banner78
banner25

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci"Edirne tarımla kalkınılabileceğini gösteren örnek bir şehir!"

Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı için Edirne’ye gelen Tarım ve Orman Bakanı Prf.Dr.Vahit Kirişci Ticaret Borsası’nda düzenlenen ve 29’ncusu gerçekleşen toplantıda Edirneli üreticilerin tarımla nasıl kalkınabileceğini gösteren örnek bir şehir olduğunu belirtti.

Bakan Kirişci Karayolu ile geldiği Edirne’de ilk olarak Edirne Valiliği’ni ziyaret etti ve burada kendisine verilen brifingi dinledi. Bakan Kirişci Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık ve diğer protokol üyeleri tarafından karşılandı. Yaklaşık 2 saat süren brifingin ardından Edirne Ticaret Borsası’nda tarım sektörü temsilcileriyle bir araya gelen bakan Kirişci burada Türkiye tarımında planladıkları çalışmaları anlattı ve üreten bir ülke olma çağrısı yaptı.

Ticaret Borsası salonundaki toplantı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşımızın okunması ile başladı. İlk konuşma TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Dr.Fatma Aksal tarafından yapıldı.

Edirne Milletvekili Aksal Edirne ilinin en büyük ihtiyacının sulu tarım olduğuna dikkat çekerek Edirne'de DSİ olarak özellikle bölgeye son 20 yıl’da AK Parti iktidarı döneminde çok büyük yatırımları yapıldığını belirterek “ilimizde hali hazırda devam eden iki tane büyük baraj projemiz var. Bir tanesi Hamza Dere barajımız. O barajımız tamamlanmak üzere. İlimizin orta kısmında Çakmak barajı var. Herkesin bildiği gibi çok büyük bir alanın sulama ihtiyacını karşılayacak. Şu an için tabii ki en büyük ihtiyaç, her yerde ihtiyaç var da ilimizin kuzeyde bir baraj ihtiyacıydı. Bu da bölgede uzun süredir beklenen Çömlek köy Barajı. İnşallah Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından da programa alındı. İnşallah en kısa zamanda sizlerin desteğiyle ihalesini yapacağız. Dört gözle beklendiğini biliyorum. Edirne insanı çok çalışkandır, teknolojiyi de çok iyi kullanır. İşte bugün buğday üretiminde olsun ayçiçeği üretiminde olsun çeltik üretiminde olsun dünya standartlarında üretim yapıyor ve verimlilik oranımızda Dünya standartlarındadır. Ama tabii ki imkanlar artarsa Edirne insanı üretmeye hazır ve daha fazla üretecektir. Biz Edirneliler olarak eğer sulu tarıma alanlarımız açılırsa çok kısa sürede ülkemizin Çeltik ihtiyacının tamamını yağlı tohumlar ihtiyacının büyük bir kısmını üretmeyi taahhüt ediyoruz”dedi.

Edirne Valisi Kürşat Kırbıyık ise göreve gelmeden önce Edirne’ye farklı bir gözle baktığını ancak öne çıkan hususlara baktığında Tarım sektörünün çok öne çıktığını göreve başladıktan sonra daha iyi anladığını belirterek “Edirne'ye gelmeden önce Edirne ile ilgili bana sorsalardı Edirne'nin öne çıkan hususları nelerdir diye Osmanlı'ya başkentlik yapmış bir şehir olmasından kaynaklı tarihi ve kültürel varlıklarını söylerdim. Selimiye'yi söylerdim. Belki Serhat Şehri olmasından kaynaklı dış ticaretini ve sınır kapılarını söylerdim. Ayçiçeği tarlalarını biliyorduk, tarım yapıldığını biliyorduk ama bu ölçekli bir tarım yapıldığını Allah biliyor ben de bilmiyordum. Göreve geldikten sonra gördük, inceledik. Edirne'nin en önemli sektörünün Tarım sektörü olduğu hızlı bir şekilde hemen rakamlarla baktığınızda karşınıza çıkıyor. Göreve geldikten sonra Şehrimize gelen tüm Devlet büyüklerimiz şehrimizi 4 temel sektör olarak arz ediyoruz. Ama temelinde tarım sektörünü her zaman öne koyuyoruz. Tarım ve hayvancılık bu şehir için vazgeçilmez nitelikte önem arz eden bir alan. Edirne tarım alanında örnek bir şehir yüzde 55'i tarım arazisi yüzde 10'u mera yüzde 13'ü orman vasfı. Yaklaşık coğrafyasının yüzde 80'i tarım ya da orman amaçlı kullanılan yerler. Tabii Bunun içerisinde Meriç Tunca ve Enez, Keşan sahillerimizdeki balıkçılığı kattığımız zaman tarım ve hayvancılık alanında nasıl bir potansiyele sahip olduğumuzu daha fazla ön plana çıkmış oluyor. Sayın bakanımızın bütün toplantılarda vurguladığı önemli bir husus var. Tarım arazilerinin değerlendirilmesi tarım ürünlerinin stratejik önemi. Ben göreve geldiğimde tarım İl müdürümüze ‘bu şehirde ne kadar tarımsal üretim yapıyoruz?’ şeklinde bir soru sormuştum. ‘Arazilerimizin kullanım alanı nedir?’ diye sormuştum. Dedi ki; “Sayın valim bu şehirde 1 metrekare bile boş yer bırakılmaz. Biz hepsini ekeriz ve hakikaten çok önemli bir veri şehrimiz açısından da bizi çok güçlü kılan bir veri. Allah'a şükürler olsun bu veri zaten TÜİK rakamlarına baktığımızda da ortaya çıkıyor. Kişi başına üretilen tarımsal hasılada Edirne ili Türkiye'de 2 sırada. Hakikaten Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir tarımsal hasıla geliştiriyor. Çeltik üretiminde herkesin bildiği üzere 1. sıradayız. Kanola da 2. sıradayız. Ayçiçeğinde 3. sıradayız. Buğday üretiminde 4. sıradayız. Bu yılki tarımsal hasılamızın da girdimizin de minimum 15 milyar Türk Lirası olacağı değerlendiriliyor. Bu çok önemli bir raka”diyerek bu ölçekteki bir il için 15 milyar Türk lirasının doğrudan şehre katkısının sağlanması büyük bir rakam olarak değerlendiriliyor. İfadelerini kullandı.

