banner137
banner25

Söğütlük için insan zinciri oluşturdular!

Edirne’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Millet Bahçesi yapılmak istenen Söğütlük Orman Parkı’na Edirneliler sahip çıkarak karşı çıktı. Bir süredir gündemde olan ve Meriç nehri kenarında bulunan ve Edirnelilerin 100 yılı aşkın bir süredir mesire alanı olarak bilinen Doğal Orman alanına Millet Bahçesi projesi yapılması Edirnelilerin tepkisine neden oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından doğal sit alanı tescili bulunan Söğütlüğün 20 Eylül 2022 tarihi itibari ile ihaleye açılması sonrasında Söğütlük Doğal Kalsın Platformu adı altında kurulan ve aralarında STK’larında bulunduğu sivil insiyatife bugün düzenlenen basın açıklamasında 27 kurum ve kuruluş destek verdi.

Millet bahçesi yapılmaması için oluşturulan platform eşliğinde bugün Lozan caddesi üzerinde basın açıklaması yapan yüzlerce kişilik grup oluşturdukları insan zinciri ile sembolik olarak alana girilmesini engellediler ve daha sora yine aynı grup alan içerisinde bulunan ağaçların etrafında el ele tutuşarak ağaçları koruma altına aldılar.

Yaşanan soruna dikkat çekmek adına saat 14:00’da alanda toplanan çok sayıda Edirneli ve çevre aşığı vatandaş yapılan basın açıklamasına gelerek destek verdiler.

Maliyeti 246 milyon lira olarak belirlenen Millet Bahçesi projesinde yaklaşık bin 865 metrekare alana yapılması düşünülen inşaatta cami, kıraathane, pişirme alanları ve orman içerisine asfalt yol yapılacak.

Dönemin Doğru Yol Partisi (DYP) il başkanı İzzet Arseven’in de benzer bir durum karşısında yaptığı direnme sonrasında 12 Ekim 1995'te gerçekleşen silahlı saldırıda hayatını kaybetmesi ile Edirneliler için dahada önemli bir hale gelen ve adı verilen Söğütlük Kent ormanı (İzzet Arseven Ormanı) için ailesi ve yakınlarıda eyleme destek verdi.

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu adına açıklama yapan Ziya Gökerküçük “bu güzel yerde hangimizin geçmiş hikayesi yok ki?” diyerek Edirnelileri Söğütlük Orman Parkına sahip çıkmaya çağırdı.

Gökerküçük konuşmasında “ burada yaşadıklarımızı ağaçlar yazsaydı belkide tüm ağaçların kağıt olması gerekirdi. Bu kadar anıların yaşandığı yere nasıl kıyılabilir? İş yoğunluğu veya iş bitiminde yada akşam üzerleri veya hafta sonları uğradığımız ailemiz veya arkadaşlarımız ile sıkıntılarımızı paylaştığımız ağaçların serinliğinde veya gölgesinde dinlendiğimiz bu alan nasıl yok edilir? Kentimize gelenlerin mutlaka uğradığı, okul gezisi yapanların Lozan Anıtı ve Karaağaç gezisi sonrası mutlaka uğradığı piknik yaptığı bu orman nasıl yok edilir. Değerli Edirneliler, kentimizde yeşil alanların olmasını en çok isteyen bizleriz, bu alanı dolduranlardır. Yıllardır kentin her mahallesinde ulaşılabilir, kullanılabilir yeşil alanlar olsun diye bas bas bağırıyor, yazıyoruz. Adı önemli değil, ister yeşil alan, ister park, ister Millet Bahçesi. Millet Bahçeleri mevzuatı da bunun için var. Mevzuat diyor ki ‘betonların yığıldığı bölgelerde yaşam alanları, sosyalleşme sahaları için Millet Bahçeleri oluşturulur.’ Ama Söğütlük Ormanı gibi tescilli ağaçların olduğu bölgede asla ve katta Millet Bahçesi kurulamaz”dedi

Edirne’de bir dizi ziyaret için bulunan ve yaşananları duyduktan sonra saat 14:00’da gerçekleşen eyleme katılmak isteyen Devlet Eski Bakanı Önay Alpago’da açıklama yaparak “ülkeler kentleri ile güzelleşir. Kentler tarihi ve doğal güzellikleri,eserleri ve insan yapısı ile güzelleşir. Edirne’nin o tarihi zenginliğinin yanında başta Söğütlük olmak üzere çok gzüel doğal mekanları var. İnsanların içinde mutlu olabileceği, ağaçlarının özgürce büyüyebileceği, hayvanlarının hayata devam edecek mekanlar ve havalar bulduğu yerlerdir. Şimdi bir rant uğruna Edirne’nin elindeki bu güzel doğanın alınması burada yaşayan insanlara haksızlık ve saygısızlıktır”dedi.

CHP Edirne Miletvekili Okan Gaytancıoğlu ise ; orman alanının hangi akıl ve zihniyet tarafından kentin nefes aldığı bir yere Millet bahçesi yapmak istemesini çok şaşırdığını belirterek “Atatürk’ün orman çiftliği yaptığı yer ile burası arasında hiçbir fark yok.Ama; Atatürk’ün Orman çiftliği yaptığı yer, çorak bir araziydi. Kurak bir araziydi. Kimse ağaç yetişmez demişti.Atatürk orasını milletin bahçesi yaptı. Niye? Çünkü bir devrimciydi! Biz Millet Bahçesine karşı değiliz. Gitsinler kurak bir yere, ağacın yetişmediği, bitkinin yetişmediği bir yere millet bahçesi yapsınlar oraya da 246 milyon lirayı harcayabilirler. Burada nereye para harcayacaklar? Burası zaten bir orman ve kendiliğinden yetişmiş doğal bir alan. Dolayısıyla devlet parasını ve doğal alanının tahribatını yapmaz. Biz buna karşıyız”dedi.

CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ise 240 milyon lira harcama yapılacağına ve sadece isim değişikliği yaşanacağını ifade ederek “eğer böyle bir para harcanacaksa Edirne’de o kadar çok harcanacak yer var ki! Söğütlük Doğal Kalsın”şeklinde konuştu.

Açıklamaların ardından eyleme katılanlar insan zinciri yaparak olaysız bir şekilde dağıldılar.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30