banner78
banner25

Tabip Odası Başkanı Prf.Dr.Altun “bu salgın 4’ncü pik aşı olmayanların salgını!”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prf.Dr.Gürcan Altun Covid-19 aşı çalışması ile ilgili aşı çağrısını yineleyerek aşı olmayan vatandaşların bir an önce aşılarını yaptırması gerektiğini belirtti ve hükümetin kısıtlama konusunda sağlık kurumlarının tıkanma noktasına gelmeden bunu yapmayacağını kaydetti ve hükümetin ekonomiyi düşündüğünü, yurttaşların sağlığını düşünmediğini gördüklerini belirtti.

Edirne Tabip Odasında gazetecilerle bir araya gelen Edirne Tabip Odası Başkanı Prf.Dr.Gürcan Altun aşısız insanların var olduğu sürece bulaş riskinin ortadan kalkmayacağını ve virüsün bulaşmaya devam edeceğini açıkladı.

Aşılama çalışmaları hakkında durum değerlendirmesi yapan Prf.Dr.Altun sağlık çalışanı ölüm oranlarının salgının başlangıcında ki sayıyla kıyaslandığında yok denecek kadar az olduğunu ve bununda sebebinin sağlık çalışanlarına uygulanan aşılamaya bağlı olduğunu kaydetti.

Prf. Dr. Gürcan Altun “aşısız insanlar var olduğu müddetçe yada iki doz aşısını tamamlamayan insanlar vasıtasıyla bu virüs bulaşmaya devam eder. Bulaştıkça ve çoğaldıkça yeni türleri varyantları ortaya çıkıyor. Aslında virüs evrim geçiriyor. Dolayısıyla Güney Amerika kökenli Çin’de bir lambda varyantının varlığından bahsediliyor yaklaşık 1.5 aydır. Ancak,bu yeni varyantın bulaştırıcılığının ne kadar olduğu yada ağır hastalık tablosunun ne kadar ağır hastalık tablosu yaptığına yönelik bir bilimsel veri henüz yok. Belki daha az bulaştırıcı ve daha hafif hastalık tablosu yapan bir tür bilemiyoruz ama, aşılama takvimini tamamlamamış ve aşı olmayan insanlar nedeniyle bu giderek artacak ve var olan aşıların belki işlevsiz olabileceği yeni varyant türlerde ortaya çıkabilir”dedi.

Aşılamanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Prf.Dr. Altun “o yüzden aşılama çok önemli.Sağlık Bakanlığı verilerine göre 18 yaş üstü yurttaşlarımızın şu anda yüzde 47’si iki doz aşısını tamamlamış durumda.Bir an evvel Eylül ayının başına kadar bu oranı toplumsal bağışıklık için öngörülen oran yaklaşık yüzde 70’ti.Fakat Delta varyant biliyorsunuz çok hızlı bulaşıyor ve ağır hastalık tablosu yoğunlaşıyor onun nedeniyle enfeksiyon hastalıkları uzmanlık derneği toplumsal bağışıklık oranının yüzde 80-85 aşılamayla ancak elde edilebileceğini yönünde bir takım öngörüler açıklamıştı.O yüzden herkesin en kısa süre içerisinde aşısını olması gerekiyor”diyerek Eylül ayına kadar bu oranı yakalayamazsak kış ayının zor geçeceğinin altını çizdi.

Aşının faydası konusunda somut bir örnek vererek bunu gözler önüne seren Gürcan Altun, salgının başlamasından aşı uygulamasına kadar gelinen süreçte vefat eden sağlık çalışanı sayısının açıklanan verilere göre 438 olduğunu ancak aşının gelmeye başlaması ile öncelik olarak sağlık çalışanları ve 65 yaş üstüne uygulanması ile aradan geçen sürede bu sayının yok denecek kadar az olduğunu hatırlatan Altun “salgının başlangıç ve ilk bakıldığında bir yıllık süre içersinde gerçekten sağlık çalışanı ölümleri sayısı çok fazlaydı.Fakat bakıldığında özellikle son 6 ay ve 3 ay içerisinde sağlık çalışanı ölümü neredeyse yok denecek kadar.Bu direk aşılamanın etkisi.Dolayısıyla ilk önce 65 yaş üstü olan ve sağlık çalışanları en riskli grup olarak aşılanmaya başlamıştı.Onun koruyuculuk etkisini burada görebiliyoruz.Şu anda var olan aşı neyse elde en kısa süre içinde herkesin bunu yaptırmış olması gerekiyor.Yaklaşık bir haftalık bir aşı sıkıntısı yaşandı.Sağlık Bankalığı Covid aşısının nakli ile ilgili sıkıntılar olduğundan bahsetmişti.Şu anda yeniden geldi.Aşılama merkezlerinde aşılar devam ediyor.En kısa süre içerisinde aşı olmamış yurttaşlarımızın giderek aşılarını yaptırmalarını bekliyoruz.Şöyle ki; bu salgın 4’ncü pik aşı olmayanların salgını.Şu anda Türkiye’deki hastanelerde yatan yoğun bakılmada yatan insanların yüzde 80’inin üzeri aşısız insanlar!Yada tek doz aşı olanlar.İkinci doz aşısını yaptırmamış olanlar.O yüzden mutlaka ve mutlaka hem kendilerinin,hem sevdiklerinin, hemde ülkemizde yaşayan tüm yurttaşların sağlığı açısından herkesin aşı olması bir zorunluluktur.Bir yurttaşlık görevidir”ifadelerini kullandı.

Hükümetin artan vaka sayıları karşısında bir kısıtlamaya gidip gitmeyeceği yönündeki bir soruya “kısıtlamalar artık bu saatten sonra sağlık kurumlarını tıkanma noktasına gelmesiyle yapılabileceğini düşünüyoruz”diye cevap veren Altun “bu kararı verecek olan şu an hükümet ve onlarında açıkçası bakıldığında bununla ilgili olarak ekonomiyi düşündüklerini görüyoruz.Yurttaşlarımızın sağlığını düşündüklerini görmüyoruz.Ancak sağlık kurumları hasta yatış yatak oranlarının,yoğun bakım yatak oranları ciddi anlamda sıkıntıya girebilecek yani kurumları kilitlenebilecek bir noktaya geliyor yönünde bir öngörü ortaya çıkarsa kısıtlamalar getirilebileceğini düşünüyoruz.Onun haricinde kısıtlama getirebileceklerini açıkçası düşünmüyorum.Bu arada yine uyarmakta yarar var.Tam doz aşısını vurulmuş olan bireylerinde mutlaka bireysel mesafelerine,kişisel temizliklerine ve maske kullanımına kapalı ortamlarda dikkat ediyor olmaları gerekiyor.Hiç bir aşı yüzde 100 koruyucu değildir.Ancak dediğim gibi hastalanma oranı yada hastalığı hafif geçirme oranı aşılı bireylerde çok daha hafif olacaktır”şeklinde konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30