banner137
banner25

Suiçmez"fiyattan memnunuz ama yem üreticileri durduğu yerde dursun"

Edirne Süt Üreticileri Birliği Merkez Başkanı Mustafa Suiçmez 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile geçerli olan soğuk zincir sütün litre fiyatının 11 lira olarak açıklanmasının üreticiyi memnun ettiğini ve bu fiyatın 50 kuruşluk desteklemeyle iyi fiyat olduğunu belirtti. Süt fiyatının üreticinin yüzünü bir nebze olsun güldürdüğünü ama yemcilerin de fiyatlarını arttırmamasının önemli olduğuna dikkat çekerek “yemciler durduğu yerde dursun” ifadesini kullandı.

Ülke ve dünya genelinde yaşanan krizin girdi maliyetlerine yansıması sonrasında artan çiğ inek sütünün raflardaki fiyatının üreticiye yansımadığını ve fiyatların artması yönünde sürekli olarak beklentileri olduğunu her fırsatta dile getiren Edirne Süt Üreticileri Birliği Merkez Başkanı Mustafa Suiçmez “1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla üretici müstahsil süt fiyatı 11 lira. Biz müstahsillerimizin girişlerini yaptık. 11 lira güzel bir fiyat. Bunun yanında 50 kuruş da devlet desteği devam ediyor. Buraya gelene kadar geçtiğimiz yıllar özellikle dünyada kriz vardı. Ülkemizde sıkıntılar yaşandı. Hakikaten süt üreticisi ciddi sıkıntılar çekti. Dişi hayvanlarını kesime gönderenler oldu. Bunu daha önce de hep görüştük, konuştuk. Bu açıklanan belirlenen fiyatla beraber tekrar üretime yönelik dişi hayvan anlamında bunu gözlemliyoruz, buna birebir şahit de oluyoruz. Düve almak isteyen, gebe düve arayanlar, yani inek arayanlar 3 ineği kaldıysa bunu tekrar 5'e 6'ya 10'a çıkarmak için arayış içinde olanlar var piyasada. Dediğimiz noktaya geliyoruz. Biz ne dedik. Hep şunu savunduk. Süt üreticisi para kazandığında süt üretimi devam ederse et de olur, eğer süt üretiminde bir kötü gidiş olduğu zaman bu ete de yansıyor. Neden? Çünkü et üretimi, yani tedarik ettiğimiz erkek dana olsun diğer üretimden çıkmış hayvan olsun bunlar hepsi nihayetinde bir anadan doğuyor. Dişi hayvandan doğuyor”diyerek şu anda iyi bir yerde olduklarını kaydetti.

Verilen fiyatın memnuniyet verici olduğunu ve beklentileri karşıladığını belirten Suiçmez; fiyatların üreticinin alım gücü anlamında yeterli olduğunu ancak süt yemini üreten sanayicilerin fiyat artırımına gitmeleri durumunda üreticinin yeniden zarar edebileceğini kaydetti.

“yemciler durduğu yerde dursun”diyen Suiçmez “şu anda bakın Devlet bunları da destekliyor. Mesela Toprak Mahsulleri Ofisi hala sübvanse edilmiş arpa veriyor. Bir sürü destekler var bunun yanında. 2023 yılında bazıları bana göre takip etmedikleri için noksan kalıyorlar. Açıklanan desteklerden haberleri yok belki de. Özellikle Ziraat Bankası'nın hayvancılık ve kırsal kalkınmaya yönelik yatırımları hibe destek programları var. Bunları iyi takip etsinler. Daha müracaatlar yeni başladı. Yılın daha birinci ayındayız. Bunlar çeşitli isim başlıkları altında farklı krediler açıklanıyor. Nisan ayına kadar devam edecek olan kalemler var. Tarım İl müdürlüklerimizin, Tarım bakanlığımızın açıklamaları var bu konuda. Bunları üretici takip etsin. Yüzde 50 hibe, yani 100 bin liralık bir malın 50 bin lirası tamamen hibe”diyerek üreticin bu desteklerden yaralanmasını istedi.

Açıklanan fiyatın üreticiyi memnun ettiği gibi süt hayvanlarının da kesime gitmesinin durduğu ifade eden Suiçmez “ Şu anda kesinlikle hayvan kesimleri durdu. Dişi hayvan kesimi yok denecek kadar az. Bunun durduğunu canlı hayvan borsasındaki anlık rakamlarla görebiliyoruz. O dönemlerde Edirne Ticaret borsasına kesime giden dişi hayvan sayısı erkek hayvan sayısının hemen hemen yarı fazlasıydı. Şu anda baktığımızda gidin erkek hayvan sayısı fazlalaştı. Bu ne oluyor? Dişi hayvanlar kesime gitmiyor. Eğer gittiyse kaliteli düve gittiyse alıp kesime gitmiyor. Oradaki alıcı alıyor, tohumlatıp tekrar üretime katmak için çalıştığını biz biliyoruz. Sahadan da bu bilgileri alıyoruz. Sürekli olarak piyasada düve arayanlar var sağmal inek arayanlar var. Böyle devam ederse canlı hayvan sayımız biraz düşüş gösterdi ama bunu telafi etmek çok fazla uzun sürmez. Bu 2023 yılı içerisinde birkaç seneki önceki rakamlara dönebiliriz. Bir dişi hayvan iki buçuk yılda üretime geçiyor. Ama şu anda üreticilerimizin elinde 6 aylık 7 aylık düve var. Bu düvelere önceden ne yapıyorduk sıkıntılı bir durum olduğunda? Götürüyorduk kesime gidiyordu. Şimdi tam tersi oluyor. Biz de bunu anlatmaya çalışıyoruz. Burada vadeyi öne çekiyor, iki buçuk yıl değil de 1 yıl gibi bir sürede yine eski süt üretiminin tonaj anlamında artacağını ve bunu yakalamanın mümkün olacağını söylüyoruz. Bu kolay”dedi.

Edirne il merkezi ve ilçeler dahil günlük 500 ton/litre süt üretimi yaptıklarını bunun bahar aylarında artış göstereceğini ve bir süre sonra istenen seviyelere ulaşılabileceğini söyleyen Birlik Başkanı Suiçmez “ Edirne genelinde 9 ilçesinin bir bütün olarak ele alırsak sanayiye giden veya sokaklarda satılan genel bizim süt üretimimiz toplamda 500 ton gibi bir günlük üretimimiz var. Bunun bir kısmı kooperatiflerde, bir kısmı birliklerle, bir kısmı şahsi ferdi olarak yani. Hiçbir yere bağımlı olmadan satan toplam Edirne'nin 9 ilçesinde 500 ton süt üretiliyor. Bu rakam bahar aylarına doğru, hala kıştayız ama 2 ay gibi bir süre var ve süt üretimi bir tık daha artış olacak. Hayvanlar hem çimene çıkacak, hem ağırlardan dışarı çıkacaklar. Hem de doğumlar fazlalaşacak. Dediğim gibi burada hemen rakamları geçtiğimiz yılki gibi 3 ay içerisinde yakalayamayız ama 2023 yılının sonuna kadar böyle devam ederse bir yıl içerisinde de bu açığı kapatırı. Hayvan sayısında da süt üretiminde de”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30