banner137
banner25

Prf.Dr.Altun “hatırlatma dozu aşılaması durma noktasına geldi!”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prf.Dr.Gürcan Altun korona virüs vakalarında yaşanan artışa dikkat çekerek hatırlatma dozu aşılarının yapılması gerektiğini belirtti ve Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda daha çok vurgu yapmasının şart olduğunu belirtti.

Vaka sayılarında yaşanan artışlar üzerine bir basın toplantısı yaparak basın aracılığı ile kamuoyunu bildirmek istediklerini belirten Edirne Tabip Odası Başkanı Prf.Dr.Gürcan Altun; 4.5 aylık grafiğe göre vaka sayılarında özellikle Haziran ayı ilk haftasında artışın gözlendiğini, sonrasında Temmuz ayı gibi Kurban bayramı ile beraber yakınlaşma ve temasın arttığını bununda vaka sayılarını pik seviyeye ulaştırdığını belirtti.

Kapalı alanlarda mutlak surette maske takmaya özen gösterilmesi gerektiğini hatırlatan prf.Dr.Altun; “Mayıs ayında günlük vaka sayıları aslında binlere falan ulaşmıştı. Haftalık 7 bin civarına kadar düşen vaka sayısı vardı. Bu Mayıs ayı itibarıyla bu vaka sayıları bu şekilde seyrederken vaka sayılarındaki artışlar görülmeye başlandı. Haziran’ın son haftası ile beraber bu artışlar görülmeye başlandı. Sonrasında Temmuz ayında son haftaya doğru artış hızlanıyor. Bu grafik benim Sağlık Bakanlığı’ndan elde etmiş olduğum verilere dayanarak yaptığım bir grafik. Ağustos ayında bu bir zirve yaptıktan sonra gerileme başlıyor. Bu 5. dalga Edirne'de de Temmuz ayındaki ilk haftasındaki ciddi artışla beraber günlük vaka sayıları 150-200 bandına kadar ulaşıyor. Ancak bu vaka sayısı Ağustos ayının ilk haftasından sonra azalmaya başlıyor”diyerek Temmuz ayındaki vaka sayılarındaki artışın en büyük etkisinin kurban bayramı olduğuna dikkat çekti ve Edirne'ye 27 Temmuz itibarıyla Bulgar vatandaşlarının kimlik göstererek gelmesininde bunda etkisinin olabileceğini belirtti.

Hatırlatma dozunda talebin az olduğunu ve Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda gerekli tanıtımı yapmadığını belirten Altun “Bizi şu an tek koruyacak şey aşı. Türk Tabipleri Birliği'nin önerdiği aşılama takvimi içerisinde şu an bir ay arayla iki doz MRN aşısının yapılması, 6 ay sonrasında ise hatırlatma dozunun yapılması gerekiyor. Dolayısıyla şu anda aşılamanın da ne yazık ki durma noktasına geldiğini biliyoruz. Sağlık Bakanlığı sayfasına bakıldığında hem aşılama oranlarının düşüklüğünü görüyoruz hem de Aralık 2021 itibarıyla Türkiye'deki aşılama oranıyla günümüz oranına bakıldığında arada yaklaşık 8 aya yakın bir süre geçmiş sadece yüzde 2'lik bir artış var. Yani 8 aylık sürede yüzde 2'lik bir aşılamada artış oranı var. Bu ciddi anlamda sıkıntı”dedi.

Sağlık Bakanlığı Web sayfasında yer alan bilgilere göre 3 doz aşı uygulanan yurttaş sayısının yaklaşık 28 milyon olduğunu belirten Altun,nüfusun yarısının aşılanmadığına dikkat çekti.

Kapalı alanlarda maske takılmasının önemine değinen Altun “şu an bile kapalı alanlarda yine mutlaka maske kullanmak gerekiyor. Yoğun insan bulunan kapalı alanlarda maske takılması gerekiyor. O bulaşı azaltacak etkendir. Onun haricinde zaten havaların soğuması ile birlikte kapalı alanlarda geçirilen zaman süresinin artışı okulların açılması gibi bir takım hareketlilikler nedeniyle vaka sayılarında artışı olabilir. Eğer bizler zamanında hatırlatma dozu aşılarımızı yaptırmazsak hazırlıklı olarak girmezsek Sonbaharda bir başka dalganın gelmesi de yani 6. dalganın görülmesi hiç de şaşırtıcı deği”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30