banner137
banner25

Suiçmez “süt hayvanları et için kesime gidiyor!”

Edirneli süt üreticisi süt fiyatlarının maliyetlerini karşılamadığı gerekçesi ile üretimden uzaklaşmaya başladığını söyledi.1 Ocak 2021 tarihinde verilen süt fiyatının 2 lira 80 kuruş olduğunu ve bu fiyatın artan maliyetler sonrasında düşük kaldığını belirten üretici “eğer bu şekilde devam ederse süt hayvanları et için kesime gider”dediler.

Maliyetlerin her geçen gün attığını ve bu artış karşısında dayanacak güçleri kalmadığını belirten Edirne Süt Üreticileri Birlik Başkanı Mustafa Suiçmez; “1 Ocak’ta gelen süt zammından sonra süt 2 lira 80 kuruş olmuştu. Ancak o günden bugüne yeme ve maliyet girdilerine gelen zamlarla birlikte bu rakamları konuşacak durumda değiliz”dedi.

Konu hakkında açıklama yapan Birlik Başkanı Suiçmez “buradan Ulusal Süt Konseyine, Gıda Komitesine, Sanayicilere; Edirne’den seslenmek istiyorum. Vakit geçirmeden çok acil olarak süt fiyatları yeniden revize edilmelidir.Eğer Süt fiyatları revize edilmezse, et fiyatlarında geçtiğimiz hafta Türkiye’nin her tarafında bir takım kesim fiyatlarında iyileştirmeler yapıldı ve bu daha da yukarıya gidecek. Eğer süt fiyatları revize olmazsa korkumuz o dur ki anaç hayvanlarımız hızlı bir şekilde kesime gidecek. Bu durumdan ciddi anlamda endişeliyiz”şeklinde konuştu.

1 Ocak’ta verilen 2 lira 80 kuruşla yem, süt paritesinin iyi olduğunu ancak Ocak ayından bugüne çuval başına yaklaşık olarak 20 lira 25 lira arasında yem fiyatlarına zam geldiğini belirten Suiçmez “maliyet girdileri de arttı. Onları kalem kalem saymanın bir anlamı yok. Şu anda geldiğimiz nokta yemin kilogram fiyatı 3 lira, sütün kilogram fiyatı 2 lira 80 kuruş. Bu pariteye baktığımızda şu anki durumumuz gerçekten içler acısı iyi durumda değiliz. Yani bir kilogram sütle bir kilogram yem alamıyoruz. 930 gram yem alabiliyoruz. 1 kilogram sütle 1 kilogram yem alamıyoruz. Bizim beklentimiz, çok acil bir şekilde revize edilmesidir. Süt fiyatı en az 4 lira olmak zorundadır. Biz paritesi hep 1.3 olarak gördük. Süt fiyatları revize edilip 4 lira olduğu takdirde şu anki yem fiyatlarından bahsediyorum. Parite 1.33’e gelmiş oluyor. Vakit kaybetmeden Haziran ayında olmasını istiyor ve bekliyoruz”dedi.

Köyünde üretim yapan ve elinde bulunan az sayıda süt ineği ile hanesine kazanç sağlamaya çalışan üreticide yaşanan gelişmelerden endişeli.Süt’ün para yapmadığını nacak birilerinin para kazandığını söyleyen üreticiler çok kişinin üretimden ayrıldığını ve hayvanlarını sattığını ifade ettiler.

Et tüketiminin fazla olması ve et hayvanının sıcak para yapmasının avantajlı olduğunu söyleyen üreticiler “böyle devam ederse ve süt fiyatı 4 TL’nin altında kalırsa üretimden vazgeçilir”dediler.

50 yıldır çiftçilik yapan Behzat Alkan isimli üretici “bu sene burada en fazla süt veren bizim köydü o da bitecek.Benim borcum var.Borcumu ödemek için gideceğim ve satacağım,kestireceğim.Bugün düvelerim var yetişecek,dölleteceğim.Ee borcum var ne yapacağım.Mecbur götüreceğim,kestireceğim borcumu ödeyeceğim”diyerek süt sıkıntısı yaşanabileceğini kaydetti.Üreticinin en ise en çok beli büken yem fiyatlarındaki artış.Alkan; “yemi kendimde yapsam,üretsem de parayla.Hepsi parayla.Maliyetler yüksek ve gelir az.Bugün oğlum bağ-kuru’mu ödeyemedi.Satacağım düveleri ödeyeceğim”dedi.

Avarız Köy muhtarı ve üretici Ender Sar ise süt sağım merkezini açtıkları gün 30 kişi olduklarını ancak 7 kişi kaldıkların belirterek “sütümüzün para yapmasını istiyoruz.Yem paritesine göre 4 TL olması gerekiyor.Yeme sürekli zam geliyor süte 3 ayda bir zam geliyor”dedi.

Üretici Sedat Ersoy ise girdi maliyetlerin yüksek olduğunu belirterek ,süt sağım merkezi kurulduğunda 200 inekleri olduğunu ancak şu an için bu sayının 90 civarına düştüğünü belirterek “girdiler pahalı,yem pahalı.Başa çıkamıyorsun.Bir yere kadar kendimiz üretmeye çalışıyoruz ama yetmiyor.Hayvanlardan verim alabilmemiz için mecburuz süt yemini almamız lazım.Oda bize pahalıya geliyor”şeklinde konuştu.

Bir başka üretici Saim İdin ise yıllar önce üreticilik yaptığını ancak bitirdiğini söyleyerek süt sağım merkezinde çalıştığını kaydetti.

İdin konuşmasında “eğer üretim olmazsa hayvanlar yüzde 100 kesime gider.Girdi fiyatları pahalı süt fiyatı düşük.Süt fiyatını 4 TL olması lazım.Üretici gerçekten mağdur”ifadelerini kullandı.

Sütün bu şartlarda 4 TL olması lazım diyen üretici Recep Avcı ise “girdi maliyetleri çok yüksek.Buda bizim belimizi büküyor.Süt fiyatı iyi bir fiyat olsun ki bizde bu işi severek yapalım”diyerek beklentilerinin karşılanmaması durumunda hayvanlarınızın ne yapacaksınız sorusuna “birer birer azaltırız.Kesime gider.Bizim yapabileceğimiz bir şey yok”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30