banner78
banner25

Tabip Odası Başkanı Dr.Altun "test sayıları düşüyor,vaka sayıları artıyor!"

Edirne Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Gürcan Altun Edirne ilinin “çok yüksek riskli”iller arsında yer alması ile alakalı düzenlediği basın toplantısında “toplumsal bağışıklığın istenen düzeye ulaşamaması nedeniyle bu hastalıkla baş etmek sorun olacaktır”dedi.

Kovid-19 salgınına ilişkin olarak düzenlediği bilgilendirme toplantısında konuşan Dr.Altun,Edirne’nin bu noktaya geleceğini 20 Şubat tarihinde gördüklerini ifade etti ve “Edirne’de Şubat ayında Ocak ayına oranla olgu sayılarında artış görülmektedir.

Ne yazık ki, bu artış devam etmektedir. Bu artışta mutant virüsün etkisi olmadığı kimse tarafından söylenemez. Özellikle İpsala ilçesindeki olgu artışları bu süreçte devam ettiği gibi, Keşan ilçesinde de olgu sayılarının arttığı izlenmiştir. Bu bölgelerde bazı yerleşim birimlerinin karantinaya alınmasında geç kalınmıştır”ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı verilerine atıfta bulunarak net bilgiler alamadıklarını ve test sayılarının giderek düştüğünü buna rağmen vaka sayılarında artış yaşandığını belirten Edirne Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Gürcan Altun “Ülkemizde mutant virüsün görüldüğü iller mutlaka açıklanmalıdır. O illerde yaşayan yurttaşlarımızın bunu bilmeye hakkı vardır. Mutant virüsün bulaşıcılığının çok daha fazla olduğu bilindiği için, görülen illerin açıklanmasıyla, bu illerde yaşayan yurttaşlarımızın daha dikkatli davranmaları sağlanabilir. Dolayısıyla, hastalığın kontrol altına alınması kolaylaşabilir”dedi ve günlük test sayılarının istenen düzeyde olmadığını iddia etti. Son 3 haftadır günlük test sayısının 114 bin ile 128 bin arasında olduğunu ifade eden Dr.Altun “Test yapılan insanların büyük bir çoğunluğunu yakınmaları nedeniyle hastaneye başvuranlar ve bir ameliyat öncesi test alınan insanlar oluşturmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın vaka bulmaya yönelik bir test stratejisi yok. Sıklıkla, test vatandaşın talebine göre yapılıyor. Yakın temaslılara bile test yapılmıyor. Bu nedenle günlük test sayıları ciddi dalgalanmalar gösterdiği gibi, son zamanlarda düzenli bir azalma içinde. Dolayısıyla salgının seyrini hastalık hızı (vaka/nüfus) kriteri üzerinden izlemek yanlış.Zira test sayısı azaldıkça vaka sayısı da azalıyor, arttıkça da artıyor. Bu nedenle uygun kriter vaka/test oranıdır. Bu durum, “bir an önce normalleşmeye geçmek” için “az test yapılması ve az olgu saptanması” gibi bir anlayışla hareket edildiği yönünde kuşku uyandırıyor.Test sayıları düşük tutularak, yeni olgu sayıları düşük tutulmaya çalışılıyor. Bu nedenle “her il bazında yapılan günlük test sayılarının ve pozitif olgu sayılarının açıklanması” mutlak gereklidir. Bu rakamların, bir an önce, şeffaf bir biçimde paylaşılmasını bekliyoruz”dedi.

Normalleşme kararının yanlış olduğunu ifade den Dr.Altun “son birkaç haftadır hem günlük vaka sayısı hem de vaka/test oranı düzenli olarak artıyor. Günlük vaka sayısı 11 bine ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün yeniden açılma için belirlediği üst sınır yüzde 5. Yani, bu ortamda normalleşme kararı zaten başlı başına yanlıştır.İllerin çok yüksek, yüksek, orta ve düşük risk durumlarındaki değişimler izlenmeli, bu değişimlerin nedenleri araştırılıp gün yüzüne çıkartılmalı, toplumla mutlaka paylaşılmalı ve aynı hataların tekrarlanmaması için gerekli önlemler alınmalıdır”şeklinde konuştu.

İller arasında ki hareketliliğin kontrol altına alınması gerektiğini savunan Dr.Altun “geçişler kontrol altına alınmalıdır. Risk durumu çok yüksek ve yüksek olan illerden orta ve düşük riskli illere bulaşı engellemek için, bu iller şehirlerarası ulaşıma kapatılmalıdır.”dedi.

Türkiye’de toplam aşılama sayısının 9 milyon 144 bin 219 olduğunu ifade eden Altun; Edirne’de 70 bin 743 kişinin aşılanabildiğini ve aşılanma oranının yüzde 17 olduğunu kaydetti.

AB’nin aşı pasaportu uygulamasını ise kendi ülkeleri açısında korumacı bir davranış olarak nitelediğini,hastalığın yayılma hızının çok yüksek olduğunu,ülkelerine kontrolsüz olarak insanların girmek istediğini ve uygulamanın kötü bir uygulama olmadığını kaydetti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30