banner78
banner25

Saadet Partisi Tarım Şurası düzenledi!

Saadet Partisi Edirne İl Teşkilatı Tarım Şurası düzenledi. Ticaret Borsası Salonunda düzenlenen şuraya Millet İttifakı üyeleri CHP ve İYİ parti İl Başkanları ile bazı STK’ların temsilcileri katıldı.

Ticaret Borsası Toplantı salonunda düzenlenen toplantıda ilk konuşmayı Saadet Partisi İl Başkanı Av.Sinan tekin yaptı ve Türkiye’nin olduğu gibi dünyanın da pandemiden çıktığı ancak gıda gibi önemli bir sorunla karşı karşıya kalındığına dikkat çekerek Tarımın önemi vurgusu yaptı.

Sadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş’inde katıldığı şurada İriş; tarım topraklarının imara açılmasının getirdiği sıkıntıyı dile getirdi ve “Bir memlekette kişilerin veya belli zümrelerin menfaatleri toplumun umumi menfaatlerinin önüne geçerse problem bitmez. Ama her sahadaki yapılan çalışmada öncelik toplum olursa o zaman işimiz çok güzel bir şekilde çözülü”dedi.

Gelir dağılımı dengesizliğine de dikkat çeken İriş “tarım ile toprak birbirinden ayrılmayan etle tırnak gibidir. Dünyada bilmem ama ülkemizde dehşet verici tarımsal alanların tahribatı söz konusu. Eğer hafızam beni yanıltmıyorsa 25 yıldan bu yana tarımsal alanlarda yüzde 15 civarında bir daralma var. Yapılaşma, betonlaşma gibi bu çok büyük bir şey. Çok şey üretebilirsiniz ama toprağı üretemezsiniz. Dolayısıyla Ata yadigarı Ecdat yadigarı şehitlerin bize emaneti olan bu vatanın bu topraklarını en güzel şekilde korumak hepimizin hakkı.”dedi.

“Günü birlik menfaatler ve keyifler için gelecek nesillerin hakkını yemek gibi bir gaflete düşmemeliyiz” diyen İriş “kesinlikle tarım alanları gözümüz gibi kullanılacak hale getirilmeli, devletin en önemli görevlerinden bir tanesi olmalı. Nasıl gümrüklerle ülkenin ekonomisini ve insanların güvenliğini sağlıyorsak aynı şekilde tarımsal alanların da o şekilde güvenliğini sağlanması lazım. Bu olmazsa olmazımızdır. Şurada kesinlikle unutmayalım faiz ekonominin mikrobudur ama tarımın kanserli hücresidir. Bu faizle ekonomide özellikle tarımda hele yine elinle çalışan insanların sırtından bu kadar vampirane bir düzenle de tarımdaki dengeli üretimi de dengeli dağıtımı da sağlamamız mümkün değildir”dedi.

Tarım ve gıda konusunda ideolojik davranılmaması gerektiğini hatırlatan İriş; ülke menfaatleri için herkesin bir araya gelmesi gerektiğini be geleceğin buna bağlı olduğunu kaydetti.

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk ise konuşmasında pandemiden çıkıldığını,bununla birlikte herksin en önemli olan iki şeyi tarım ve gıda konusunu gündeminde tuttuğunu belirterek “Bildiğiniz gibi dünya bir pandemi döneminden çıktı. Herkesin tabii dilindeydi tarım çok önemliydi. Pandeminin en büyük öğretilerinden bir tanesi sağlık gıda gibi konular oldu. Bunu çok net Avrupa Birliği'nin içinde bile gördük. Her ne kadar birlik gibi gözükseler de sağlık ve gıda gibi konular gündeme geldiğinde birliklerin de bozulduğu çok net görünen kısımlardı. Tabii Türkiye'ye de bakıldığında Türkiye'de büyüyen bir nüfus, genç bir nüfus aynı zamanda bünyesinde farklı göç dalgalarını da bulunduran bir ulus olarak maalesef ki son dönemde bizim ilkokulda öğrendiğimiz dünyada kendi kendine yeten 7 tane ülkenin dışında kalan bir yapı oluştu. Tabii bunun farklı farklı sebepleri var ama diğer taraftan da şunu da çok net bilmek gerekiyor. Bundan sonra dünyayı neler bekliyor ülkemizi neler bekliyor bunları bilemiyoruz! Bunun için ülkemizde özellikle gıda konusunda tarım konusunda tarımsal hayvansal üretim konusunda tedbirler almamız gerekiyo”dedi.

Edirne Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Erdoğan Yanılmaz ise hükümetin yanlış tarım politikalarından dolayı tarımın bu hale geldiğini ve bir an önce tedbirlerin alınarak tarım ve gıda konusunda önemli adımlar atılması gerektiğini kaydetti.

Yaşanan sıkıntılara değinen Yanılmaz “Hayvancılık ve süt inekçiliği konusunda önemli bir yere sahibiz fakat peynir üretiminde markalaşamadık ve hak ettiğimiz yerde değiliz. Bu da bizim bir eksikliğimiz diye düşünüyorum. TUİK’in açıkladığı 2022 yılı 2 çeyrek verilerine göre tarım sektörü yüzde 2.9 oranında küçülürken SGK verilerine göre de 2008'de 1.1 milyon olan Çiftçi sayısı 2021'de 512 bin’e düştü. 2001 yılında 26.3 milyon hektar olan ekilebilir tarım arazisinin de 23.1 milyon hektara gerilediğini görmekteyiz. Bu yaklaşık 3.2 milyon hektar tarım alanı 20 yıl içerisinde değişik nedenlerle ekilemedi. Bunun en büyük nedeni tarım dışı kullanım özellikle çok yaygınlaşmaya başladı. Bir an önce tarım dışı kullanımın önüne geçmemiz gerekiyor”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30