banner78
banner25

Pehlivanlar Kırkpınar için gün sayıyor!

660 yıllık tarihi boyunca Cumhuriyet döneminde 2 defa ertelendiği bilinen ve pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl düzenlenemeyen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri bu yıl 9-10-11 Temmuz tarihinde Edirne Sarayiçi Er Meydanı’nda seyircisiz olarak gerçekleştirilecek.

Türkiye’de yağlı güreşin aranası olarak bilenen ve değişik illerde yapılan güreşlerde kürsü yapan sporcuların katıldığı Kırkpınarlar için binlerce sporcunun kol bağladığı biniyor.

Pandemi nedeniyle uzun bir süredir antrenman yapamayan güreşçiler,yağlı güreşlerin yapılacağı haberi sonrasında hızlı bir şekilde çayırlarda hazırlıklarına başlayarak kondisyon çalışması yaptılar.

Edirne’de bulunan ve Ata sporu yağlı güreşe destek veren kurumlara ait pehlivanlar hazırlıklarını aralıksız olarak kavurucu sıcağa rağmen yapmaya başladılar.Sarayiçi er meydanı yakınlarında bulunan alanda çayıra çıkan pehlivanlar kispetlerini giyerek yağlandıktan sonra kol bağladılar.

Normal şartlarda zeytinyağı ile yağlanan güreşçiler antrenman için ayçiçeği yağı ile yağlanarak kol bağladılar.Ata sporu yağlı güreşin geleneklerine göre antrenman yapan ve boylarına göre hazırlanan pehlivanlar yaklaşık 3 saat süren çalışmayla ter döktüler.

Çeşitli oyunlar ve taktikler üzerine çalışan pehlivanları eğiten Edirne’nin tek başpehlivanı olan Ahmet Yavuz güreşi bıraktığını ve sadece Trakya Birlik adına pehlivan yetiştirdiğini belirterek “yağlı antrenmanlarımızı burada yapıyoruz. Çıraklara yardımcı olmaya çalışıyoruz. İnşallah Edirnemizden başpehlivanlar çıkarmak umuduyla çalışmalarımız devam ediyor”dedi.Kurum olarak başpehlivanlık müsabakasına İsmail Koç’u hazırladıklarını ve yoğun bir programla kondisyon tuttuklarını belirten Yavuz “şu anda Trakya Birlik Spor Kulübünde başta İsmail Koç var. Büyük ortada iki tane pehlivanımız var. Küçük ortada ve diğer boylarda yaklaşık 50 tane sporcumuz var”diyerek pehlivanlığın büyük emek ve fedakarlık istediğini belirtti.Gençlerin yağlı güreşe ilgisinin olmadığından yakınan Ahmet Yavuz “Ne yazık ki bizim gençlerimiz bu kadar sıkıntıya gelemiyor. Güneşte biraz sıkıştırdığımızda bir daha gelmiyorlar. Amacı olan kişiler geliyor ama tabii bunlar az oluyor. Ondan dolayı iyi sporcu bulmakta zorlanıyoruz. İyi sporcu yapmıyor, yapanlar da nadir”dedi.Her güreşçinin amacının şampiyon olmak ve altın kemer takmak olduğunu söyleyen Yavuz; eskiden imkanlarının olmadığını ama şimdi kulüplerin imkanlar sağladığını belirterek “şu anda Trakya Birlik olsun Belediye olsun sporculara hiç ummadıkları desteği veriyor. Bizi de biliyorsunuz, biz yıllarca kendi cebimizden bir tane eşofman bir kispet bulamadığımız zamanlar oldu. Ama yine mücadele ettik. Şu anda Trakya Birlik de Belediye de çocukların her türlü imkanları sunuyor. Araba tutup güreşe yolluyor”ifadelerini kullandı.

Trakya Birlik Güreş Kulübü başkanı Önder Yücel de ertelenen yağlı güreşlere kavuşmanın sevincini yaşadıklarını belirterek “her yıl olduğu gibi bu yıl da en sonunda yağlı güreşimize kavuşuyoruz. 1,1.5 sene ara vermiştik. Herkes özlem içerisinde. Edirne yağlı güreşine bu sene tekrar kavuşacak. Tabii gönül ister bu güreşi Edirne’de Kırkpınar’da seyircili yapalım. O günleri de görürüz inşallah. Biz Trakya Birlik olarak elimizden geleni yapıyoruz. Spor Kulübü olarak yağlı güreş ve minder güreşinde Edirne’yi en iyi şekilde tanıtmaya çalışıyoruz. Trakya’da Süper Ligte tek takım Trakya Birlik şu anda. Güreş süper ligindeyiz. Onların aylık bütçelerini biz yıllık bütçeyle her branşta halletmeye çalışıyoruz, çok zor oluyor. Sağ olsun Trakya Birlik yönetim kurulumuz, genel müdürümüzün bizlere destekleri sayesinde bir yerlere geliyoruz”diyerek Kırkpınar’da başpehlivanlık kategorisinde İsmail Koç’un yer alacağını kaydetti.

Sıcak havada antrenman yapan güreşçilerin ise form tutmak için efor sarf ettikleri görüldü.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30