banner137
banner25

Türbe için çalışma mı başlatıldı?

1930 yılında İtalyanlar tarafından yapılan ve jeneratörler vasıtasıyla 1980 yılına kadar Edirne’nin elektrik ihtiyacını karşılayan Tarihi Elektrik Fabrikası yeni adıyla “Edirne Belediyesi Kültür Merkezi ve Nikah Salonu” bugünlerde bir hareketliliğe tanıklık ediyor.

Hiç bir yetkinlin bilgi vermediği konu hakkında yaptığımız araştırmada söz konusu alan içerisinde olduğunu iddia edilen Fatih Sultan Mehmed’in hocası olan İslam alimi Muhammed Bin Kutbüddin İznik’in türbesinin olduğu ve bu yönde çalışma başlatıldığı öğrenildi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından gündeme getirilen ve atıl durumdayken projelendirilerek işlevsellik kazandırılan Tarihi Elektrik Fabrikası Edirne Belediye Başkanlığı tarafından 2015 yılında restore edilmeye başlanıp 2017 yılında bitirilerek ‘Kültür Merkezi ve Nikah Salonu’ olarak Edirne halkının hizmetine sunuldu.O tarihten sonra Nikah salonu olarak kullanılan ve bazı kesimler tarafından eleştirilere maruz kalan bina için alanda bulunan mezarlık için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu devreye girerek nikah ve benzeri kullanım amaçları için kapatılma kararı verdi.

13 Mayıs 2004'te "Türbe" yapılmasına karar verildi. Mezarın yeri, konunun uzmanı 6 kişilik bilirkişi tarafından kesin ülke koordinatlarıyla tespit edilip "Harita Bürosu" tarafından krokisi çizildi. 2006 yılındaki valilik ve belediye arasındaki protokol ile söz konusu alanın "Tatarhaniler Mezarlığı olduğu kesinleştirilmiştir" denildi. Edirne Belediyesi 2007'de, daha önce imzalanan protokolün iptali için Valiliğe başvurdu. Bu başvuru Edirne Valiliği İl Özel İdaresi tarafından reddedildi. Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, "7 Eylül 2007'de 1605 sayılı Karar" ile mezarlık alanı ve eski Elektrik Fabrikası'nı da "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı" olarak tapuya tescil ettirdi.

Alan içerisinde bulunan bahçede 1400’lü yıllarda Tatarhaniler Mezarlığı olarak bilinen bir bölgenin olduğu tarih kayıtlarında yer almasına ve Edirne Müzesi tarafından tam 4 kez kazı yapılmasına rağmen 4 kazının hiçbirinde de önemli bir zat veya Muhammed Bin Kutbüddin İznik’i Hazretlerinin mezarının olmadığının ispatlanmasını açıklayan Başkan Gürkan’ın ifadesinin aksine Kültür ve Turizm Bakanlığı, yasaya aykırı bir biçimde yapılan, "Kültür Merkezi ve Nikah Salonu" için, 1 Mart 2018'de bir kez daha harekete geçti. Mezarlık alanının Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devrine Bakan "olur"u verildi. Edirne Belediyesi bu devir işlemine de Danıştay 1. Dairesi nezdinde itiraz etti. Bu arada Edirne KVKBK, 26 Eylül 2018'de eski Elektrik Fabrikası binasının "Kültür Merkezi ve Nikah Salonu" olarak kullanılmasını iptal etti. KVKBK'nın kararının verildiği aynı gün, Danıştay 1. Dairesi, "idarenin yerine geçerek", diğer bir ifade ile "yerindelik denetimi" yaparak, devir işleminin iptal edilmesine karar verdi.

Yaşanan bu gelişmeler ışığında ayağa kaldırılan tarihi yapının şehrin en önemli görsel mimari eserlerinden biri olduğu ve kullanım amacı olarak da nikah salonu olarak kullanılmasının bölgeye bir fonksiyonellik kazandırdığı ifade edilirken, yapılan durdurma çalışmasının akla mantığa aykırı olduğu ifade edildi.

Geçtiğimiz günlerde sessizce başlayan bir çalışma ile bahçe içerisinde bulunan alanın etrafı çevrilerek türbe olduğu iddia edilen alanda kazı yapılacağı ifade edildi. Bahse konu türbenin varlığına dair emareler olduğu ve kayıtlara dayandırıldığı ifade edilirken ayağa kaldırılarak restore edilecek türbenin inanç turizm adı altında hizmete açılması bekleniyor.

Yapılan çalışmaya dair ise hiçi bir kamu kurum ve kuruluşundan açıklama yapılmazken belediyenin de bu konuda sessiz kalması ve kamuoyu yaratmak adına kenara çekilmiş olması akıllarda soru işaretleri oluşturdu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30