banner78
banner25

Saraçlar caddesine taşınıyor!

Edirne’de meydana uymadığı gerekçesi ile Kurul onayı ile yıkım kararı bulunan ve uygulanmayan Saraçlar caddesindeki aşk çeşmesinin yıkılmasının ardından şimdide yerine ne konulacağı tartışması başladı.

Dönemin Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi tarafından 2009 yılında Saraçlar caddesi revizyon planı içerisine dahil edilen ancak meydan ile orantılı olmadığı gerekçesiyle kurul tarafından reddedilmesine rağmen ısrarla konulan ve daha sonrasında yasal olmadığı ve kurul kararına aykırı olduğu için mahkeme tarafından yıkım kararı bulunan Aşk Çesmesinin Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından yıkılmasının ardından yerine neyin konulacağı tartışmalarında sona gelindi.

Konu hakkında yaptığımız araştırmada 2019 yılında yaptığımız habere istinaden aradan geçen zaman sonrasında ( http://www.edirnehaberci.com/edirne/ask-cesmesi-kalkiyor-yerine-h83195.html ) Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın Uğur Mumcu parkı içerisinde bulunan Kırkpınar temalı heykeli Saraçlar caddesine uygun bir proje dahilinde koymayı düşündüğü öğrenildi.Yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Aşk Çeşmesinin yıkım kararı olduğu ancak yıllarca uygulanmadığı gerekçesi ile belediye başkanı hakkında görevi ihmal veya kötüye kullanma gibi suçlardan yargılama yoluna kadar gidilebileceği sebebiyle yıkıldığı ifade edildi.

Başkan Gürkan’ın söz konusu Kırkpınar Güreşçileri heykelinin Saraçlar caddesine uygun bir heykel olduğu,şu anki yerinde görünmediği ve Edirne ile özdeşleşen bir heykel olduğu düşüncesinde olduğu ifade edilirken,heykelin ödüllü bir heykel olduğu ve Edirneli heykeltıraşa ait olduğu belirtildi.

Edirne Belediyesi'nin 1973 yılında açtığı yarışmada birincilik kazanan ve dört pehlivanın güç gösterisini anlatan heykelin heykeltıraş Tankut Öktem tarafından yapıldığı,dört boyutlu olduğu ve 3 ton ağırlığında beton dökme kalıp heykel olduğu belirtildi.

Edirne’de faaliyet gösteren heykeltıraş Müslüm Özcan’ın ifadesine göre bahse konu heykelin özel bir heykel olduğu ve 4 boyutlu,4 pehlivanın güreş tutmasının her yönden görünebilmesine olanak sağaldığı bir çalışma olduğu ve saraçlar caddesi meydan oranlamasına yakışan bir heykel olduğu belirtildi.Üzerinde bulunan siyah boyanın zamanla sürekli uygulandığı ve orijinalinde bunun olmaması gerektiğini belirten Özcan “heykelin üzerinde bulunan boyalar çıkartılarak özüne döndürülürse sanatsal değeri bir o kadar daha çok anlaşılır ve çevresel düzenlemesi ile caddeye yakışan bir heykel olur”dedi.

Planlamaya göre heykelin önümüzdeki haftalarda zemin düzenleme ve çevre çalışması ile naklinin sağlanacağı,Uğur Mumcu parkı ve Atatürk anıtı alanı çevresinde de yeni bir düzenleme yapılmasının planlandığı öğrenildi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30