banner78
banner25

Nazlıaka "kadın erkek hep bir arada olursak bu sorunların üstesinden gelebiliriz!"

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka genel merkez tarafından uygulanan program gereği Edirne’ye geldi. Edirne’de ilçe ziyaretlerini ardından Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Konservatuvarı'nda partisinin kadın kolları üyeleri ve partililerle bir araya gelen Nazlıaka kadınların yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekerek İstanbul Sözleşmesi gibi konulara değinerek kadın erkek hep bir arada mücadele ederek bu sorunların üstesinden gelebileceklerini ifada etti.

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen program gecikmeli olarak başladı. Aylin Nazlıaka’nın gelmesi ile salonda büyük bir coşku yaşandı. Konuşmalara geçilmeden önce saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu.

İlk olarak sahneye Kent Konseyi Kadın Meclisi üyelerinden oluşan Morİz Ritim Grubu gelerek bir darbuka şov gerçekleştirdi.

CHP Kadın Kolları MYK Üyesi ve CHP Edirne İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu ev sahipliğinde gerçekleşen ve CHP’nin kadına yönelik şiddetle mücadele amacıyla hayata geçirdiği "Yaşam Hak Projesi" programında ilk konuşma Çiğdem Gegeoğlu tarafından yapıldı. Gegeoğlu konuşmasında “CHP’nin ilk kadın üyesi Afet İnan dan bu yana bizler Atatürk ün manevi kızları Türkiye Cumhuriyetini, Atatürk İlke ve devrimlerini yaşatmak ve sonraki nesillere aktarmak için bir söz verdik. Ve Sorumluluğumuzun farkındayız.

Edirne de bulunan üç bini aşkın üyemiz ve gönül yoldaşı kız kardeşlerimizle birlikte partimizin iktidar yolculuğunda ve ülkemizin üzerindeki bu kara bulutlar gidene kadar yorulmadan, dinlenmeden çalışacağımıza söz veriyoruz”dedi.

CHP’li Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da kürsüye gelerek ülkenin zor şartlardan geçtiğini ifade etti ve “şunu unutmayın! İçinde bulunduğumuz şartlar kurtuluş savaşında ki şartlardan daha kötü değil. Atatürk silah arkadaşları o kahraman kuvayi milliyeciler bu ülkeyi emperyalistlerden öyle şartlarda kurtardılar ki, bizim bu gün yaşadıklarımız onların yanında gerçekten çok zor değil. Kadınlarımız sizler var olduğunuz sürece,sizler bu meydanları bu salonları doldurduğunuz sürece sizler hak hukuk diye hançeriniz yırtılana kadar bağırmayı sürdürdüğünüz sürece bu ülkeye gelecek o gelmekte olan. Buna inanıyorum. Kadın kolları başkanım sizleri Edirne’de görmek bir kıvançtır. Edirne özellinde de özgürlüklerin yaşandığı bir kent. Kentimiz kadına şiddet,kadına cinayetinin,kadın tecavüzün en az yaşandığı illerden birisi ama yeterlimi elbette yeterli değil. Edirne belediyesi olarak 2014’te yeni seçilmemizin ardından yaptığımız etkinlikle cinsiyette duyarlı bütçelemeye geçtik. 2015 yılından bu güne yaptığımız tüm bütçelerde toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme devam ediyor bundan sonrada devem edecek. Kimsenin hakkını yememek kimseye de hakkımız yedirmemek”ifadelerini kullandı.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise konuşmasında kadınların evi çekip çevirmekle kalmadığını belirterek “kadınlar demokrasimizin gerçek koruyucularıdır.Çünkü ülken nereye gittiğini gören siz kadınlar, en geç bir sene sonra bizi iktidara götüreceksiniz”dedi.

İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ise seçimlerde kadınlara tanıdıkları seçilme hakkını anlatarak 81 il’de faklarını Edirne olarak ortaya koyduklarını kaydetti.

