Milli Eğitim Bakanlığı tarafından engelli bireylerin de eğitim alabilmelerinin sağlandığı özel donanımlı okullar Edirne’de bir çok ailenin imdadına yetişiyor.Özellikle evde bakımları bir hayli zor olan ve eğitim konusunda da fiziki engelleri olduğu için normal okullara gidemeyen bireyler Edirne’de faaliyet gösteren Özel Öz Arda Öz İlke Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezi gibi okullarda adeta yaşama tutunuyor.
Kirişhane semti Tunca nehri kenarında bulunan özel okul 253 öğrencisi ile Edirne’de tercih edilen bir okul haline gelmiş durumda.2 yıldır sürdürdüğü faaliyeti ile engelli çocukları bulunan ailelerin adeta sırtından yükünü alan okul yöneticileri, eğitim için gelen bireylere uyguladıkları eğitim ve rehabilitasyon ile takdir topluyor.
Okul Müdürü Cemil Baykır yaptığı açıklamada kurum çatısı altında fiziksel ve zihinsel engeli bulunan öğrencilerin eğitim gördüğünü belirterek öğrencilerin engel durumlarına göre sınıflandırıldığını, kaydetti.
Baykır “kurumumuzda 253 öğrencimiz var. 13 tane de alan öğretmenimiz var. Kurumumuzda çalışan personel sayısı şuanda 20 kişi. Okulumuza özel servisimiz var. Kurumumuz 2019 yılında eğitim öğretime açıldı ve 2 yıldan beri faaliyetini sürdürüyor.Buradan eğitim almak isteyen öğrenciler; önce rehberlik araştırma merkezine yönlendiriliyor devlet kurumları tarafından sınıf öğretmenleri aracılığı ile, rehberlik araştırma merkezinden alınan rapor doğrultusunda kurumumuza gelip hizmet alacağı sınıflar belirleniyor. Fiziki engelli olan öğrencilerimizin de ayrıca rehabilitasyona girmesi için hastaneden rapor alması gerekiyor”diyerek kurumun Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olduğunu ve kamera sistemi üzerinden eğitimin denetiminin yapıldığını kaydetti.
Tüm fiziki şartlar düşünülerek tek katta toplanan merkeze özel servis araçları ve aileleri ile birlikte gelen engelli bireyler burada özel bir görevli tarafından alınarak içeri kadar getirilerek derse hazırlanıyor.
Tek tek sınıflarda verilen eğitimde çocuğun fiziksel aktivitesi, el becerisi,zihin becerisi gibi konuların geliştirmesi için çaba sarf ediliyor.Fiziksel engeli bulunan çocuklar ise özel fizyoterapistler eşliğinde önce belirlenen egzersiz programına tabi tutuluyor ve rahatlaması sağlanıyor.
Özel Eğitim Öğretmeni Buse Canavar ise okullarında otizimli,daum sendromlu,bedensel engelli öğrencilerinin bulunduğunu, onlarla birlikte öz bakım becerileri,günlük bakım becerileri,sosyal,iletişim becerileri ve özel eğitimin bütün alanlarının çalışıldığı belirterek “bu çalışmalarda her basamağı teker teker uygulayarak çocukta belli davranışlar kazandırmayı hedefliyoruz. Çocuklarda çok güzel yol kat ediyoruz uygulamalarımızla. Uygulamalı davranış analizi ABA diye adlandırılan sosyal açıdan önem arz eden davranış değiştirmeyi planlayan bilim dalıdır. Biz bunu her dersimizde günlük yaşamımızda her alanımızda kullanıyoruz. Bununla ilgili takipler ve eğitimler sonucunda hem çocuğumuz hem de veliler önemli bir yere gelmiş oluyor”dedi.