banner137
banner25

Pekcanlı " önce neyin hasat edildiğini bilsinler!"

Geçtiğimiz gün AK Parti İl Başkanı Belgin İba tarafından müjdeli bir haber olarak yapılan çeltik fiyatı açıklamasına CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı’dan açıklama geldi.

Partisinin il binasında bazı gazetecilerle bir araya gelen İl başkanı Fevzi Pekcanlı Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan çeltik fiyatının üreticiyi memnun etmediği gibi beklenen fiyat açıklamasının şu an tarlada hasadı yapılan ayçiçeğinin olması gerektiği söyledi.

Konu hakkında açıklama yapan İl başkanı Pekcanlı hükümeti ve yöneticilerini eleştirerek Trakya ve Edirne’de ilk olarak neyin hasadının yapıladığını bilmemekle suçladı.Pekcanlı açıklamasında “hükümet veya Ankara Edirne ve Trakya’da hangi hasadın yapıldığını bu yıl herhalde karıştırdı. Şu anda bölgemizde ayçiçeği hasadı yapılıyor ama çeltik fiyatları açıklandı. Tarlada olan çiftçimiz şu anda ilgili kurumlardan ayçiçeğinin fiyatının açıklanmasını beklerken Cumhurbaşkanı çeltiğin fiyatını açıkladı. AK Parti’nin ilk önce Trakya’da veya Edirne’de ilk önce ayçiçeğinin biçildiğini ondan sonra çeltik hasadının yapıldığını öğrenmesi gerekiyor”dedi.

Açıklanan çeltik fiyatının üreticiyi memnun etmediğin belirten CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı “Cumhurbaşkanının açıkladığı fiyatlar zaten ayrı tartışılacak bir konu. Çünkü geçen yıla göre yüzde 25’lik bir artış oranıyla bölgemizdeki Osmancık ile alakalı onu baz aldığımızda geçen yıla göre yüzde 25’lik bir artış yapmışlar çeltik alım fiyatlarında. Çiftçi enflasyonu hepsini harmanladığınızda yüzde 30 girdi maliyeti çıkıyor.Yani açıklanan fiyat yüzde 5 daha düşük kalmış. Bu çiftçi hiç mi kazanmayacak? Çiftçi ürettikçe eksiye gidecek. Yakında çeltik çiftçisi batacak. Çeltik çiftçileri bazen iyi fiyat yakalıyorlar ama bazen de bu yılda olacağı gibi kötü fiyat ile kötü sonuçlar, kötü haberler alıyor. Çeltik çiftçilerinden iflaslar, intihar haberleri alıyoruz. Bunların yaşanmaması için biz daha iyi bir fiyat bekliyorduk. Yüzde 25’lik artış geçen yıla göre bir artış mıdır? Artıştır ama çiftçinin girdi maliyetleri yüzde 30 artmış. Yani bu çiftçi hiç kazanmayacak. Hasat yaptıkça her sene yüzde 5 yüzde 10 arası zarar mı edecek? Ekim ayında çiftçiler buğday ekmeye başlayacaklar. Tohumu tarlaya atmaya başladıkları an geçen yıl ki gübre fiyatları ile bu yılki gübre fiyatlarının gerçeği ortaya çıkacak. Çünkü çiftçilerimiz. Daha yeni yeni oraktan sonra gübre almaya başladı. Gübre fiyatları artıyor. Kimse de frenleyemiyor”dedi.

Hasadı yapılan ayçiçeğinin aynı zamanda yurt dışında 0 (sıfır) vergi ithal ediliyor olmasın üreticiye büyük kayıp yaşattığı söyleyen İl Başkanı Pekcanlı “şu an ayçiçeği hasadı yapılıyor. Gümrük vergisini sıfırladılar. Yurtdışından ayçiçeği geliyor. Ton başına ortada bir fiyat var. Geçtiğimiz yıllarda yüzde 27’lerde vergi uygulanıyorken şu an yüzde sıfır. Doğal olarak ta Türkiye piyasasına 4 bin 600 4 bin 700 den ayçiçeği geliyor. Girdi maliyetileri belki düşük olsa, iki üç sene önceki fiyatlar olsa girdi maliyetleri belki bu fiyatlar çiftçiye kazandıracak. Ama her sene artan ilaç fiyatları, gübre fiyatları çiftçinin belini büküyor. Rakam olarak yüksek gözüküyor belki ama girdi maliyetini hesapladığınız zaman ticaret yapan veya hesap yapmasını bilen herkes söylediklerime destek verecek. Allah çiftçimizin, üreticimizin yardımcısı olsun. CHP iktidarında çiftçiyi hiçbir şekilde ne gümrüğe ezdirmeyeceğimiz gibi diğer kurumlara da ezdirmeyeceğiz”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30