banner78
banner25

Prf.Dr.Yorulmaz
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, dünyada suyla bulaşan hastalıklar nedeniyle her yıl 2 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, ''Bu yüzden su seçiminde özenli olunmalı. Ucuz diye bilinmeyen marka sular tercih edilmemelidir'' dedi.
Yorulmaz, yaptığı açıklamada, özellikle son yıllarda kentlerde yaşayanların çeşitli sebeplerle ambalajlı suları içmek zorunda kaldığını söyledi.
Sağlıksız suların tifo, dizanteri, giardia ve yersinya gibi çeşitli hastalıklara neden olduğunu dile getiren Yorulmaz, şöyle devam etti:
''Dünyada görülen bulaşıcı hastalıkların yarısı su ile ilişkili olarak ortaya çıkmaktadır. Her yıl 2 yüz milyon insan sularla bulaşan hastalıklara yakalanmakta ve bu kişilerden 2 milyonu kaybedilmektedir. Bu yüzden su seçiminde özenli olunmalı. Ucuz diye bilinmeyen marka sular tercih edilmemelidir. İçerisindeki suyu göstermeyecek şekilde çizik ve kirli olan damacanalar da satın alınmamalıdır. Ayrıca ambalajlı su, 10 gün içerisinde tüketilmelidir. Ambalajlı sular aşırı güneşte, düşük ısıda ve kirli ortamlarda bırakılmamalıdır. Bu konuda perakendeciler de suları tüp, gaz ve koku veren maddelerin yanında depolamamalıdır. Öte yandan, ambalajlı sularda son kullanım tarihleri dikkate alınarak, kapak emniyet bandı, etiket ve gövdede bulunan marka isimi aynı olan sular tercih edilmelidir.''

-''Temiz şebeke suyu, sağlıklı toplum''

Yorulmaz, toplumda su kullanımı açısından en etkin ve kalıcı çözümün temiz şebeke suyu olduğunu kaydetti. İhtiyaç sahibi vatandaşların da temiz şebeke suyu kullanarak ekonomik şekilde yaşamını sürdürebileceğini belirten Yorulmaz, ''Şebeke suyu diğer su kaynaklarına göre daha kolay kontrol edilebilir, bu nedenle daha güvenlidir. Ancak şebekedeki arıza ve sızıntılar giderilmediğinde çok sayıda insan hastalanabilir. Sonuç olarak, temiz şebeke suyu, sağlıklı toplum diyoruz'' şeklinde konuştu.

-Su depoları sık sık temizlenmeli-

Suların depolandığı su depolarının temizliğine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yorulmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
''Plajlar, sulama kanalları, çeltik tarlaları, fabrika atıkları, kanalizasyon atığı taşıyan akarsular, göletler, çöp depolama alanları, süs ve yüzme havuzları içme ve kullanma suyunu kirleten ortamlardır. Ayrıca, tadı iyi diye kaynağı bilinmeyen çeşmelerden su alınmamalıdır. Apartman ve ev su depoları 6 ayda bir tamamen boşaltılarak temizlenmelidir. Su konulan şişe sürahi ve kaplar sık sık temizlenerek deterjanı arındırılarak kullanılmalıdır.''
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30