banner137
banner25

Prf.Dr.Altun “aşı tereddüdü Sağlık Bakanı kaynaklı!”

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun,koronovirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.Toplumda aşı bilincinin arttırılması ve çalışmaların hızlandırılması gerektiğini belirten Prf.Dr.Altun; “Hızlı şekilde aşılamayı tamamlayarak hastalığın yayılmasının önüne geçmemiz gerekiyor.Aşının temel amacı bulaştırmayı önlemek hastalığın yayılmasını önlemektir.Eğer bu önlenemiyorsa bakıldığında ağır hastalık tablosu ve ölümleri önlemeye yöneliktir.Eğer aşılamayı çok hızlı bir sürede 2. doz aşıları bitirebilirsek bu bulaşı ne kadar çok engelleyebilirsek ülkemiz açısından o kadar iyi olacaktır”dedi.

Tabip odası lokalinde konuşan Prf.Dr.Altun aşı hakkında akıllarda soru işaretleri oluşmasının en başında ilk virüsün ortaya çıkması ve aşının ülkemize gelerek uygulanmaya başlanması sürecinde Sağlık Bakanı tarafından yapılan yanlış açıklamalara bağlı olduğunu belirterek “Aşıyla ilgili bu tereddüdün ortaya çıkmasındaki temel nedenlerden bir tanesi Sağlık Bakanı tarafından yapılan başlangıçtaki açıklamalardır.Yılın başında başka aşı bulunamadı.Bulunan tek aşı Çin menşeili Sinovac aşısıydı.Dolayısıyla o aşının diğer aşılardan üstünlüğü gibi bir takım konuşmalar kafalarda soru işaretleri yarattı.Oysa ki; şöyle denilebilirdi. “Ülke olarak çabaladık.Şu anda bulabildiğimiz tek aşı bu.Dolayısıyla biz bu aşıyla etkinliği de gösterildi.Faz 3 çalışmalarının yapıldığı ülkelerden biri de ülkemizdi.Ve bizim bu aşının koruyuculuğu konusunda tereddüdümüz yok.Bilim insanları bunu söylüyor.Hızlı bir şekilde risk gruplarındaki aşılamaya başlayacağız öncelik olarak herkesi aşılayacağız.Bu süre içerisinde biz bu aşılamanın sonuçlarını da takip edeceğiz” demeleri gerekiyordu.Kaldı ki sonrasında ki gelişmelerde de bu Sinovac aşısı ile yapılan aşılamalardan sonra 3. aydan sonra koruyuculuğu ile ilgili antikor düzeyinde düşüşler başladı.Ancak bir aşının koruyuculuğunu sadece antikor düzeyi göstermez.Bu aşamada da başka aşılar bulundu ve temin edildi Biontech aşısı.O zamanda ilk koşullarda evet Biontech aşısının bir adım daha önde olduğunu çalışmalar gösterdi.Başlangıçta böyle değildi.Dolayısıyla bu süreçte biz yeterince aşı temin ettik ve yurttaşlarımızı en kısa süre içerisinde bu aşıyla aşılamasını tamamlayacağız böyle bir yürekten açıklama yapılması gerekiyordu aşı tereddüdünü ortadan kaldırmak için”ifadelerini kullandı.

Kısıtlamaların kaldırılması ile vatandaşların tüm tedbirleri elden bıraktığını ve bununda yeniden virüsün yayılmasına ortam sağladığını belirten Prf.Dr.Altun “1 Temmuz’dan itibaren bütün tedbirler kaldırıldı.Hastalık bitti gibi bir algı yaratıldı.Tüm bu önlemler ortadan kaldırılınca halkımızda son 1.5 yıldır,bu hastalık nedeniyle çok bunalmış vaziyetteydi.Onlarda rehavete kapıldılar.Sonuçta öncesinde biliyorsunuz 5 bin gibi bir hedef konulmuştu hükümet tarafından vakası sayısı bu rakamın altına indirilecek 1 Temmuz’a kadar diye.Buda başarılamadı”dedi.

“Hareketlilik olduğu müddetçe önlemler sanki hastalık bitmiş gibi kaldırıldığın da insanımızda bunlara uymamaya başladı” diyen Edirne Tabip Odası Başkanı Prf.Dr.Altun “Öncelikli olarak bir defa maske kullanım zorunluluğu ile ilgili bir takım gevşeklikler başladı.Sonrasında yine bildiğiniz gibi işte yine insanların kalabalık ortamlarda bir araya yine gelmesi hastalığın artmasında en temel etkenlerden biri.Düğünlerin başlamasıyla sosyal mesafe kuralları hiçe sayıldı ve vaka sayıları arttı.En temel sıkıntılardan bir tanesi yine bayramla birlikte uzun bir tatil dönemi.Çok büyük bir toplumsal hareketlilik ortaya çıktı.Yine bayramda insanların birbirleriyle yakın temasta bulunması buna etkendi.Bir diğeri de uluslar arası hareketlilik”dedi.

Turizm geliri elde etmek için kısıtlamaların kaldırıldığını ifade eden Altun “turizm gelirinin elde edilmesi amacıyla kapılar açıldı ama bu arada tabii ki vakaların yüksek olduğu ülkelerden gelenlerde vardı ve hiçbir kural konmadı.Bu arada yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının da yoğun bir şekilde ülkeye girişleri de söz konusuydu.Bunlarla ilgilide yine bir takım kurallar yoktu.Oysa ki; en az iki doz aşısı olmuş olan insanların kabul edilmesi,aşılama takviminin tamamlanmadığı tek doz aşı yapılmış yada hiç aşı yapılmamış insanlar gibi mutlak 14 günlük bir karantina süresinin işletilmesi gerekiyordu.Bunlar işletilmeyince vaka sayıları çok kısa bir sürede 20 binlerin üzerine çıkmış durumda.Vaka sayılarındaki artış büyük olasılıkla devam edecek.Öncelikli olarak kuluçka süresi 7-14 gün bu virüsün.Dolayısıyla bayramdaki bu hareketliliğin sonuçları önümüzdeki hafta daha fazla vaka sayısı olarak yansıyacak”şeklinde konuştu.

Bireysel tedbirlerin virüsün yayılmasını önleyebileceğini kaydeden Altun “bireysel olarak dikkat etmemiz gerekiyor.Bireysel tedbirler çok daha önemli burada.İlla hükümetler veya devletler tarafından tedbirlerin konması gerekmiyor.Kapalı mekanlar hala en büyük tehlike.Asla maskesiz dolaşmamak gerekiyor.Zorunlu durum haricinde kapalı mekanlara girmemek ve burada vakit geçirmemek gerekiyor”dedi.

Aşı vurulmanın yurttaşlık görevi olduğunu ifade eden Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun “aşılamanın en üst düzeye getirilmesi lazım.Aşılama oranı eğer düşükse mutlaka aşı olmayanlara bir takım kısıtlamalar getirilmesi lazım.HES kodu sormak yerine aşı karnesi sorulabilir”ifadelerini kullandı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30