Ulusal Süt Konseyi tarafından bugün yapılan toplantı sonrasında açıklanan çiğ süt fiyatı üreticinin beklentilerini karşılamadığı gibi hayal kırıklığı yaşattı.
Çiğ süt fiyatının en son yapılan toplantıda 4.70 TL olarak açıklanması ve ardından girdi maliyetlerinin sürekli artması karşısında zarar eder hale gelen üretici, geçtiğimiz günlerde Ulusal Süt Konseyi’nin acilen toplantı yapmasını ve yeniden fiyat belirlemesi gerektiği çağrısı yaparak fiyatın 7 TL’nin altında olmaması gerektiğini belirtmişti. Ancak bugün yapılan toplantıda 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren Nisan ayı sonuna kadar soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı (çiğ süt destek primi hariç) 5,70 TL/Litre olarak oy çokluğu ile belirlenmesi üreticinin tepkisine neden oldu.
Fiyatın açıklanmasını ardından konuşan Edirne Süt Üreticileri Birlik Başkanı Mustafa Suiçmez “hevesimiz kursağımızda kaldı”diyerek tepkisini dile getirdi.Açıklanan bu fiyatlarla hayvanların kesime gidebileceğini,üreticinin üretime küstürülebileceğini söyleyen Suiçmez “bugün bir taraftan sevinç yaşarken bir taraftan da hüzün yaşıyoruz. Hevesimiz kursağımızda kaldı. Tarım ve Orman Bakanlığımızın açıklamış olduğu karar Ulusal Süt Konseyinden daha önce geldi. Süt desteklerinin 20 kuruştan 1 liraya çıkması gerçekten sevindirici bir olay. 5 katına çıkmış oldu. Bu konuda teşekkür etmek gerek. Bende bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Bu destek gerçekten üreticiye büyük bir katkı. Ancak Ulusal Süt Konseyi, sanayicilerin çoğunluklu, ağırlıklı olduğu bir konsey. STK temsilcileri de var ama genel ağırlık sanayiciler. Yani 5 lira 70 kuruş olarak bir fiyatın çıkması çok üzücü. Ben de bir üreticiyim akşam 5 buçuğa kadar hayvan buzağılatmak için nöbet tuttuk. Bu böyle bir emek ne gecesi, ne gündüzü, ne tatili, ne karı var. Beklentilerimizin çok altında”diyerek Avrupa’da sütün fiyatının 50 cent yani 6 buçuk lira ile 7 lira arasında olduğuna dikkat çekti.
Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı fiyata istinaden uyarıda da bulunan Suiçmez “buradan Ulusal Süt Konseyindeki arkadaşlara seslenmek istiyorum; 1 Nisan’a kadar daha fazla zaman geçmeden tekrar toplanılsın, konuşulsun, tartışılsın. Fiyat tekrar istenilen rakama getirilsin. Bu hammadde bu arkadaşlara da lazım olacak. Bu fiyatlarla bu hayvanlara yazık olacak. Bu 5 lira 70 kuruş üreticinin de eline net olarak geçmeyecek. Soğutma fiyatları, maliyet fiyatları, var. Bunlar da üreticinin başına kalacak. Yol yakınken bu yanlıştan dönülsün. Devlet 1 lira verdi Ulusal Süt Konseyinden emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bu gün bir çuval yem 300-400 lira. Bizler Ulusak Süt Konseyine tüm derdimizi anlattık ve fiyatın 7 lira olması gerektiğini söyledik. Devlet desteği bu insanlara teşvik olarak kalsın istedik. Sütün şu an 1 litre maliyeti 6 lira ile 6 buçuk lira arasında geliyor. Dediğimiz gibi bugün hem çok sevindik hem çok üzüldük. Sanayicilere bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini bir kez daha söylüyorum. Bu hayvanlar kesime kadar gidebilir. Allah korusun diyorum. Ben buradan üreticilerimize de diyorum asla öyle bir şey yapmayın ve üretime devam edin!”ifadelerini kullandı.