Trakya Birlik Genel Müdürlüğü’nün pandemi den dolayı yapılamayan Olağan Mali Genel Kurulu 22 Haziran 2021 Salı günü Mimar Sinan Kapalı spor salonunda kovid-19 tedbirleri dahilinde yapılacak.
2020 yılında yapılması gereken genel kurullarını 22 Haziran’da yapacakların belirten Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün “bu hafta Edirne Balıkesir, Sakarya Kooperatifleri kalmıştı onları tamamladık. Ayın 22’sinde ise birliğimizin genel kurulu var. İnşallah Salı günü genel kurulumuzu tamamlayacağız”diyerek salonda uygulanacak pandemi kuralları gereği herkesi davet edemediklerini belirtti ve herkesin beklediği her yıl dağıtılan kar paylarının genel kurulda görüşüldükten sonra dağıtılacağını kaydetti.
Hafta başı Ankara’da üst düzey temaslarda bulundukları konusunda bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün ilk olarak yaklaşan yağlık ayçiçeği hasat sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulunmak ve hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirmek üzere Ticaret Bakanı Mehmet Muş’u makamında ziyaret etiklerini daha sonra ise TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ve Ticaret Daire Başkanı Çağatay Maraş’ı ve son olarak ta Hilmi Kahraman, Yönetim Kurulu Üyeleri Remzi Kobak, Şafak Kırbiç ve Genel Müdür Hakan Çalen’den oluşan heyetle TBMM Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şentop’u ziyaret ettiklerini kaydeden Akgün “Ticaret Bakanımıza yönetim kurulu olarak hayırlı olsun demek için gittik. Aynı zamanda orada bir toplantı gerçekleştirdik. Yağ sanayicileri ve Ticaret Bakanlığımız ve Trakya Birlik olarak bizimde bulunduğumuz bir toplantı gerçekleştirdik. Önümüzdeki sezonla ilgili yapılması gerekenler ve bununla ilgilide vergilerin sıfırlanmasıyla alakalı gazetelerde çıkmıştı bu daha öncede sıfırlanmıştı ama rafine yağ’da bir düşüş var burada. Yeni sezonla ilgili fiyatları ve bununla ilgili çekincelerimizi, ne olması gerektiğini bunların hepsini bir bir anlattık”dedi.
Ayçiçeği sezonuna ilişkin bilgilerde veren Akgün; 1 milyon 600 bin ton civarında bir ürün hasadı beklentileri olduğunu ve 1 milyon 200 bin ton seviyesinden buralara geldiklerini kaydetti.
Her yerde olduğu gibi girdi maliyetlerinin yüksekliğinin üreticinin belini büktüğünü Ankara’da ki temaslarında paylaştıklarını hatırlatan Akgün “gübre fiyatlarımızın bin 800 TL’lerden üre gübresinde 4 bin TL’lere, bütün ürün girdilerinde yüzde 80, yüzde 110 gibi artışlar var. Bu artışları dile getirdik. Bizim üreticilerimizin de kazanması lazım, bizim yıllardan beri meclis araştırma komisyonunda da çıkan 1-2’diye bir şey vardır. Buğday 2 bin 500 ise ayçiçeği en az 5 bin gibi bir uygulama vardır. Bununla beraber biz daha fazlasının olmasını istiyoruz ama şartları da zorlayacağız. Çalışmalarımız devam ediyor bu konuda ticaret bakanlığımızla görüştük ve tarım bakanlığımızla da çalışmalarımız devam edecektir. Sezonun iyi geçeceğini, verimli bir yıl olacağını ümit ediyoruz. Bu çalışmalarımızla beraber girdilerimizde göz önüne alınarak yeni ve iyi fiyatlar oluşur diye bekliyoruz”dedi.