Edirne’de yaşayan 54 yaşındaki Hüseyin Ülker yaptığı diorama çalışmaları ile adeta tarihi minyatürize ederken, yaşanan olayları da sergilediği kompozisyonlara taşıyarak tarihe adeta hayat veriyor.
Uzun yıllar hobi olarak başladığı çalışmalarına aralıksız devam eden ve geçmişin tozlu sayfalarından baktığı olaylarla el emeği göz nuru çalışmalarına hayat veren Ülker; adeta tarihi kullandığı doğal ürünlerle nakşediyor. Birbirinden değerli çalışmalara imza atan ve çalışmaların hediye ettiği gibi önemli kuruluşlarda sergilenmesi amacıyla da veren Hüseyin Ülker son çalışmalarını Edirne Baro Binasında sergileyerek sevenleri ile buluştu.
Edirne Baro yönetiminin Kültür ve Sanat Komisyonu tarafından gündeme alınan ve bina girişinde sergilenmesi için yapılan girişim sonrasında çalışmalarını sergileyen diorama sanatçısı Hüseyin Ülker davetten son derece memnun olduğunu belirterek eserlerini sergilemenin gururunu yaşadığını belirtti.
Edirne baro Başkanı Avukat Tacettin Sivrikaya yaptığı açıklamada baronun Kültür ve Sanat Komisyonu tarafında yapılan bir faaliyet dediği sergi için “Bu sergiyi açmaktan gerçekten gurur duyuyoruz. Burada bizim tarihimizin canlandırıldığı diorama eserleri var. Bende bu konuya uzaktım,bilmiyordum. Böylelikle öğrenmiş olduk. Gerçekten çok güzel. Özellikle gençlerin, çocukların görmesi gereken bir sergi. Bizim meslektaşlarımızda çok güzel ilgi gösterdiler. Burada İstanbul’un fethinden tutunda Tuna boylarında ki yaşam ve birçok tarihi olayın canlandırmasını görüyorsunuz. Çok büyük emek isteyen bir iş. Hüseyin bey bu konuda gerçekten çok maharetli. Bizim komisyonumuzun da böyle bir faaliyet yapması bizi mutlu etti. 1 hafta boyunca burada açık kalacak”dedi.
Eserlerini sergilemenin gururunu yaşaayn Hüseyin Ülker ise Osmanlı dönemine ait 5, 2. Dünya savaşı ait 2, 1. Dünya savaşına ait 2, 1 tane de Kıbrıs Barış Harekatını konu alan sergileri olduğunu söyleyerek “Türk tarihi ile ilgili 9 tane eserimi Trakya Üniversitesine verdim. Toplam 19 eserim var. Şu an yaptıklarım Sırp sındığı, İstanbul’un fethi, Balkanlar’ın 1600 yıllarındaki hali, Akabe ve Medine müdafaası var. 5.Kolordu Komutanlığı’na hediye ettiğim Afrin harekatını konu alan bir çalışmam var. Güneydoğu’daki PKK operasyonunu konu etmiştim. Kut-ül Amere var sırada hazırlığını yaptığım. 26 Ağustos 1922’deki Büyük Taarruz’un hazırlıklarını yapıyorum Mustafa Kemal Atatürk anısına”dedi.
Yaptığı çalışmaların 3 ay ila 1.5 yıl arasında değiştiğini ve emek istediğini belirten Ülker “İstanbul’un fethi çalışmasını 1 yılı aşkın bir sürede tamamladım. Askerleri tek tek boyamak uzun bir zaman alıyor.Talaş, plastik ve doğal malzemeler kullanarak yapmaya çalışıyorum. Şeklin vermek bir hayli zor oluyor ama zamanla alıştığım için daha titiz davranmaya başladım”şeklinde konuştu.
Sergi Edirne Adliyesi yanında bulunan baro Binası giriş katında bir hafta süre ücretsiz olarak görülebilecek.
Diorama, gerçek veya kurgu bir olayın, anın veya hikayenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesidir.