banner78
banner25

Suiçmez “bölgemizde vaka yok!”

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez ülkemizde görülen SAT-2 serotipi şap hastalığının bölgemizde olmadığını, ancak aşılama çalışmalarının tamamlandığını belirtti.

10 gün önce görülen ve İran-Irak gibi ülkelerden Anadolu’ya geldiği tahmin edilen hastalıkla ilgili açıklama yapan Birlik Başkanı Mustafa Suiçmez hastalığın görüldüğü andan itibaren tedbir amaçlı karantina uygulanmaya başladığını, hayvan pazarlarının kapatıldığını ve mezbahalara gidiş dışında hayvan nakillerinin yasaklandığını kaydetti.

İlgili bakanlık tarafından hastalığın görüldüğü andan itibaren çalışmalara başlandığını söyleyen Suiçmez kısa sürede hastalığı önlemeye yönelik aşının ülkemiz laboratuarlarında geliştirildiğini ve uygulamaya başlandığını ifade etti.

Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından hastalığın yayılmasını önleyici tüm tedbirlerin alındığına işaret edilen Suiçmez hastalığın ülkemizde ilk defa görüldüğünü belirterek Edirne ve Trakya’da vakaya rastlanmadığını ancak aşılama çalışmalarını tedbir amaçlı tamamlandığını kaydederek “bizim bölgemizde böyle bir hastalık vakası yok. Bu şapın değişik bir versiyonu. Anadolu'nun birkaç ilinde görüldü. Bu hastalık İran ve Irak kaynaklı deniyor bizim takip ettiğimiz kadarıyla.Tedbir amaçlı tüm Türkiye genelinde sadece bizim Edirne'ye has bir şey değil, geçici bir kapanma süreci oldu. Bu süreçte bütün canlı açık hayvan pazarları kapatıldı. Borsalar kapatıldı. Sadece sevklere izin verildi. İşletmeden direkt mezbahaneye Tarım İl müdürlüğümüz ilçe müdürlüklerimiz öyle tahmin ediyorum Edirne bölgesi olarak bugün ve yarın aşılama işlemini tamamlamış olacaklar. Bu hızlı tedbir alınması anlamına geliyor. Arkadaşlar daha olayın duyulmasıyla bütün tarım il ilçe müdürlüklerinde görevli veteriner kardeşlerimiz hepsi sahaya indiler, hızlıca aşılamaya başladılar ve tamamladılar diyebiliriz. Bu yapılması gereken bir durumdu. Şu anda biz bu durumu olumlu karşılıyoruz. Çünkü bu bir hastalıktır. Salgın gözle görülmeyen bir şey. Takdir edersiniz ki insanın sağlığıyla ilgili iki yıldan bu yana dünya bu pandemiden dolayı kapalıydı. Ondan çok şükür herhalde kurtulduk. İnşallah böyle bir şeyle bir daha karşılaşmayız. Bu hayvanlarımız için de böyle. Onlar da sonuçta canlı ve sağlık açısından, ekonomik açıdan çok önemli”dedi.

Hayvan sağlığı açısından hastalığın önemine vurgu yapan Suiçmez, hastalığın insanlar üzerinde bir etkisi olmadığının altını çizdi ve “bu hayvan sağlığı açısından önemli ama insanlarda görülen bir etkisi yok. İnsanlar üzerinde bir etkisi söz konusu değil. Sadece ekonomik bir kayıp yaşanıyor. Biraz sabretmek lazım. Bu uygulanan aşılar 15-20 gün içerisinde 10 günden itibaren aşı çalışmaya başlıyor ve bunun tamamlanma süresi 21 gündür. İlimizdeki bu işin uzmanları aşılama programı bittikten sonra tekrar eski normlarına dönecektir. Güzel olan bir şey var. Bu yeni tip virüsle anında 48 saat içerisinde bakanlığımızın bünyesinde çalışan laboratuar da bir aşı geliştirildi ve çok kısa bir sürede uygulanmaya başladı. Bizim altyapımız buna çoktan hazır. Böyle 48 saat içerisinde yeni bir aşı geliştirmek kolay değil. Biraz bu işte sabredeceğiz. Çünkü alınan tedbirler bizim yararımıza olan tedbirler. Şu anda bölgemizde hiçbir sıkıntı yok. Edirne'de olmadığı gibi Tekirdağ, Kırklareli ve çevresinde de böyle bir sıkıntı söz konusu değil. Trakya bölgesinde böyle bir vaka yok. Yapılan tüm çalışmalar tedbir amaçlı. Değişik bir virüsle karşı karşıya kalındığı için aşılama çalışması ivedilikle yapıldı ve böyle bir risk almaktansa tedbir almak her zaman iyidir”şeklinde konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30