banner78
banner25

Taşçı'dan Federasyon sitemi!

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin efsane Başpehlivanlarından olan ve 3 kez art arda başpehlivanlığa ulaşarak 2 kez altın kemerin ebedi sahibi olmaya hak kazanan Ahmet Taşçı bu yıl 661’incisi düzenlenecek olan Yağlı güreşler öncesinde geldiği Edirne’de gazetecilere özel açıklamalarda bulundu.

1-2-3 Temmuz 2022 tarihlerinde düzenlenecek 661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesinde konuşan Taşçı 700 yıllık bir geçmişe sahip olan Dünyanın en ski Geleneksel Spor dalı olan yağlı güreşin hala bir federasyonunun olmamasının üzüntü verici olduğunu dile getirdi. Taşçı açıklamasında “Geleneksel Güreşler adı altında kurulmuş bir federasyonumuz var. Burada biz tabiî ki delege olarak üye olduk. Bu yağlı güreş ve karakucağı içine alacakmış gibi duruyor sanki ama şu anda biz tabi güreş federasyonunda devam etmekteyiz yağlı güreş olarak. Bu ileride ne getirir ne götürür bilemiyoruz. Çünkü devlet nezdinde verilecek bir karar. Düşünülen o veya geleneksel güreşler adı altında kurulan görünen o ki; geleneksel güreşler adı altında federasyon varsa yağlı güreş kara kucak onun içinde olur gibi düşünüyoruz”şeklinde konuştu.

Yağlı güreşte bir takım yeni sistemler düşündüklerini belirten Taşçı; “ Şu an anda bizim federasyonumuza gelen bir teklif veya bir yazı yok. Kurallara bir etki yapmaz. Çünkü bu bizim Atalarımızdan kalmış bir miras. Bunda en fazla puanlama kalkar. Puanlama kalkarsa bugünkü güreşçi sayımıza baktığınız zaman çok fazla, talepte çok. Antalya yöresinde 1000’den aşağı bir organizasyon olmuyor. Puanlama olmadan neticesi süreye bırakıldığı zaman bunun bitmesinin imkanı yok. O yüzden puanlamada net bir değişiklik yapılıp bitmesini sağlayan bir sistem koyacağız. Bunu Kırkpınar’dan sonra düşünüyoruz. Bu güreş federasyonunda kalsa bile biz bu kuralı değiştirmeyi düşünüyoruz. Geleneksel güreş federasyonunun kurulması bizim için fark etmiyor. Federasyonun ne kadar çok olması insanın spora yönetilmesi o açıdan çok çok iyi”dedi.

Israrla yağlı güreş federasyonu kurulmasını istediklerini ancak bir başka geleneksel spor dalı adı altında faaliyet gösteriyor olmalarının içler acısı bir durum olduğunu belirten Taşçı; “

Bizim istediğimiz şey yağlı güreş federasyonu. Tek başımıza özerk olmamız. Kendi yağımızda kendimizin kavrulması. Bunun niye olmadığını ben anlamışta değilim. 35 yıldır bu işin içindeyim. Bugün baktığımız zaman 10-20 tane sporcusu olan branşlar var ama federasyonları var. Bizde 3-5 bin tane sporcu var ama federasyonumuz yok. Bu içler acısı bir şey. Geleneksel sporlar diye 96-97’de kurulan bir federasyonumuz var, onun içine alındık, oradan çıkarıldık, tekrar güreş federasyonuna bağlandık. Bugün tekrar geleneksel federasyon diye bir federasyon kuruldu. Tekrar onun içine girecek miyiz? Girmeyecek miyiz? Girsek ne olacak? Girmesek ne olacak? Değişen bir şey yok. Ha orada ha burada. Tek başınıza olmadıktan sonra yani idare şekli hiç bir zaman yağlı güreşin emeğini çekmiş, yağlı güreşin ustaları olupta bu işi hakikaten bilen, emek harcayan kişilerin eline geçmemiş durumda. Federasyonun içinde hepimiz idare ediyoruz ama neticede üzerimizde bir başkanlık var. Her istediğinizi her şekilde de olamıyor. Niye? Herkesin bir yaptırımı olduğu içinde siz müdahale edemiyorsunuz”diyerek yağlı güreşin yönetim açısından hiçbir yere gelmediğini ancak, yağlı güreş ve güreşçi açısından, pehlivan açısından çok çok kademe atladıklarını ve çok iyi yerlere geldiklerini kaydetti.

2 kez altın kemerin ebedi sahibi olmasının ve bunun egale edilmemesinin nedenlerini sorulan bir soru üzerine yorumlayan Ahmet Taşçı; “Bu kemer hep ahlı kemer gibi söyleniyor. Bunun tabi aslı astarı yok. Ben bir ah etmedim. En son 2001’de kaybettik kemeri ama hakkımız yendiği için kaybettik. İdare edilen yönetim hakkında verilmedi. Halk ‘Ahmet Taşçı’nın kemeriydi ah etti, kemeri kimse alamıyor’ gibi söylentiler, alınmadıkça da büyüyor bu iş”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30