banner137
banner25

Test tartışması esnafı mağdur etti!

Edirne’de bir süredir devam eden PCR testi tartışması esnafı ciddi ölçüde mağdur etti.

Bulgaristan’dan gelen vatandaşların en çok rağbet gösterdiği Bostanpazarı mahallesinde faaliyet gösteren market işletmecileri yazılı ve görsel basında yer alan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıkınkurt’ın 1 Haziran 2021 tarih itibari ile PCR test ücretini 110 TL olarak açıklamasının ardından çok sayıda esnafın mal stoklamasının yanında,Bulgaristan’da bulunan vatandaşlarında 1 Haziran tarihini dikkate alması ciddi mağduriyetlerin yaşanmasına neden oldu.

Yapılan açıklamanın basına yansımasının üzerinden geçen 10 günlük süreçten sonra 31 Mayıs akşamı Edirne Valiliği söz konusu testin 110 TL’ye yapılamadığını,250 TL’ye devam ettiğini ve yayımlanan haberlere itibar edilmemesini açıklamasıyla 1 Haziran günü sınır kapısından hem dönüş hemde mağduriyetler yaşanmasına neden olmuştu.

Konu hakkında yaptığımız araştırmada Bostanpazarı mahallesinde faaliyet gösteren market işletmecileri açıklamanın yapılması ile 250-300 bin TL’lik mal alımı yaptıklarını ve geliş olmadığı için ödemeler noktasında sorun yaşadıklarını belirterek “Bizi kim mağdur etti siz karar verin. Bizi valilik mi, Ticaret ve Sanayi Odası mı yoksa bakanlık mı mağdur etti?” diyerek dertlerine çare olunmasını istediler.

Cadde üzerinde faaliyet gösteren Şenol Tuna isimli esnaf “31 mayıs günü geç bir saatte valilik bir açıklama yaptı ‘ bu test ücretleri geçerli değildir,resmi olarak bunu kabul etmiyoruz’ dedi. Test ücreti 250 TL olarak devam edeceği açıklandı. Ertesi gün ayın 1’i Haziranın ilk gününde iş yerlerimizi açtık,fakat Bulgaristan’dan kimse gelmedi. Bu açıklamanın hangisi doğru hangisi yanlış bilemiyoruz. İki kurum farklı açıklama yaptı.Biz Edirne esnafı olarak mağdur olduk. Aldığımız ürünlerimizin tarihleri 15-20 günlüktür.10 gündür Bulgar vatandaşlarını bekliyoruz,test ücretinin yüksek olmasından dolayı kimse gelmiyor”diyerek Kapıkule sınır kapısına gelen otobüslerin ve araçların geri döndüğünü belirterek Edirne esnafının kandırıldığını ileri sürdü.

Bulgaristan’dan Edirne’ye gelen vatandaşların 800 ila 1000 leva para harcadığını bununda Edirne ekonomisine ciddi katkısının olduğu belirten işletmeci Tuna “O gün 500 kişi geri döndüğünü kabul edersek Edirne ekonomisine 2.5 milyon lira para demektir. Bunun tatlıcısı,börekçisi,yufkacısı,ciğercisi,kafesi pastanesi herkes bu gelenlerden bir şekilde para kazanacaktı. Çarkını çevirecekti, kirasını elektriğini suyunu çevirecekti. Bizler 6 aydan beri kapalıyız. Kimse gelip bizim halimizi sormadı. Bu kiraları nasıl ödüyorsunuz diye. Bize burada devlet hiçbir şekilde yardımcı olmadı. Siz marketsiniz dedi, açıksınız dedi üretiminiz devam ediyor dedi, bizlere yardımda bulunmadı. Biz bu şekilde mağdur edildik. Bizim pazarımız sadece yurt dışından gelen müşterilere ve turistlere açık olduğundan biz şuanda mağduruz”ifadelerini kullandı.

Bir başka işletmeci Halil Girgin ise Edirne esnafının ekonomik olarak tamamen Bulgaristan’dan gelen vatandaşlara bağlı olduğunu belirterek “Bu test bizim bellimizi büktü. Test fiyatı yüksek olduğu için Bulgar gelmiyor. Edirne esnafının ekonomisi Bulgar’a bağlı. gelir yok ama kira,elektrik veriyoruz zor durumdayız”şeklinde konuştu.

PCR test ücretinin yüksek olmasına bağlı olarak Bulgar turist sayısının çok azaldığını belirten esnaflar gelenlerinde ya aşı olup geldiğini,yada 250 TL Türk tarafında 450 TL Bulgaristan tarafında test parasını ödeyerek geldiğini kaydettiler.

Esnaf Birol Kuzu PCR testinin işlerini çok etkilediğini belirterek “işlerimiz çok etkilendi. Test fiyatları gelenleri de bizi de çok etkiledi. Bize şuan gelenlerin yarısı aşı olanlar,yarısı da test olup gelenler. Bu testle ilgili çalışma vardı bunun bir balon olduğunu düşünüyorum. Dünya piyasasından fiyatlar hemen hemen dengeli. Burada ki arkadaşların böyle ansızın sorumsuz bir şekilde cevap vermeleri güzel değil. PCR testleri ucuzlarsa bizim içinde iyi olur”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30