Edirne Süt Üreticileri Birlik Başkanı Mustafa Suiçmez artan maliyetlerin üreticiyi içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini,Ulusal Süt Konseyi’nin bir an önce toplanarak 8 Aralık 2021 tarihinde almış olduğu kararı uygulaması gerektiğini, aksi halde bir çok hayvanın kesime giderek sıkıntılı bir döneme girilebileceğini kaydetti.
Birlik binasında gazetecilerle bir araya gelen ve açıklamalarda bulunan Başkan Suiçmez; geçen yılın son ayında Ulusal Süt Konseyi’nin bir karar aldığını ve alınan bu kararda çoğaltılmış inek sütünün litre birim fiyatını 4,70 olarak açıkladığını ve üreticinin eline 4,60 gibi bir rakam geçtiğini belirterek “o günden bu günümüze geldiğimizde tabi o zaman elektrik fiyatları belirlenmemişti. Ulusal süt konseyinin aldığı kararının altında şu ibare var; 'Ulusal süt konseyi çiğ süt üretim maliyeti öngörülmeyen değişimler görülmesi durumunda yeniden toplanıp karar verecektir. Açıklanan yeni fiyat 8 Aralık 2021 tarihi ile geçerli olmasına kararlaştırıldı. Aynı toplantıda süt/yem paritesinin 1.1 liranın altına düşmesi halinde yani 1 litre süt ile 1 kilo 100 gr yem alamaması durumunda fiyat yeniden belirlenmesine karar verildi' deniliyor. Bu kararı alan ulusal süt konseyi. Ben buradan Edirne Süt Üreticileri Birliği olarak Ulusal Süt Konseyinin acilen toplanmasını talep ediyoruz. Oradaki aldıkları kararı uygulasınlar biz bunları talep ediyoruz”dedi.
Bir litre süt ile üreticinin bir kilogram yem alabilmesi gerektiği belirten Suiçmez şu an için bunun mümkün olmadığını ve üreticinin zarar ettiğin belirterek “Bugün ortalama süt bedeli 4,40 lira. Yine bugün 1 kg yemin tonu 5 bin 800 lira yani 290 lira ortalama. Bu bağlamda bunu yem süt paritesine vurduğumuzda 0.79'a geliyor. Yani 1.1’in çok çok altında. Bunun için biz diyoruz ki ulusal süt konseyinin acilen toplanması ve almış olduğu kararı güncelleyerek tekrar hayata geçmesini talep ediyoruz. Kesinlikle vakit kaybetmeden yapılmalı”diyerek pariteyi yakalamak için 1 litre sütün maliyetinin 6.40 olduğunu ve yüzde 10 üreticiye yaşam payı koyulduğunda makul rakamın 7 TL olmasını talep ettiklerini belirtti.
Üreticinin sesine kulak verilmesi ve üretim zincirinin ne olursa olsun kırılmaması gerektiğine dikkat çeken Suiçmez “demek istediğim şu! Üreticinin sesine kulak verelim üretim zincirini kırmayalım. Üreticilerimize de seslenmek istiyorum; durumlar evet pek iç açıcı değil, zor dönemlerden geçiyoruz ama asla üretimden vazgeçmeyelim. Bu durumlar atlatılacak, ben buna inanıyorum, kesinlikle üreticinin lehine bu işler düzelecek. Sakın ola elimizdeki özellikle anaç hayvan, üretimi devam eden hayvanlarımıza sahip çıkalım, bu zor dönemler geçecek. Üretim zincirini kırarsak, üretici bazı şeylerden vazgeçerse bütün hayallerimiz umutlarımız, gelecek nesillerimize de çok olumsuz yansıyacaktır. Ben de bir üretici olarak aynı şeyi ben de yaşıyorum. Rica ediyorum; büyüklerimiz bizi yalnız bırakmaz sesimizi duyuruyoruz. Onlarda üretim zincirini kırmasınlar”dedi.
Anaç hayvanlarını süt para etmediği için üreticinin kesime göndereceğini bildiklerini belirten Suiçmez “Pireye kızıp yorgan yakmak gibi, burada kızıp 'ben zarar ediyorum, hayvanların hepsini kesime gönderiyorum' diyerek, özellikle dişi hayvanların küçükbaş olsun, büyükbaş olsun bunları kızgınlıkla kestirip bunu yapmasınlar. Üretim zincirinden kırılma kastım budur. Sabretsinler üretime devam edelim, sorumluluğumuz var sorumluluk almak kolay bir şey değil bazen yürüdüğümüz yol dikensiz gül bahçesi olmayabilir ama her şeyin sabrında selamete ulaşacağına inanıyorum”dedi ve köylerde azda olsa üretimden vazgeçilmeye başlandığını belirtti.
Süt fiyatının 7 liranın altında açıklanmasının sorunlarıda beraberinde getireceğine dikkat çeken Suiçmez “İnanın 7 liranın altında süt fiyatı açıklanırsa bu çok cazip bir şey olmaz. Bizim talebimiz 7 liradır, bu desteklerle 7 lirayı bulur ama üreticinin eline geçecek minimum rakam 7 TL olmasını biz talep ediyoruz”dedi.