Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde işçi olarak çalışan ve tatillerini geçirmek için karayolu ile anavatanlarına gelen gurbetçilerin bazılarının araç plakaları büyük ilgi uyandırıyor.
Avrupa’ya açılan kara sınır kapılarının bulunduğu Edirne’nin Kapıkule sınır kapısından yurda giren gurbetçi ailenin TÜ-RK-1915 tescil sayılı plakası kent merkezinde görenleri gururlandırdı.
Daha önceki yıllarda ATATÜK yazılı plakanın yanı sıra tuttuğu takımların isimlerinin yazılı olduğu özel plakaları ücret karşılığı alan gurbetçilerden biri Edirne’de yemek yemek için durduğu sırada vatandaşların ilgi odağı oldu.3 çocuğuyla beraber Almanya’nın Stuttgart
Şehri Tübingen kasabasında ikamet eden ve orada çalışan aile karayolu ile geldikleri Edirne’de par ettikleri cadde üzerinde çok sayıda kişinin ilgi odağı oldu.
Almanya’da 35 yıldır yaşayan gurbetçi Ümit Delibudak yaptığı açıklamada plakasını 120 auro karşılığında aldığını ve 12 yıldır aldığı araçların üzerine plakayı taktığını belirterek “35 yılımı Almanya’da geçirdim.Vatanımızı özlüyoruz.Buraya hasretiz.Vatanımıza ayak bastık. Plakam 12 yıldır aynı. Bu plakamı kimseye kaptırmıyorum. O özel.1915 rakamı Çanakkale Zaferini hatırlatıyor.Gittiğimiz ülkelerde plakamız çok ilgi görüyor. Plaka sayesinde Türk olduğunuzu ispat ediyorsunuz. Bu gurur verici.‘Ben Türküm’ demek,oluyor.”ifadelerini kullandı.
Eşi Yeliz Göktepe “sınırdan gelirken özgür bir kuş ama geri dönerken yetim bir çocuk gibi oluyorsunuz”dediği açıklamasında araç plakasının çok büyük anlamı olduğunu ve 1915 rakamının Çanakkale ile ilintili olduğunu belirterek “Benim için plakamızın çok büyük anlamı var. Çanakkale’den dolayı Türk olduğumuz. Yenilmez, geçilmez olduğumuz. Savaşçı olduğumuz.Vatan, toprak sevgisi. Yine bir şey olsa seve seve canımızı vermeye gideriz.”diyerek yolda bazen TÜRK plakasına tepki gösterenler olduğunu da belirtti.