banner137
banner25

Süt üreticisi zam istiyor!

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez raflara yansıyan zamların üreticiye yansımadığından yakınarak 3 lira 20 kuruş olan çiğ süt fiyatının acilen 4 lira bandına çekilmesi gerektiğini söyleyerek uyarıda bulundu. Süt fiyatının beklentileri karşılaması durumunda süt ineklerin tamamının kesime gideceğini ve süt üretiminin bitme noktasına gelerek sanayicinin de bundan etkileneceğini kaydetti.

Ulusal Süt Konseyinin yaptığı toplantılar neticesinde süt fiyatının 6 ay’da bire revize edileceğinin kararlaştırılmasının ardından çiğ süt fiyatının 3 lira 20 kuruş olarak belirlendiğini ve yeni revize fiyat açıklamasının 1 Ocak 2022 tarihinde yapılmasının beklendiğini belirten Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez “1 Temmuz’dan itibaren süt 3 lira 20 kuruş olmuştu. Geçen bu süreç içerisinde yem fiyatlarına maalesef hiç kimse bunu dile getiremiyor, durduramıyor. Hükümetimiz çeşitli tedbirler alsa da bunlara ucuz yada sübvanse edilmiş ham madde verse de yemciler hiç durmadan çok ciddi zam yapıyor. Diğer taraftan market raflarına da ciddi zam geliyor. Kendimizde gözlemliyoruz bunu. Ama üzülerek şunu ifade edeyim üreticinin üretmiş olduğu süte bir kuruş zam geldiği yok. Acilen süt fiyatları yılbaşını beklemeksizin, 1 Temmuz’da açıklanan bu fiyat 3.20 TL olan fiyat 31 Aralık 2021 tarihine kadardı.1 Ocak tarihinden itibaren yeni fiyat yapılacaktı.Ama geçen bu süreç içerisinde gelişen ve değişen olaylarla beraber bu fiyat artışının kesinlikle 1 Ocak tarihini beklememesi gerektiği çok açık ortadadır”dedi.

Süt üreticisinin artan maliyetler karşısında üretime küstürüldüğünü ve ineklerini satarak kesime gönderdiğini belirten Suiçmez “özellikle anaç vasfını yitirmemiş hayvanlar özellikle inekler kendi bölgemde de görüyorum, üzülüyorum da, kesime gidiyor. Bugün Kasım ayının 1’i. Ulusal Süt Konseyi’nin toplanıp fiyatları revize etmesi lazım. Ocak ayının kesinlikle beklenmemesi lazım. Revize edilecek fiyatta göz boyama olmaması lazım. En az 4 liranın altında bir fiyat kabul edilemez. Biz 4 lira istiyoruz. ‘Market raflarına zam gelsin’ demiyoruz. Zaten bize zam gelmeden marketlere yansıdı. Bunu herkes biliyor. Tek artış olmayan bizim kara ineğin vermiş olduğu süt”diyerek yapılacak hatalar sonrası geri dönüşü olmayacak bir yola girileceğini ve kesime giden anaç hayvanların telafisinin söz konusu olmayacağını belirtti.

Kasım ayı içerisinde acilen bir toplantı yapılması gerektiğini ve bu toplantı sonrasında çiğ süt fiyatına uygulanacak zammın 1 Kasım itibari ile yürürlüğe girmesi gerektiğine inancının tam olduğunu belirten Suiçmez “fiyat 4 lira olması lazım ve destekleme modellerinin gözden geçirilmesi gerekiyor. Bunlar revize edilmesi lazım. Lütfen bize kulak versinler.Özellikle hayvancıya bu sütçüye kulak versinler. İnanın ciddi anlamda dişi hayvanlar kesiliyor. Bu kesilen her anaç hayvan,her dişi hayvan ülkemizin geleceği kesiliyor”dedi.

Sanayicinin artan maliyetler karşısında gereken zammı yapabildiğini ancak bunun üreticiye yansımadığını ifade eden Suiçmez “Yemin çuvalını geçen hafta 12 lira zam geldi. Tonda 200-220 lira gibi zam geldi. Biz yediriyoruz bunu. Ey sanayici bu zor dönemde sen de elini taşın altına koy. Ben nasıl koyuyorsam, tüketici nasıl koyuyorsa. Bana da zam yapma, tüketiciye de zam yapma. Sıkıntı burada, eşitsizlik. Yeme de zam yapma süte de. Bizim kara ineğin sütü yine 3 lira 20 kuruş. Sanayici yarın öbür gün biz bitersek sen bu sütü bulamayacaksın. Sen de kapatacaksın bu fabrikayı. Ben onun feryadı içersindeyim. Gencecik hayvanlar kesiliyor şu anda. Sanayici bizi düşünmesi lazım”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30