Edirne’de 130 bin hektar alanın sulanabilir tarım alanı olduğunu belirten Vali Kırbıyık; yapılacak yeni yatırımlarla bu rakamların çok üzerine çıkılabileceğini kaydetti.

Son olarak konuşan Tarım ve Orman Bakanı Prf.Dr. Vahit Kirişci’de göreve geldikleri günden bu yana 67 etkinlik yaptıklarını ve 30’a yakın ili dolaştıklarını belirterek 29’ncu toplantıyı Edirne’de yaptıklarını ifade etti. Edirne tarımı ve üreticisi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Bakan Kirişci; “Edirne tam da Türkiye'ye benziyor. Ben Türkiye'ye baktığımda ne görüyorsam Edirne içinde onu görüyorum. Çünkü Edirne üreten bir şehir ve bu üretimi bizim alanımızda gerçekleştiren bir şehir. Nüfusundan çok, üretimdeki nüfusu bizim için çok kıymetli, çok değerli. Dolayısıyla biz Edirne ile ilgili gerek Komisyon Başkanı arkadaşlarım gerekse sayın valimiz dile getirdiler. Biz de inşallah sulama yatırımları konusundaki kendi değerlendirmelerimizi de yapacağız. Bu konularda tarım ülkede daha ileri gitsin istiyorsak mutlak surette suya ve sulamaya bunda da teknolojiyi kullanan bir sulamaya ihtiyaç olduğu açıktır, aşikardır”dedi.

Üreticinin yıllardır tarımdan ve topraktan uzaklaştığını belirten bakan Kirişci; “Ben Edirne'nin bunu hiç terk etmediğini biliyorum ama yıllarca benim babam çiftçidir, benim annem çiftçidir veya biz kendimizle ilgili çiftçilik yapıyoruz demekten uzunca bir dönem imtina ettik. Koyunla uğraşıyoruz demekten uzak durduk. Örnekte bir bahis yoktur. Bize kırsaldan kente göçü bir modernitenin sanki gereğiymiş gibi nasıl lanse ettilerse ve bundan dolayı da tarımdan uzak kalmayı modernleşme, kentlerin o bize sağlayacağı bir takım avantajları kullanma adına da mutlak bir gereklilik zorunlulukmuş gibi gördük. Edirne tarımla nasıl kalkınabileceğini gösteren örnek bir şehrimiz”dedi.

Edirne ile ilgili övgülerine devam eden Bakan Kirişci; “bulunduğumuz şehir her bakımdan kıymetli bir şehir topraklarının verimliliğinden, üreticisinin üretkenliğinden, cefakarlığından gayretinden teknoloji kullanımından onlardan bahsetmiyorum onları zaten siz kendiniz de biliyorsunuz. Ama bu jeopolitik üstünlüğü altının doldurulması adına Türkiye bu süreci yaşadı şimdi Trakya ve Edirne yaşıyor. Bunlar çok kıymetli şeyler. Bunu da belirtmekte yarar var.20 yıldan beri iktidarız değerli arkadaşlar. Yeni normal bazı davranışlarımızın gözden geçirilmesini ve bizim hızlıca bazı aksiyonları almamızı adeta bize emretti. Yani daha iyi iyinin önündedir ilkesi çerçevesinde biz bu adımları atmak durumundayız. Ndir bu adımlar? Bu adımlar şudur. Türkiye toprakları sınırsız, ölçüsüz, herkesin istediği kadar ekip biçeceği bir alan değildir. Öyle bir Türkiye toprağı söz konusu değildi. Öncelik un,yağ,şeker diyoruz Onun için tabii ki hububat'a, yağ için tabii ki yağlı tohumlara .Şeker içinde şeker pancarına atıfta bulunuyoruz”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30