banner78
banner25

Suiçmez; yeni projelerle üretici kazanacak!"

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez Tarım ve Orman Bakanı Prf.Dr. Vahit Kirişci’nin ziyaretini değerlendirerek basın kapalı olan bölümdeki konuşmalar üzerinden açıklamalarda bulundu.

Bakan Kirişci’nin Edirneli üreticileri ekibi ile beraber can kulağı ile dinlediğini ve bu konuda yapılacak proje ve önerileri değerlendirdiğini belirten Mustafa Suiçmez; önem verdiği konuları sıraladı ve Edirne için, gelecek için önemli olduğunu belirtti.

2023 yılında Edirne ili’nin İPART programına alınması ile ilgili yapılan çalışmanın yerinde ve üretici için umut verici olduğunu belirten Suiçmez, 42 il’de uygulanan projenin Edirne’de de uygulanmaya başlanmasının memnuniyet verici olduğunu aktardı.

Yıllardır üreticinin kayıt dışı yer işlediğini ve bundan dolayı desteklemelerden yaralanamamasının büyük kayıp olduğunu belirten Suiçmez “özellikle bitkisel üretim yapan üreticilerimizin mağduriyet yaşadığı yıllardan beri bu sorunun çözülmesi gerektiği defaten büyüklerimize hep izah ettik. ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlarında tapu kaydı bulunmayan yerlerde yapılan üretimin Devlet desteklerinden faydalanamaması. Bu benim de var, hemen hemen bütün çiftçilerimizin mutlaka bu tür sorunu vardır. Bir yerde 10 dönüm bir yerde 100 dönüm herkes de bu kayıt dışı üretim tarla var. Bunun da sebebi dedesinden, babasından kalan yerlerin tapuda intikalinin sağlanmaması ve bu yerlerin işleniyor olması. Ancak bunları ÇKS’ye kayıt ettiremiyoruz. Tapu devri yapılmadığı için bunları ÇKS’ye koyamıyorduk. Kira sözleşmesi olsa bile geçerliliği yoktu. Tapu kayıtları oluşturulmadığı için. Bunların son rötuşları bakanlıkta yapılıyor. Özellikle bu tür yerleri işleyenler ÇKS kaydı olmadığı için herhangi bir destek alamıyordu devletten. Bu da mağduriyet yaratıyordu. Ortada üretim var ama destek alamıyordu. Çünkü nedeni de tapu devri yapılmadığı için kişinin ismine işlediği arazi kayıtlı görünmüyordu. Kira sözleşmesi de pek geçerliliği yoktu. Şimdi yeni yapılan düzenleme ile bundan sonra tarlanın sahibine değil tarlayı işleyene destek vereceğiz. Bu çok önemli bir şey”dedi.

Edirne’de toprağın verimliliğine göre ürün yetiştirilmesi gibi bir çalışmanın yapıldığını belirten Suiçmez “Bu da çok önemli bu hemen rayına oturacak bir şey değil. Bunu eğer gerçekten algılayan ve tarımla uğraşan kişi varsa bunu ne kadar önemli olduğunu anlayacaktır. Bizler sürekli Hollanda'yı örnek gösteriyoruz. Küçücük coğrafyasında şu kadar üretim yapıyor, bu kadar üretim yapıyor diye sürekli örnekler gösteriyoruz. İşte Hollanda planlı üretim yaptığı için örnek gösteriliyor. Şimdi sayın bakanımız da bu tür bir çalışmayı örnek göstererek Türk çiftçisinin, üreticisinin hizmetine sunacak. Parselde o toprağın yapısına göre hangi ürün yetişecekse bunlar tespit edilerek Ekim yapılacak. Eğer bu tarlada buğday, ayçiçeği, pirinç üretilecekse bunların hepsi sınıflandırılacak. Örnek vermek gerekirse pancar olmuyorsa ısrarla pancar ekmenin, fasulye ekmenin bir anlamı yok. Hem üretim yapana maliyetler açısından zarar yazacak hem de devlet bunlardan zarar ediyor. Çiftçinin üretim kaybı olduğunda genel anlamda baktığımızda ülkemiz kaybediyor. Onun için bunların sınıflandırılarak bir sistem dahilinde üretime geçilecek”diyerek daha önceden uygulanan havza bazlı üretim modelinin şimdi bu uygulama ile dahada genişletileceğini ifade etti.