Edirne Baro Başkanı Tacettin Sivrikaya ise Edirne barosu olarak imzalayacakları protokolle 550 avukatın tüm kadınların hizmetinde olacağını belirtti ve “Belki bir protokolle birazdan bir butona basacağız. Edirne Barosu 550 avukatı ile birlikte tüm kadınların hizmetinde olacak. Mağdurların hizmetinde olacak. Çocukların hizmetinde olacak. Ama sizden bir ricam var sayın genel başkanım. Ne olursunuz kadın kolları, kadın örgütleri bizim şu 6284 sayılı kanundaki kadınlarımızın yine Çocuk Koruma Kanunu'ndaki çocuklarımızın haklarını öğrensinler. Bak biz çok iddialı değiliz. Ben o gün de Sayın Gençcan'a söz verdim. Biz de Edirne Barosu da meslek içi eğitimler yaparak meslektaşlarımıza bu kanunun uygulamasını öğreteceğiz. Maalesef Hakimler, Savcılar onlar da bu kanun farkında değiller. Bu kanundaki tedbirlerin farkındayım. İnanın birçok ölümün, birçok ağır yaralanmanın önüne bu kanun sayesinde geçebiliriz. İnşallah el birliğiyle bu kanun uygulanmasını sağlar, birçok kadına karşı şiddeti, şiddet olmadan önce önleriz. Birçok mağduriyeti gideririz. Ancak bir şeyden de üzüntümü dile getirmeden geçemeyeceğim. İşte biz. 50’li yaşlara geldik. Bu ülke kadına ilk seçme seçilme hakkı veren bir ülke. Medeni Kanunu kabul etmiş bir ülke. Biz nasıl bu hale geldik de birazdan bu protokolü imzalayacağız. Ha buna ne gerek vardı? Hani baş tacı etmemiz gereken insanları korumak için çıkarmak zorunda kaldık. Onu uygulamak için işte protokoller yapıyoruz. Biz nasıl bu hale geldik? İnşallah hani çok büyük bir söz var. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın denir. İnşallah hiçbir dönem bundan sonra hiçbir gün kadına ve çocuklara karşı şiddet uygulanmasın. İnşallah bugünleri de görürüz”dedi.

Konuşmaların ardından CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka kürsüye gelerek Kadın hakları meselesinin bir insan hakları sorunu, Kadın hakları meselesinin bir demokrasi sorunu olduğu vurgusunu yaparak yaşanan sorunları kadınların sadece bir araya gelerek çözebilecekleri bir konu olamdığını hatırlattı ve “Kadın erkek hep bir arada mücadele ederek bu sorunun üstesinden gelebiliriz”dedi.

Nazlıaka konuşmasında “Biz bu Cumhuriyeti kadın erkek hep bir arada kurduk. Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde. O nedenle ne zaman kadınlarla ilgili bir toplantı olsa şöyle yaklaşılıyor. ‘Aman canım kadınlar toplansınlar konuşsunlar kendi aralarında’. Hayır. Bu öyle bir gün değil. Çünkü kadın hakları meselesi bir insan hakları sorunudur. Kadın hakları meselesi bir demokrasi sorunudur. Kadınların sadece bir araya gelip de konuşarak çözebilecekleri bir sorun değildir bu. Kadın erkek hep bir arada mücadele ederek bu sorunun üstesinden gelebiliriz. Tekrar söylüyorum, tıpkı Kurtuluş Savaşı mücadelesinde olduğu gibi. Dolayısıyla demokrasiyi de hep beraber inşa edeceğiz”dedi.

