banner78
banner25

Şiddeti frenlemek için taksiciler devrede!

Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği-EKAMEDER ve Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası işbirliğiyle şiddeti birlikte frenliyoruz konulu proje hayata geçirildi.

Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği ve Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası işbirliği; Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği ve Bursa Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği desteğiyle ile gerçekleştirilen proje kapsamında; yaklaşık 150 şoföre ulaşılması hedefleniyor.

İlk olarak Edirne Otogar Taksi durağında başlatılan bilgilendirme çalışması ile ticari taksi sürücüleri şiddete maruz kalmış bir kadının araçlarına bindiği zaman neler yapması gerektiği anlatıldı.Ticari Taksi sürücülerine sertifika verildi,araç camlarına çıkartmalar yapıştırıldı ve manifesto imza altına alındı.

Konu hakkında açıklama yapan proje koordinatörü Hülya Bodur “Kadına Yönelik Şiddet” konusunda taksi şoförlerinin şiddetle mücadeleye dair farkındalık oluşturmayı amaçlandıklarını ve bilinç arttırılmasını sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.Bodur “proje kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddetle mücadele, ayrımcılık, şiddetsiz iletişim kollarında şoförlerimizle birlikte kısa bilgilendirmeler yapılacak. Araçlarına çıkartmaları yapıştırıyoruz. 4 dilde broşürlerimizi koyuyoruz. Projeye Heinrich Böll Vakfı Derneği destek veriyor. Onun Türkiye Temsilciliğinin verdiği destekle bu projeyi sürdürüyoruz. Umarım kamuoyuna da bir farkındalık oluşur. Kadına yönelik şiddet bütün toplumun sorunudur diyoruz”dedi.

Dernek Başkanı Şahide Ağaoğlu ise kadınların şiddete uğramasını istemediklerini belirterek “şiddete uğramış bir kadın olmasın istiyorum ama maalesef taksi şoförlerimiz çok yaşıyorlar bunu. Toplumun her yerinde olduğu gibi. Kadına yönelik şiddetin çok ağır yaşandığı bir ülkeyiz biz. Bundan dolayı Kadın Derneği olarak, Kadın Danışma Merkezi olarak Edirne bu çalışmayı uzun zamandır kadına yönelik şiddete dair çalışmalar yapıyoruz. Taksi şoförlerinin karşılaştığı birebir şiddet görmüş kadının hemen kendini koruyarak şiddet yaşatan kişiyle de muhatap olabilir, öncelikle kendini koruyarak şiddet görmüş kadını başvuru yapabileceği yerlere götürmek, acil hastaneye götürmek, acil karakol kuvvetlerine götürmek, Cumhuriyet Savcılığına götürmek taksi şoförünün bilgisi ve görevi olacaktır”diyerek bilgilendirmelerin bastırılan el broşürleri ile 4 dilde yapıldığını kaydetti.

Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Şahin ise yaptığı açıklamada kendilerine dernek aracılığı ile bir başvuru yapıldığını ve hayata geçirmek için destek olmaya hazır oldukları belirterek “Edirne’de 9-10 tane taksi durağını gezip, şoför arkadaşlarımıza böyle bir durumda ne yapmaları gerektiğini, nerelere başvuracaklarını ve kendilerini koruyup aynı zamanda şiddet gören bayanı sahiplenip, ona yardımcı olmayla ilgili onlara bilgilendirme broşürler dağıttık. Bundan sonra da toplantı yapıp kendileri ile ilgili, kendilerine bunları da anlatacağız. Biz kadına şiddete hayır diyoruz esnaf olarak. 515 taksici arkadaşımız var bizim Edirne’de birebir çalışan. Bugüne kadar bu konularla ilgili birçok övgüler aldık.Çünkü sahip çıktılar. Binen vatandaşı kendi aileleri, kız kardeşi, anneleri gibi gördükleri için buradan bütün taksici arkadaşlara teşekkür ediyorum”dedi.

Açıklamaların ardından taksiciler ile dernek yetkilileri arasında manifesto imzalanarak proje hayata geçirilmiş oldu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30