Havza bazlı üretim modeli konusun açan ve yeni uygulamanın getirilerini sıralayan Suiçmez “daha geniş bir yelpazede bu çalışma yapılacak. Yani o havzada parsel bazlı üretim yapılacak benim tarlam var ben istediğimi ekerim yok öyle bir şey! Ekemezsin. Bu doğru bir şey. Bir ilin veya o toprağın ihtiyacı neyse üretim yapısına göre değerlendirme yapılacak ve hangi ürünü daha fazla veriyorsa onun ekilmesi sağlanacak verimin arttırılması sağlanacak. Bu noktada bunların çalışması tamamlandı. 2023 yılında hayata geçirilecek. Bunlar biraz zaman isteyen projeler ancak çok önemli ve olması gereken projeler. Ülkemizin geleceği açısından bu çalışmalar önemli. Bizler bunları yapmak zorundayız. Çünkü biliyorsunuz bu sene Ukrayna-Rusya savaşından dolayı tahıl koridoru açıldı. Cumhurbaşkanımız bu konuda devreye girdi. Eğer bunlar yapılmasaydı bu sevkiyatlar olmayacaktı. Konusunda uzman kişiler ilgililer bunların daha bir şey olmadığını ilerleyen süreçte bu savaşın devam etmesiyle daha büyük sıkıntıların gıda üzerinde yaşanabileceğine dikkat çekiyorlar. Eğer biz bu ve buna benzer üretim modellerini hareketlendirirsek yaşanacak gıda krizlerinden en az seviyede etkilenmemiş sağlanacak”dedi.

Bir başka görüşülen konunun ise örtü altı üretim adı verilen model olduğunu aktaran Suiçmez; modelin hayata geçmesi ile hem maliyetlerin düşeceğini hemde üreticinin ürettiği ürünü pazarlama şansının olacağını kaydetti.

Suiçmez Seracılık gibi bir üretim modelinin hayata geçirilmesi ile lojistik maliyetlerinin düşeceğini ve üretici ile tüketicinin kazanmasının sağlanacağını belirterek “İstanbul biliyorsunuz büyük bir metropol ve 20 milyonun üzerinde bir nüfusu var. İstanbul ile Edirne arası 250 km. Sayın bakan bu şekilde bir örnek verdi. Ama bugün bakıyorsunuz İstanbul gibi bir metropolün ihtiyaçları 800-900 km ötedeki Antalya, Mersin'den karşılanıyor ve bu da Lojistik anlamında nakliye maliyetlerinin artmasına sebep oluyor. Uygulaması düşünülen örtü altı model için ciddi anlamda desteklerin olacağı söylendi. Burada verilecek desteklerle Edirne ve Trakya bölgesinde üreticiler örtü altı üretim yapabilecekler. Yani seracılık faaliyetlerini genişletebilecekler verilecek desteklerle. Ama burada önemli olan bizim gibi STK’lara büyük görevler düşmesi ve bunun hayata geçirilmesi. Ne gibi destekler bunlar diye soracak olursak. Burada İstanbul ile Edirne arasında kooperatifler bir köprü oluşturacak. Yani bizim burada Hasan Aga, Ayşe ablam ürettiği ürünü domatesini, biberini, fasulyeyi üretecek ama onu kendi başına pazarlayamaz veyahutta ürettiği ürünü deposunda belli yerlerde stoklayamaz. Bu yüzden Kooperatifler devreye girerek depolama anlamında alanları oluşturacak veya pazar anlamında bir çalışma yapacak. Bu ürünün pazarlamasını sağlayacak. Eğer bunları yaparsak gerçekten Edirne bize ciddi katma değer oluşturacak. Bunları kaçırmamamız lazım. 2022 yılına bakarsak buğday, ayçiçeği pirinç anlamında hem destek anlamında hem de diğer anlamda Allah razı olsun çok ciddi destekler sağladılar bugüne kadar. Görülmemiş derecede destekler verildi”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30