banner137
banner25

Tabip Odası Başkanı Uyardı! “2 ay’da 13 bin 500 insan kaybedildi!”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun düzenlediği basın toplantısında pandemi sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Yurt dışından ülkemize gelen turistlerin pandemi koşullarında seyahatlerinin kısıtlanması gerektiğini belirten Altun; “bağlı yeni varyantlar çıkarken bu kadar hareketlilik doğru bir şey değildir”dedi.

Edirne’nin sınır kenti olduğunu ve yurt dışından gelen çok sayıda insanın geliş ve gidişlerde sınır kapılarını kullandığını ve Edirne’de alış verişler yaptığını belirten Prf.Dr.GürcanAltun; “pandemi kıtalar arası salgındır ve tüm dünya insanlarını ilgilendiriyor.Sadece bir ülkenin sorunu değil. Dolayısı ile hastalık çok ciddi anlamda artış gösterirken ve bu artışa bağlı yeni varyantlar çıkarken bu kadar hareketlilik doğru bir şey değildir. Seyahat etme özgürlüğü her insan için vardır. Ancak biz pandemi koşularında kısıtlamalıyız. Bu bizim ülkemizin insanları için sadece değil. Edirne’ye sınır kapısı olan tüm ülkeler için geçerli”dedi.

Türk lirasının döviz kuru karşısında değer kaybetmesinin yurt dışından ülkemize gelişleri arttırdığını bununda vaka sayılarını artışına neden olduğuna dikkat çeken Prf.Dr.Altun; “bu nedenle Edirne ve Trakya’ya sadece Bulgaristan’dan değil Moldova,Sıbistan’dan dahi otobüslerin geldiği görebilirsiniz. Bu kadar nüfus hareketliliği nedeniyle vaka sayıları çok yüksek ülkemizde. Bölgemiz açısından da yüksek.Edirne hastalık oranına nüfusa göre en çok hastalığın arttığı 10 il arasında yer aldı. Bir hafta düşüyor diğer hafta yine çıkıyor. Trakya bölgesi yüksek aşılama oranına rağmen böyle”diyerek sadece Eylül ve Ekim aylarında kaybedilen hasta sayısının 13 bin 500 olduğunu kaydetti.

Vatandaşları tehlikenin farkında olmaları içinde uyaran Pfr.Dr.Altun “lütfen tehlikenin farkında olalım. Şu aşamada aşılanma tek yapılacak bireysel korunma önlemleri ve aşılanmaya hala devem etmemiz gerekmeli.Aşılanmada da bir kaos sürüyor. Sağlık Bakanlığında çok net bir biçimde herhangin bir soru işareti oluşmayacak şekilde aşılamayı bırakmış insanlar için ‘koruyuculuk düzeyiniz düşük bir an önce bu aşıları olun’gibi net konuşması lazım. Muğlak ifadelerle hiçbir yere varamayız”dedi.

Türkiye’nin aşılama oranı olarak yüzde 60 larda olduğunu pandemide bu rakamın yüzde yüzde 85'lere çıkması gerektiğini belirten Altun “ülkenin yüzde 85’i aşılanmadığı sürece hastalığı kontrol altına almamız mümkün değil. Tüm ülkeler için geçerli olan budur. Kalabalık ortamlara girmeyeceğiz, maske kullanımı konusunda özen göstereceğiz. Bu uyarıları yapıyoruz ancak emekçi kesimi, işe giderken toplu taşımayı, servisleri kullanmak zorunda, o yüzden maskeli oturacaklar. Çalışma ortamlarımızı da olabildiğince sık havalandıracağız”dedi ve esnafı uyardı . Esnafımız, yurt dışından gelen turistler dükkanlarına girdiğinde mutlaka maske konusunda uyarmalı diyen Altun “İş yerlerine maskesiz olanları almayacaklar, kendileri de maskeli olacaklar. Aksi halde bu hastalık kendilerine de bulaşır. Kaldı ki dünyada hastalığın bu kadar oranının yüksek olması Omicron denilen yeni bir varyantı gündeme getirdi. Ülkemizde de görülüyor, iki ilde olduğu açıklandı ancak iki ilden daha fazlasının olduğunu öngörüyoruz.Bir hastalığın bulaş oranı ne kadar yüksekse,virüs yeni bir varyant geliştiriyor. Bu gelişen varyantlar bizim olduğumuz aşılara karşı dirençli virüsler olabilir.Aşılı insanlarda da ağır hastalık tablosuna neden olabilir. Bu yüzden bulaşı azaltmak zorundayız. Omicron'un bulaşıcılığının yüksek olduğunu biliyoruz fakat hastalık tablosunun nasıl seyrettiğine ilişkin bir çalışma sonucu yok. Umarım ki çok daha fazla yayılmaz. Bulaşıcılık açısından Delta varyantına göre yüksek bir bulaşıcılık gösterirse ve ağır hastalık yapacak tarzda bir yapısı olursa dünya, ülkemiz ve insanlık için yeni bir tehlike oluşturacaktır”ifadelerini kullandı.

“Geçen yılki vakalarla bu yıl ki vakalar arasında bir fark yok” diyen Altun yeni yıl programları içinde İl Hıfzıssıhha Kurullarının devreye girmesi gerektiğini söyleyerek “geçen seneki bu zamanda ki tedbirlerin hiçbiri yok. Bu tedbirler neden boşlandı? Yılbaşında eğlence mekanlarında İl Hıfzıssıhha Kurulu tedbir alabilir. Yer alacak insan sayısını belirleyebilir. İş yerleri ona göre rezervasyonlarını almalı. Eğlence mekanlarında maskeli olmak mümkün değil. Bu damlacık yolu ile virüsün bulaşma oranı o kadar çok yüksektir”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30