Edirne’nin en eski mahallelerinden olan Mithatpaşa mahallesinde tarihi binalar ve hem tehlike saçıyor hemde bakımsızlıkları mahalle sakinleri başta olmak üzere mahalle muhtarı Turgut Sarıbaşak’ı düşündürüyor.
Yıllarca farklı inançlardaki insanlara ev sahipliği yapmış, bünyesinde Avrupa’nın en büyük Dünya’nın ise 2. büyük Sinagog’u ve İtalyan eski kilisesini barındıran Kaleiçi semti Mithatpaşa mahallesi tarihi ahşap binaların bakımsızlığının yanı sıra ilgisizliğinin sıkıntısını yaşıyor.
Mahalle muhtarı Turgut Sarıbaşak son yıllarda mahallede çok sayıda yasa dışı göçmenin cirit attığını, izni olanların ise yerleşim alanı olarak eski metruk binaları seçtiğini belirterek “Kaleiçi’nin yıllardan beri kanayan bir yarası var. Tarihi eserlerin ve tescilli evlerin onarılmasını devamlı gündeme getiriyoruz. Önceki Vali döneminde bir proje yapıldı. Eski metruk tescilli binalar valilik tarafından satın alınıp tadilatı başlanacak diye bir duyum aldık. Eski, tarihi yıkılmaya yüz tutmuş binalar çok sıkıntı yaratmaya başladı. Yabancı uyruklu vatandaşların içlerinde konaklamaları konusu var. Yarın kış olacak içeri girecekler, ısınmaları için ateş yakacaklar. Hem kendilerini hem eski konakları yakacaklar. Eski binalar bu haliyle kaldığı sürece daha viran hale geliyor. Bugün yara azken toparlamak iyi ama yara büyüdükten sonra toparlamak çok zor oluyor.”dedi.
Edirne Valiliği tarafından satın alınarak onarılan evlerden de bahseden muhtar Sarıbaşak, onarım bekleyen evlerinde bir an evvel onarımlarının başlaması gerektiğini, aksi halde bu kış şartlarını çıkmayacak evler olduğunu belirtti.
Tarihi evlerin mahalle için bir kazanım olduğunu belirten muhtar Sarıbaşak “Arifpaşa Caddesi’nde yaklaşık altı sene önce Valilik tarafından projeye alınan evler var. Hala oraya sıra gelmedi herhalde. Çirkin bir şekilde duruyor orası, Yunanistan’dan gelen Pazarkule’den gelen tek yol çıkışı Arifpaşa caddesidir. Gelen kişiler için çok kötü bir görüntümüz var. Orası bir an önce hallolursa çok iyi olacak. Kaleiçi çok eski bir semt. Mithatpaşa Mahallesi’nde sadece 14 tane pansiyon ve apart var. 12 tane otel var. Hafta sonları mahallemiz çok kalabalık oluyor. Eski binaların kısa zamanda onarılmasını talep ediyoruz. Geçenlerde Yunanistan’dan biri geldi, dedesinin evini bulduk, çocuk sevindi. Ama metruk haldeydi. Akrabalarının evlerini dolaşmaya gelenler var, Edirne dışından gelen misafirler eski bir mahalle olduğu için merak edip geliyorlar. Rica ediyorum, bu eski evleri ayağa kaldıralım ki turizme de katkımız olsun. Yapılanlar var, Dilaverbey Mahallesinde ve bizim mahallede birkaç konak yenilendi. İnsan bunları görünce seviniyor” dedi.