banner78
banner25

SAROS için mahkemenin kararı beklenecek!

Edirne İdare Mahkemesi’nin Edirne’nin Keşan ilçesi Sazlıdere Köyü Sahili’nde yapımı devam eden Saros BOTAŞ FSRU Sazlıdere Limanı ve Boru Hattı Projesi inşaatına ilişkin verdiği birinci ÇED iptal raporu sonrasında ikinci ÇED iptal kararı için açılan davanın duruşması bugün Edirne Bölge İdare Mahkemesi’nde yapıldı.

Edirne Adliyesi’nde görülen davaya Saros gönüllülerinden oluşan gruplar otobüs ve bisikletlerle geldiler.Davanın tarafları olarak Adliye’ye gelen Saros gönüllüleri Bölge İdare Mahkemesinin vereceği kararı sabırsızlıkla beklediler.

Mahkeme öncesinde alınan güvenlik önlemleri ve polis sayınsın fazlalığı da dikkat çekti.

Mahkeme salonuna pandemi kuralları gereği 5 kişi Saros gönüllülerinden 5 kişi de karşı taraftan olmak üzere toplam on kişi alırken,koridorda duruşma salonu önünde beklemeleri içinde 20 kişiye izin vererek adliyeye girişlerine izin verildi.200 kadar kişinin katıldığı duruşma öncesinde konuşan Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz; devam eden orman yangınlarına ilişkin bir konuşma yaparak “Ülkemizin alev topuna döndüğü bir yandan yangın bir yandan sellerle bütün güzelliklerimizin yok olduğu bu dönemde,Saros gibi bir güzelliği kendi imzamızla kendi elimizle yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Birinci ÇED olumlu raporunu iptal ettirdik. Bugün ikinci ÇED olumlu raporu duruşmalı olarak gerçekleştirilecek. Biz adalete güveniyoruz. Birinci ÇED’i iptal eden mahkeme İkinci ÇED’i de iptal edecektir. Şuna inanıyoruz ikinci ÇED raporu masa başında bir buçuk ay içerisinde düzenlenmiş sahte bir rapordur. Kopyala yapıştır raporudur.10 Mart 2020 günü BOTAŞ Çevre Şehircilik Bakanlığı’na 2009’a 7 sayılı genelgeden yararlanabilir miyiz diyor? 12 Mart tarihinde bakanlık cevap veriyor. Yararlanabilirsiniz diyor. 12 Mart’tan 6 Mayıs’a kadar rapor hazırlanıyor, 2 bin 50 sayfa rapor hazırlanıyor. 6 Mayısta inceleme değerlendirme komisyonu kurumların yazılı görüşü alınarak gerçekleştiriliyor.Sahaya inmeden 1,5 ay içinde masa başında hazırlanan düzmece bir raporla Saros’u katletmek istiyorlar. Yargının ve bilim insanların da buna hayır diyeceğine güvenimiz tamdır. Yargıya güvenimiz tamdır”şeklinde konuştu.

Yaşanan gelişmeleri yakınen takip eden CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise tüm katılanlara teşekkür ederek “Biz yargının değişmez olduğunu biliyoruz. Nasıl bu ÇED raporunun olumluya çevirdiyse,bu proje yapılamaza çevirdiyse,bunun bu gün tekrar devamının buradan çıkacağına inanıyoruz. Türk yargısına güveniyoruz. Çünkü başından sonuna burada bir hukuksuzluk işlenmekte. Katarın finansmanını kullanmak için doğa katledildi. BOTAŞ kullanıldı. Bölge halkı birleşerek tepkisini gösterdi. Bölge halkı dikkatli ve seviyeli bir şekilde eylemlerini gösterdi. Eylemlerini de dikkatli bir şekilde sürdürüyorlar. Buna inanıyorum ki bugün burada 20 bin kişi olurdu ama tepkimizi dikkatli bir şekilde sunuyoruz ve yetkililerinde bunu görmesini istiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının buna dur demesini bekliyoruz.Süreleri son derece azalıyor, bunda ısrar ederlerse zaten, Türkiye seçim sürecine girecek ondan sonra biz iktidar olacağı ve bizim iktidarımızda bu iş tersine dönecek”ifadelerini kullandı.

