banner78
banner25

Selimiye kapsamlı restorasyona alındı!

Mimar Koca Sinan'ın ustalık eserim dediği ve başında bulunarak inşaa ettirdiği Edirne Selimiye Camii tüm ihtişamı ile 447 yıldır sapa sağlam ayakta.

II.Sultan Selim tarafından yapılması talimatı Mimar Koca Sinan’a verilen,inşaatına 1568 yılının Mayıs ayında başlanan ve geceli gündüzlü çalışılarak Aralık 1574 tarihinde tamamlanarak ibadete açılan Selimiye Camii aradan geçen süre içerisinde en kapsamlı restorasyona tabi tutuluyor.

2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan Selimiye Camii ve Külliyesinin oturduğu toplam alan yaklaşık 20 bin m2’dir

En son restorasyonu 1980’ li yıllarda yapılan caminin kurşun örtüsü yenilenmiş, ancak geçen sürede caminin kurşun örtüsünde yer yer açılmalar olması nedeniyle cami kubbesinde oluşan nemden dolayı caminin tavanlarında bulunan kalem işlerinde bozulmalar meydana gelmiş,yine geçmiş onarımlarda dönemin restorasyon anlayışı olarak kabul gören, ancak günümüzde sakıncaları nedeni ile tümüyle tarihi yapıya zarar verici olarak kabul edilen kubbelerdeki sıvalar, derz tamirleri, döşemelerdeki çimentolu şap, beton dışlıklar vb. gibi portland çimentolu uygulamaların restorasyon çalışmaları sırasında da elden geçirilmesi amaçlanıyor.

Yüklenici firmanın yer teslimi sonrasında başladığı çalışmalarda bugün itibari ile son Cuma namazı kılınarak iç kısmın restorasyon çalışmalarına başlanıyor.

Konu hakkında bugün açıklama yapan Edirne Valisi Ekrem Canalp,3.5 yıl sürecek olan çalışmalarda caminin iç kısmının ibadete kapatılacağı ve kubbenin altında namaz kılmak ve Cuma namazı kılmanın mümkün olamayacağı belirtildi.

Vali Canalp açıklamasında “3,5 yıllık süre içerisinde ibadetlerimizi esas itibariyle Mihrabın ve minberin olduğu bölümde her iki taraftan da caminin girişinin olduğu ibadet alanında yapılacak. Ama önümüzdeki 45 günlük süre boyunca buradaki geçici ibadet alanı hazırlanana kadar caminin ana girişindeki bölümünde üstü kapalı bir ibadet alanı olacak ve 45 günlük süre için geçerli olacak. Bu süreden sonra buradaki geçici ana ibadet alanı açılmış olacak. Bu ana ibadet alanı da hem ibadet için hem de ziyaret için 3,5 yıllık süre boyunca açık olacak. Bu süre içinde 6 aylık dönem hariç, gelen ziyaretçiler buradan baktıklarında iskeleyle birlikte dahi olsa kubbeyi de o muhteşem yapıyı da restorasyon çalışmalarında kısmen de olsa görme imkanına kavuşmuş olacaklar”dedi.

Restorasyon aşamalarını da gazetecilerle paylaşan Vali Canalp “Yapılacak olan bu restorasyonlarda kubbenin kurşunları sökülecek. Horasan harçlar sökülecek, problem oluşturacak bir husus tespit edildiğinde bunlarda da gerekli müdahaleler yapılmak suretiyle kubbe güvenli statik bir yapı haline getirilmiş olacak”dedi.

Minarelerin de ele alınacağını ve tüm temel taşlarının elden geçeceği söyleyen Vali Canalp “Caminin minarelerini de aynı şekilde ana temel yapısını etkileyecek bir şekilde taş yenilemesi gerektiren durumlar ortaya çıkarsa bu yenilemeler yapılacak,özellikle şerefelerde kopmuş olan bazı taş parçalar var. Kopan parçaların yerine de yeni parçalar yerleştirilecek. Bütün minarelerin içindeki kaplama işleri de yeniden yapılacak”dedi.

Devasa kubbenin bütün sıvalarının kazınarak kurşun kubbenin açılacağını söyleyen Vali Canalp “Cami içindeki ana kubbenin olduğu bölümde de kubbenin içindeki bütün sıvalar kaldırılacak, altında özellikle daha önce restorasyon döneminde normal olan beton sıva ve kaplamalar ortadan kaldırılarak aslına uygun yenileme çalışması yapılacak. Caminin içindeki bütün camlardaki ahşap işleri yenilenecek. Caminin ana kapıları da restore edilecek. Avlunun kenarındaki kubbelerde de yenileme çalışmaları yapılacak. Bütün kurşun kaplamalar kaldırılıp üzerine yenileri yapılacak”dedi ve ortada bulunan şadırvanın da aynı şekilde aslına uygun şekilde restorasyonu yapılacağını kaydetti.

Yarın itibari ile cami halılarının kaldırılmaya başlatılacağını söyleyen Vali Canalp “Bu uzun bir restorasyon süreci,3,5 yıllık süreçte olacak. Ama bu süreç boyunca da bizler Edirneliler olarak Türk İslam medeniyetinin en muhteşem eseri olan Selimiye’ye böyle bir restorasyonu yapabilmenin orunu şerefini gururunu hep birlikte yaşıyor olacağız. Caminin ana statiği ile ilgili hiçbir problem yok, yapacağımız restorasyon da Selimiye’yi bir asır daha geleceğe taşıyacaktır” dedi.

Öte yandan caminin orijinalinde bulunan yerden ısıtma sisteminin de dış kısımda bulunan hamamın aktif hale getirilerek günümüz teknolojisi ile harmanlanacağını belirten Vali Canalp; cami altında bulunan kanal odalarına kameralarla bakıldığını yer yer sorunların görüldüğünü,bunların elden geçirilerek ısınma sorununu da orijinal haliyle yapacaklarını kaydetti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30