banner78
banner25

Suiçmez sanayicilere seslendi!

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez 2023 yılı tarım ve hayvancılığını değerlendirdi.

Suiçmez; buğdayda bereketli bir yıl olduğu, fiyatların iyi olduğunu ancak yaşanan rekolte kaybının kuraklığa bağlı olduğunu ve üreticinin bundan etkilendiğini kaydetti.

Tarım ve Hayvancılık konusunda açıklamalarda bulunan ve yaptığı değerlendirmelerle tarımda yerel ve genel anlamda sıkıntıların olduğunu ancak yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen üreticinin üretmeye devam ettiğini belirten Suiçmez; “genel olarak mevsimler olarak kurak bir yıldı diyebiliriz. İlkbahar sonrası ülkemiz geneli çok ciddi bir kuraklık yaşadı ve kışa girdiğimiz bu dönemlerde yeni yeni yağışlar olmaya başladı. Hayvancılık açısından, hem sütte hem de ette çeşitli dalgalanmalar oldu. Fiyatlar belirli bir oranda arttı. Deprem felaketi ve ekonomik krize rağmen ne hayvancılıkta ne de tarımda çok şiddetli şekilde etkilenmedik. Eksiklerimiz tabii ki var ama bu kadar zorluklar karşısında dünyanın diğer ülkelerindeki ekonomilerine baktığımızda bizden çok daha kötü yerler var”dedi.

2023 yılının bitmesine sayılı günler kaldığını, ancak üreticinin ciddi anlamda beklentileri olduğunu hatırlatan Suiçmez; “Süt fiyatları şu anda hak ettiği seviyelerde değil. Biz ümit ediyoruz ki, aldığımız duyumlara göre 1 Ocak'tan itibaren süt fiyatlarının revize olacağı yönünde. Son dönemlerde baktığımızda, 1 hafta 10 günden beri kırmızı et fiyatlarında bir artış var. Hayvancılıkta şöyle bir şey vardır, eğer et fiyatları süt fiyatını geçiyorsa, hayvanlar kesime gider. Bunu ne ben ne de başkası engelleyebilir. Et fiyatları arttığı dönemde eğer süt fiyatları yerinde sayıyorsa veya daha gerilere düştüyse mutlaka revize şarttır”şeklinde konuştu.

Yem fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Suiçmez “ Burada 1.5 yıl içerisinde yem fiyatlarına ortalama yüzde 23 gibi bir zam da geldi. Bir taraftan girdi maliyetleri yükselirken, bir taraftan süt aynı yerinde sayıyorsa bu durum üreticiyi üretim yapmaktan soğutuyor. Malum Aralık ayındayız, hükümet bütçe görüşmelerini bugün ya da yarın tamamlayacak, asgari ücret görüşmeleri var. İnanıyorum ki, memnun edici bir asgari ücret fiyatı çıkacak. Bunlar da olduktan sonra 2024 yılında asgari ücretin yükselmesiyle bizim maliyetlerimiz yine artacak. O nedenle yaptığımız hesaplamalara göre 1 Ocak'tan itibaren talebimiz üreticinin eline geçecek rakam 16 lira 50 kuruş olmalı. Şu anda üreticinin eline geçen 12 lira 50 kuruş. Bu istediğimiz 16.50 lira yüzde 30 gibi bir artışa denk geliyor”dedi.,

Süte zam gelmemesine rağmen market raflarındaki ürüne zam geldiğini belirten Suiçmez sanayicilere seslenerek; “burada bir gariplik var. Bize verilecek bu muhtemel zamda da market raflarına çok fazla yansımamalı. Hiç yansımasın demiyorum çünkü sanayici de asgari ücretle işçi çalıştırıyor, mutlaka giderleri artacaktır ama sütün ana kaleminde hammaddeye zam geldi diye zam yapılmamalı, çünkü onlar zaten bu zammı koydular. Bizim burada 11.50 liraya verdiğimiz süt sokakta dahi 25 liraya satılır hale geldi. Ama bizden halen 11.50 - 12.50 liralara alınıyor. Sabrettik, üretmeye devam ettik, yine de üreteceğiz ama nereye kadar bu sürecek? O nedenle buradan sanayicilere de seslenmek istiyorum, bu parayı verecek olan sanayiciler. Herkes başını ellerinin arasına alıp düşünmeli. Aile işletmeleri küçülüyor. Bunu kimse inkar edemez. Her geçen gün 3-5 ineği olan ya tamamen kapatıyor ya da bir kaç tane satmış. Durum buraya gidiyor. Bu süt sanayiciye de lazım. Biz fazla bir şey istemiyoruz, emeğimizin karşılığını istiyoruz”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30