banner78
banner25

Meriç nehri  2024 - 2025 Gençler Avrupa Kürek Şampiyonasına aday

Geçtiğimiz yıl ilki yapılan ve bu yıl ikincisi gerçekleşerek festival havasından çıkarılmaya çalışılan “2.Edirne Kürek Festivali” Meriç nehri üzerinde hazırlanan özel parkurda başladı.

Türkiye’nin değişik noktalarında bulunan sporcu ve kulüplerin katılımıyla başlayan festivalin ev sahipliği TED Edirne Koleji yaptı.

Kentin en büyük nehirlerinden biri olan Meriç nehri üzerinde Kürek Sporunun yapılması için geçtiğimiz yıllarda başlayan hummalı çalışmalar sonrası ilki düzenlenen festivalin ardından bu yıl yapılan yeni çalışmalarla ikincisinin gerçekleşmesi sağlandı. Meriç nehri kenarında hazırlanan platform üzerinden kürek kanolarını indiren sporcular antrenman turları atarak ısınma gerçekleştirdiler.

Yaklaşık 16 kulüp 300 sporcunun katılımıyla başlayan festivalde nehirde hazırlanan parkur sporcuların ısınma turlarında akıntıya karşı zaman zaman zorlandığını gösterdi.

Festival öncesi alanda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşımızın okunmasının ardından konuşmalara geçildi.

İlk konuşmayı yapan TED Edirne Koleji Kurucu Başkanı ve TED Edirne Koleji Kürek Kulübü Başkanı Nesim İba Meriç nehri üzerinde düzenlenen festivalin son olmasını istediğini ve bundan sonra festival adı altında değil yarışma adı altında düzenlenmesinin en büyük istekleri olduğunu kaydetti.

İba konuşmasında “Tanıtımını yeterince sağladığımıza inanıyoruz.Emeği geçen kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ediyorum. 2 yıl önce başladığımız bu serüven zannediyorum ki otoritelerden duyduğumuz kadarı ile maç safhasına gelmiş deniliyor. Bu alan artık festival alanı değil bir parkur olsun. Türkiye’de bizim maalesef bir kürek parkurumuz yok. Denizde veya sapanca göletinde yapıyoruz. Bir tek Balkan şampiyonalarına ev sahipliği yapmışız. 2 yıl verdiğimiz mücadelenin sonunda burayı bir Türkiye parkuru yapmayı başardık. Burası önümüzdeki yıllarda pek çok şampiyonaya ev sahipliği yapacak konumda”diyerek Edirne Meriç nehri parkurunun 2024 - 2025 Gençler Avrupa Şampiyonasına aday gösterildiğini belirtti ve rakiplerinin Çek Cumhuriyeti, İtalya, Almanya olduğunu,Onları da Allahın izni ile alaşağı ederek ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı Erhan Ertürk ise “Avrupa şampiyonası eğer alabilirsek ilk kez ülkemizde olacak. Şu anda adaylıkta önemli rakipler var ama bizim bu enerjimiz onlarda yok. Burada herkesin gözlerinden görüyorum. Bu konuda Edirne’nin gerçek bir kültürü var. Spor festivalinde, spor müsabakalarında Kırkpınar gibi 660 yılı tamamlamış bir organizasyon var, tarih var, doku var. Biz burada bunu kürek ailemizle de kazandırmak istiyoruz. Umuyoruz önümüzde uzun yıllar devam edecek ve yarışlarımız burada olacak”dedi.

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ise yaptığı konuşmada organizasyonu festival boyutundan çıkartıp şampiyona boyutuna getirilmesi gerektiği vurgusunu yaparak “Bugün itibari ile artık festival boyutunu bırakıp bir şampiyona dönemini başlatmak istiyoruz. Bunun Ulusal ve Uluslar arası boyutları olacak şampiyonaları ile birlikte önümüzdeki yıllardan itibaren kürek denince akıllara gelen şehirlerden bir tanesinin yada en önemlisinin Edirne olacağını umut ediyorum. Tabi malumunuz Edirne hakikaten önemli bir marka şehir. Tarihi ile marka şehir, doğası ile marka şehir, kültürel varlıkları ile marka şehir. Aynı zamanda sporda da bir marka şehir olma yolunda hızla ilerliyor. Bugün burada da gerek yurt içinden gerekse yırt dışından 16 kulüpten 300 civarında sporcunun bulunduğu bilgisi bana verildi ki bu gerçekten önemli bir rakam.Önemli bir organizasyon olduğunu da ortaya koyuyor.Meriç nehri sahip olduğu imkanlar çerçevesinde gerek 2 bin 700 metrelik parkuru gerek yeni düzenleme ile durgun su hüviyetine kavuşacak bir parkur konumu ile birlikte kürek sporu için gerçekten bulunmaz bir parkur olacak gibi gözüküyor. Çalışmalarımız çok hızlı ilerliyor. Yakına zamanda bunuda neticelendirip bu aşamaya geleceğimizi değerlendiriyorum”dedi.

Kürek sporuna gönül veren sporculardan 7 senedir profesyonel olarak kürek sporu yapan milli sporcu ve Sakarya Kırkpınar Spor kulübü antrenörü Barış Ertürk ise parkurun 500 metrelik olduğunu ve alt yapısının hazırlanmaya devam ettiğini belirterek 2024 yılında yapılacak olan U-23 ve U-19 Dünya ve Avrupa şampiyonasına aday ülke olduklarını ve parkurun ilerleyen günlerde 2 bin metreye çıkarılacağını kaydetti.

Galatasaray spor kulübü antrenörü Onur Kayacan da suyun akıntısının kontrol altına alınarak akıntısını kesilmesi ile daha iyi seviyelere gelecektir dediği parkur için“ şu anda görmüş olduğunu gibi 500 metrelik bir alanımız var. Ancak burası yetersiz. Bizim yarışlarımız 2 bin metre oluyor”dedi ve önerilerini sıraladı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30