Duruşmanın başlaması ile Saros Gönüllüleri adına davaya katılan Av.Bülent Kaçar gerekçeli savunmalarını sözlü ve yazılı olarak yaptı.Yaklaşık 3 saat süren duruşma sonrasında mahkeme kararın 15 gün sonra sözlü yazılı olarak ise 30 gün sonra sonuçlanacağını açıkladı ve duruşma sonlandı.Duruşma sonrası merakla bekleyen çok sayıda Saros gönüllüsüne açıklama yapan Av.Bülent Kaçar “Botaş'ın uzmanları ve avukatları duruşma salonunda yerlerini aldı diyerek “Biliyorsunuz Saros FSRU ikinci ÇED olumlu kararı iptal davasının bugün duruşması gerçekleşti.Biz bu ÇED raporunun ve ÇED olumlu raporunun hukuksuzluğuna,bilime aykırılığına, bu ÇED raporunun da tamamen bölgedeki özelliklere, ekosistemlere, doğal varlıklara, ormanlara zarar veren kamu zararı yaratacak bir proje olduğuna inandığımız için sizlerle bu davayı açtık.Tahminen bin 83 kişiyi temsil eden bu davayı yürütüyoruz. Bugün de duruşması yapıldı ve mahkeme başkanının açıkladığı gibi 15 gün içerisinde bir karar verilecek.Ama bu karar yazılı şekilde yaklaşık olarak 30 gün sonra açıklanacak.Biz ayrıntılı dava dilekçemizdeki iddialarımızı ayrıntılı ÇED raporu incelemelerimiz ile birlikte sayın mahkeme heyetine sunduk.Bu bağlantılı davalardaki bilirkişi raporları özellikle nazım imar uygulama planlarındaki 25 sayfalık akademisyen bilirkişilerin verdiği rapordaki üst ölçekli planlara aykırılık ve denizel ortamdaki Saros Körfezi korunması gerekliliğine dair bu alan özellikleri ölçekli Kültür Turizm gelişim bölgesi, yanan orman alanlarından bu proje boru hattının geçilmesi gibi birçok bölgemize aykırılık yanında ÇED raporundaki önemli eksiklikleri, hataları aykırılıkları da mahkemeye bildirdik.Yani başvuru kaynakları 1970 yılındaki bir harita verisi ile rapor oluşturulmuş gibi gibi birçok kendi mevzuatlarına, kendi genelgelerine aykırılıklar var.Bilime, hukuka aykırılık var.Ayrıntılı olarak sağ olsun Edirne İdare Mahkemesi hiç söz kesmeden ayrıntılı olarak tüm savunmalarımızı, iddialarımızı, beyanlarımızı aldı.Bunları hükme de esas alacağını düşünüyoruz.Duruşma öncesi ayrıntılı bir ÇED raporunu irdeleyen bu hukuksuzlukları, hataları, yanlışlıkları eksik bilgi verileri irdeleyen bir beyan dilekçesi de sunduk.Burada da ortaya koyduk ve çok çelişkili açıklamalarla karşılaştık.Bir kurum “100 bin ağaç diktik” diyor, tabii ki diğeri “dikmedik.Biz orman işletmeye bedelini verdik” diyor birisi “zeytin ağacı diktik” diyor bir diğeri “zeytin fidanı verdik” diyor.Yani bu bölgeye bu özel korunması gereken Saros Körfezi'ne karşı bu dış ticaret projesinin durdurulması için açtığımız davanın ilk duruşmasının hepimize bölgemize ve en önemlisi de bu mülkiyet ve yaşam haklarımıza da hayırlı olmasını diliyorum.30 gün sonra olumlu bir sonuç çıkmasını umuyoruz hepimize kolay gelsin”dedi.

Devam eden inşaatın durdurulamadığını bunun içinde defalarca mahkemeye verilen durdurma talepli dilekçelerin işleme alınmadığını belirten Av.Bülent Kaçar “İnşaat ve hafriyat aşamalarından başından itibaren hemen hemen her ay yürütmeyi durdurma talepli dilekçelerimizi verdik. Ama bugüne kadar biliyorsunuz bu karar verilmedi. Edirne idare mahkemesine defalarca yürütmeyi durdurma kararı verilsin diye başvurular yaptık.Uumuyoruz yine 1.ÇED’te olduğu gibi direk iptal kararıyla bu proje sonlandırılır.Şimdi İdari yargılama usul Kanunu'na göre yürütmeyi durdurma veya iptal mahkeme kararı çıkmadan projenin durdurulması sadece BOTAş’a ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'na bağlı”dedi.

Yaşanan gelişmelerde bölgede bulunan tüm aktörlerin devreye girmesi gerektiğini,siyasi olarak İl Genel Meclisi ve herkesin bu süre müdahil olması gerektiği savunan Av.Bülent Kaçar “ Ha ne olur? Belediyeler, İl Genel Meclisi eğer ÇED sürecini gidip izler, burada eksiklikler, yanlışlıklar olduğunu verilen taahhütlerin yerine getirilmediğini tespit ederse uzmanları ile birlikte,o zaman belki çok daha kolay yürütme durdurulabilir. Çünkü ÇED süreci denetlemeye tabii ama bölgedeki kurumlarımızın halkın oyları ile seçilen kurumlarında insiyatif alıp mühendisleri ile uzmanları ile bu süreci sizler gibi takip etmesi gerekmektedir. Her şeyi halka, Saros gönüllerine, Keşan Kent konseyine, sivil toplumuna bırakarak yürüyemeyiz.Bölgede bizi temsil ettiğine inandığımız, etmesi gerektiğini düşündüğümüz yerel yönetimlerde bu işe mutlaka el atmalıdır”diyerek bugüne kadar Trakya Belediyeler Birliğinden ,Marmara Belediyeler Birliğinden adeta yalvarırcasına adım atmalarını beklediklerini kaydetti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30