banner78
banner25

Trakya Birlik "ayçiçeği ve ham yağ sıkıntımız yok!"

Türkiye’nin en büyük ayçiçeği yağı üreticilerinden olan Trakya Birlik, Tekirdağ Entegre Tesisleri, Tekirdağ’a bağlı Çorlu ilçesinin Yenice Beldesi Şerefli Mevkiinde bulunan 535 dönüm alan üzerine kurulu tesisinin kapılarını basın mensuplarına açtı.

Rusya ve Ukrayna savaşı sonrasında en büyük tedarikçi olan iki ülkenin ekim alanlarında yaşanan sorun nedeni ile başta gıda olmak üzere ayçiçeği ve ham yağ madde sıkıntısının yaşandığı dünya’da Trakya Birlik şu an için bir sıkıntı olmadığını,ekim alanları ve hasat sonrası verilerine göre üretimin iyi durumda olduğu ve depolarında 35 bin ton’dan fazla ayçiçeği ile ham yağ bulunduğunu kaydetti.

Ülkemizin en büyük üretici birlikleri arasında yer alan Trakya Birlik yağlık ayçiçeği ve ham ayçiçek yağı sektöründe hakim konumda olmanın yanında piyasa belirlemede de önemli rol oynuyor. 48 kooperatifi, 105 alım noktası bulunan ve Bursa Karacabey’deki tesisten sonra en büyük tesisi olan Tekirdağ’daki tesiste de tam kapasite ile çalışılıyor. Dış piyasaya şu an için olan ihracat yasağından dolayı sadece iç piyasaya ürün sunan Trakya Birlik Türkiye genelinde üretilen yağlık ayçiçeğinin yaklaşık yüzde 20 - 30’unu, Trakya bölgesinde üretilen yağlık ayçiçeğinin de yüzde 50’ sini mübayaa etmekte. 40 bin civarında üretici ortağı bulunan Trakya Birlik ortaklarına önemli tutarlarda girdi sağladığı gibi, Yağ Sanayicilerine de önemli miktarlarda hammadde temin etmekte.

Fabrika çalışmaları ve üretim kapasitesi hakkında bilgi veren Fabrika Müdürü Erkan Ünal Yıllık 180 bin ton yağlık ayçiçeği tohumu işlediklerini ve ham yağ elde ettiklerini belirterek rafinasyonunu gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Günlük 600 ton ayçiçeği kırma kapasiteleri olduğunu ve 600 ton da rafinasyon kapasitesine sahip olduklarını kaydeden Ünal “bunları gelen talepler doğrultusunda çeşitli ambalajlara dolumunu gerçekleştiriyor ve piyasaya arz ediyoruz. Tesisimizde tam kapasite ile 7/24 üretimimize devam ediyoruz”diyerek olası bir sıkıntı olup olmadığı yönündeki soruya “Her hangi bir stok sıkıntımız bulunmamakta. Zaten ayçiçeği ekimi gerçekleşti ve bitki büyüme aşamasında. Hasata da bölgemizde yaklaşık 2 ay gibi bir süre var. Bu süre zarfında da elimizde yeteri kadar ayçiçeği ham yağı ve ayçiçeği tohum stoku bulunmaktadır. Tesisimizde 36 bin ton ayçiçeği stoklama kapasitemiz bulunmakta. Bu tesisi Türkiye’nin güzide kuruluşlarından olan kooperatif kuruluşu olan Trakya Birlik’e ait bir kuruluş. Ortaklarımızdan aldığımız yağlık ayçiçeği tohumunu en iyi şekilde değerlendirerek tüketicinin istenilen kalitede ve fiyatla beğenisine sunuyoruz”şeklinde konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30