
Gürkan, “Bu binada ki ikinci açılışımız. Tabi ki bir şeyler yaparsanız, bundan mutlu olanlar, sevinenler, gurur duyanlar olur. Ama diğer taraftan bundan rahatsız olanlar da olur. Edirnelilerin hepsi çok iyi bilirler ki bu bina 30 yılla yakın metruk kaldı. 30 yıla yakın burası iyi olmayan amaçlar için kullanıldı. Boş bir binaydı, pencereleri kırıldı, duvarları döküldü, çatısı çöktü, duvarlarının içinden ağaçlar çıktı. Buradan her geçen bir ‘Ah’ çekerdi. Hatırlayın o günleri. Benden önceki bütün belediye başkanlarımız yapmak istedi, olmadı. 2014 yılındaki seçim kampanyasında diğer belediye başkanı adayları gibi ben de burasını yapacağımı söylemiştim. 2014 yılında göreve geldikten sonra kararlıkla ve ısrarla takip ettik ve sonuçta aslına uygun bir proje yaptık, izinlerini aldık, onaylarını aldık ve 2017 yılında da bitirdik” dedi.
2017 yılında bu binanın hem nikah salonu hem de kültür merkezi olarak kullanılmaya başlandığını belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, daha sonrasında da bir çok sorunla karşılaşmaya başladıklarını kaydetti. Yapılan hizmetle bu tarihi binanın yeniden işlevsel hale getirmelerinin birilerini rahatsız ettiğini vurgulayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan şunları söyledi:
“Tabi bu bölge 25 Kasım Stadı, pazaryeri, otopark bunların hepsi eski tarihi mezarlık olduğu için ama 1941’de buradaki mezarların hepsi nakledildiği için biz yine de geçmişimize, ecdadımıza saygıdan ötürü alkollü kokteyller, resepsiyonlar yapmadık. Müzik hiç çalmadık, eğlence yapmadık. Sadece kuru kuruya nikah törenlerimizi yaptık. Fakat bu birilerini rahatsız etti. 30 yıl burası çeşitli kötü işlerin yuvasıyken, kimseyi rahatsız etmedi ama Edirne Belediyesi’nin Başkanı Recep Gürkan burasını restore edince; nikah gibi Türk milletinin çekirdeğini oluşturan, ulvi, kutsal bir işi yaparken, birilerini rahatsız etti. Şikayet üzerine şikayet, itiraz üzerine itiraz. ‘Orası mezarlık, orada düğün yapıyorlar, eğlence yapıyorlar’ bunların hepsi defalarca incelendi. Her seferinde de biz alnımızın akıyla bu incelemelerden geçtik. Gün geldi, bizim burada nikah kıymamızı yasakladılar. Biz kanunlara saygılı insanlarız, ‘eyvallah’ dedik. Nikah faaliyetlerini başka yere aldık. Kültür Merkezi olarak, çalıştırmaya başladık. Ona da itiraz ettiler, mahkemeler, mahkemeler, mahkemeler… Burada kazandık, bir üst mahkemede kaybettik. Kültür merkezini de iptal ettiler, ona da peki dedik. O zaman kadın merkezi yapalım, dedik. Onu da baştan kabul ettiler, sonra da kadın merkezi olmaz, Türk Kültürü El Sanatları Merkezi yapın. Eyvallah onu da yapalım. Hani bir söz var, ‘ya yeni bir yol aç ya da yoldan çekil’. Her yeni engelde yeni yollar açmaya gayret ettik. En sonunda Türk Kültürü El Sanatları Üretim ve Geliştirme Merkezi olarak bugün açılışını yapıyoruz.”
Edirne Belediye Başkanlığı Türk Kültürü El Sanatları Üretim ve Geliştirme Merkezi'ni Edirneli kadınlara armağan ettiğini belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, şimdi de fonksiyonundan dolayı binanın yeniden şikayet edildiğini söyledi.
Bu fonksiyonu kendilerine Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun verdiğini belirten Gürkan, “ Türk Kültürü El Sanatları Üretim ve Geliştirme Merkezi olmasını da şikayet ettiler. Kardeşim burası Türkiye Cumhuriyeti. Burası Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti. Türk kültürü lafından rahatsız olan başka ülkeye gidecek. Ama bizler, Mustafa Kemal’in kurduğu Cumhuriyeti’nin evlatları olarak, Türk kültürünü de Mustafa Kemal Atatürk’ün ismini de kadınlarımız ile birlikte yaşatmaya devam edeceğiz. Mücadele bitmez. Cumhuriyetin 98. yılındayız. Yakın bir zamanda Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağız ve ikinci yüzyıla geçeceğiz. Cumhuriyet kurulmadan önce de kurulurken de kurulduktan sonra da hep buna karşı çıkanlar oldu. Hep Cumhuriyetle, değerleriyle, kurucularıyla mücadele edenler oldu. Biz inancımızı, mücadele gücümüzü asla yitirmedik, yitirmeyeceğiz. İnsanların etnik kökenine, kimliğine, nereli olduğuna, inancına bakmadık. Biz aynı dinimizdeki gibi yaradılanı yaradandan ötürü sevdik. Ama söz konusu olan “Cumhuriyet” ise söz konusu olan “Mustafa Kemal Atatürk” ise söz konusu olan “Aydınlanma” ise söz konusu olan “Demokrasi, Laiklik, Özgürlük” ise biz tarafız. Biz Cumhuriyetin yanında tarafız, insan haklarının yanında tarafız, laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin yanında tarafız. Ve biz kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında tarafız. Hep taraf olduk, ömrümüzün sonuna kadar da taraf olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Edirne’nin kadınlarına seslenen Gürkan, “Edirne’nin saygıdeğer kadınları. Burası sizin. Burada el emeğinizle, göz nurunuzla, alın terinizle ürettiklerinizi özgürce değerlendireceksiniz. Kadın Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün rehberliğinde, koordinatörlüğünde, denetimininde. Burada her türlü faaliyetinizi özgürce yapabileceksiniz. Daha önce tahsis ettiğimiz Emek Evi Selimiye düzenleme projesi kapsamında yıktık. Ama burası onun yaklaşık, 5 katı büyüklüğünde daha güzel, daha merkezi ve daha konforlu bir yer. Sizlere çok yakışacağına inanıyorum. Kimlikli bir bina, ruhu olan bir bina Edirne’nin kültürel geçmişinde yeri olan bir bina. Sizlere başarılar diliyorum. Yolunuz açık olsun. Yolunuz Mustafa Kemal’in yolu olsun. Şunu unutmayın tıpkı Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934’te nasıl Türk kadının bütün Avrupa milletlerinin kadınlarından daha önce haklarını verdiyse, biz sizlerle birlikte o yolda kararlılıkla yürümeye devam edeceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın” şeklinde konuştu.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan daha sonra Edirne Belediye Başkanlığı Türk Kültürü El Sanatları Üretim ve Geliştirme Merkezi'nin açılışını törene katılan kadınlarla birlikte yaptı.