Ülkede kadın haklarını verdiği çarpıcı örneklerle aktaran Nazlıaka “Atatürk Türkiye'sinde biraz önce değinildiği gibi bizler birçok haklara gelişmiş ülkelerden birçok gelişmiş ülkeden çok daha önce sahip olduk. 1930’da yerelde 1933’te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlıklarda, 1934’te de mecliste seçme ve seçilme hakkını elde ettik. O günden bu yana ne kadar yol katettik? İlk seçimler ne zaman yapıldı? 1934’te kazandık.1935 yani bir yıl sonra. O dönemde mecliste kaç kadın vekil girmişti biliyor musunuz? Evet. 17+1. Bir yıl sonra ara seçime Çankırı'dan bir vekilimiz daha girdi. Toplam 18. Bu 18 vekil o dönemdeki parlamentodaki vekil sayısını oranlandığında yüzde 4.6 yani yüzde 5’e düşüyordu. Peki o günden bugüne kadar birçok seçim yapıldı ve meclise toplam 11 bin 385 milletvekili girdi. Bunlardan kaçı kadın vekil olabilir bir tahmin edin lütfen. Kaç kadın vekil girmiş olabilir? 598. Yani orantıladığınızda ne yazık ki gene yaklaşık yüzde 5’e denk düşüyor. Yıl 1935 yüzde 5, yıl 2022 yüzde 5. Ha bugün parlamentoda kaç oranında var diye soracak olursanız 17.3 Şöyle anlatmaya çalışayım ben size. Mesela Birleşik Arap Emirlikleri'nde kadınlar seçme seçilme hakkına 2006 yılında sahip oldular. Şu anda tahmin edin Birleşik Arap Emirlikleri'nde meclisteki kadın temsil oranı nedir? Yüzde 22. Türkiye'de kaç? Yüzde 17.3. Suudi Arabistan'dan bahsedeyim size. Hani şu kadınların araba kullanmasına bile yakın döneme kadar yasak olduğu ülkeden. 2011’de kadınlar seçme seçilme hakkında sahip oldu. Tahmin edin. Şu anda yüzde kaç oranında mecliste yer alıyorlar? Yüzde 19.9. Yani yüzde 20 deyin. Türkiye yüzde 17.3, Suudi Arabistan yüzde 20. Bu kıyaslamaları şunun için yaptım. Bazen biz kadın haklarında geriye gittiğimizi söylediğimizde şu cümleyi duyuyor gibi oluyorum. Aman kadınlar da kendi haklarını yeteri kadar sahip çıkmıyor. Hayır. Az önce de söyledim. Bu sadece kadınların kendi hakkına sahip çıkmasıyla olacak bir şey değil. Bu demokrasiyle birlikte olacak bir şey güçlüler ayrılığı ilkesiyle birlikte olacak bir şey. Eşitlikle birlikte sağlanabilecek bir şey”ifadelerini kullandı.

İktidara gelmeleri durumunda Cumhuriyet Halk Partisi olarak yapacaklarını anlatan Nazlıaka “biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak başka ne yapacağız? Aslında şu anda biz İstanbul Sözleşmesi'nde bir maddesini hayata geçirdik ve “Yaşam Hak” adını verdiğimiz projeyle genel başkanımızla birlikte lanse ettiğimiz 2020 yılında genel merkezimizde bir çağrı merkezi kurduk. Ama 81 ildeki kadın kollarımız, 973 ilçedeki kadın kollarımız bu projenin bir paydaşı ve kadınlara ücretsiz hukuki destek, psikolojik destek, kimi yerlerde barınma ihtiyacının karşılanması, kimi yerlerde istihdam ve çocuklarına burs imkanı sağlanması gibi olanaklar sunuyoruz. Bu vesileyle ben bugün Edirne'de de bu yönde protokol imzalayacağımız değerli Baro Başkanımıza sizlerin huzurunda bir teşekkür etmek istiyorum müsaade ederseniz.

Biz iktidara geldiğimizde yaşam hak projesini bir sivil toplum örgütüne dönüştüreceğiz. Çünkü Genel Başkanımızın bir sözüdür kadınlara. İlk bir hafta içerisinde İstanbul Sözleşmesi'ni yeniden uygulamaya koyacağız. Evet Edirne eşitlikçi bir kent. Burada aydın erkekler, eşitlikçi kadınlar var. Ama her kadında eşitlikçi değil”diyerek AK Parti Edirne Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon (KEFEK) başkanı Fatma Aksal’ı hedefe alarak “İstanbul Sözleşmesi'nden bahsetmişken, AKP Milletvekili Fatma Aksal'a değinmeden edemeyeceğim. Kendisi biliyorsunuz aynı zamanda KEFEK Yani Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı. Dolayısıyla ne beklersiniz ondan? Kadına sımsıkı sahip çıkmasını değil mi? Biz kendisiyle birlikte bir etkinliğe katıldık ve ben orada kendisine sadece bir soru sordum. Dedim ki İstanbul Sözleşmesi'nin bir gece yarısı bir kişinin iki dudağının arasına sıkışmış bir kararla fesih edilmesi için ne düşünüyorsunuz? Bu konudaki fikriniz nedir dedim. Toplantıyı terk etti. Ben sadece soru sormuştum. Sanıyorum verecek cevabı yoktu. Bizlerin mecliste fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür milletvekillerine ihtiyacımız var değerli arkadaşlar. Kadın hakkını savunuyormuş gibi yaparak savunamazsınız”dedi.

Konuşmasını salonda bulunanların desteği ve alkışları ile sonlandıran Aylin Nazlıaka daha sonra Edirne Barosu ile birlikte kadına yönelik şiddetle mücadele amacıyla hayata geçirdiği "Yaşam Hak Projesi"ni imza altına aldılar.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30