banner137
banner25

Marjinal tarım arazisi kararına "red!"

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık köyünde 2 yıl önce kurulması planlanan Uzunköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi’ne itiraz eden köylüleri yargı ikinci defa haklı buldu.

700 dönüm verimli tarım alanının üzerine kurulması planlanan Uzunköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi yapım işine karşı gelen Kavacık Köy Muhtarlığı ve sakinleri açtıkları davada ikinci defa haklı bululndular. 2 yıl önce başlayan hukuk mücadelesinde Edirne İdare Mahkemesi Köy halkının haklı bulmuş ancak geçtiğimiz aylarda İdare Mahkemesi kararına Uzunköprü Organize Sanayi Başkanlığı ve Edirne Valiliği itiraz etmiş ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi itirazı değerlendirerek Edirne İdare Mahkemesi kararını ve köylüyü haklı bularak OSB yapım işine “dur” dedi.

Kavacık köylüleri bugün Edirne Tabipler Odası Lokaline gelerek burada verilen kararı Edirne Valiliği’nin uygulaması için basın açıklaması yaptı.Yürüme zorluğu çekmesine rağmen koluna giren kişilerin yardımıyla elindeki bastonuna dayanan Sami Yaygaran köylü halının lehine verilen kararı okumak için masaya oturdu.

İlk olarak açıklama Kavacık Köyü sakinlerinden Ahmet Günay, köylerinin tarım topraklarına OSB kurulmasına izin vermeyeceklerini söyledi.Günay, “köyümüzle ilgili karma OSB projesine itirazlarımız olmuştu. Tarım arazisi olması nedeniyle buranın uygun olmayacağına dairdi. Bununla ilgili Edirne İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. İlgili idare tarafından üst mahkemeye itiraz edildi. Yapılan itirazlar reddedildi. Köyümüzde köy halkı olarak OSB’ye karşı değiliz. Tarım toprağı olduğundan dolayı biz toprağımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz” dedi.

Kavacık Köyü sakinlerinden ve davanın taraflarından Sami Yaygaran, yetkilileri, mahkeme kararının gereğini yapmaya davet ettiğini kaydetti.

Yaygaran, “Köyümüze bizlere rağmen ısrarla Karma OSB kurmak isteyenlere ikinci yargı kararı ile bir uyarı yapılmıştır. Biz Kavacık köylülerini dikkate almayan, yok sayan zihniyet iki ayrı mahkeme kararı karşısında hala hukuksuzlukta ısrar edecekler mi? 200 dönümlük DSİ ormanını içeren kadim köy otlakiyemiz olan ve Karma OSB yönetimince Hazineden çok ucuza satın alanına iki adet Hazine arazimiz Kavacık köyüne geri verilmelidir. Bilimsel raporlara, bilirkişilere inanmayanlar, bizlerin itirazlarına çalılık burası deyip değersizleştirmek isteyenlere hem Edirne İdare Mahkemesi hem de İstanbul Bölge İdare Mahkemesi gereken hukuk dersini ayrıntılı vermiştir. Halk olarak Uzunköprü Karma OSB yönetimini ve Edirne Valiliğini mahkeme kararlarının gereğini yapmaya çağırıyoruz. Köyde yaşamı lafta değil özde yaşatmaya ve savunmaya Kavacık köylüleri olarak devam edeceğiz” dedi.

İlerlemiş yaşına rağmen köyünün tarım topraklarına sahip çıkmak için Edirne’ye gelerek basın açıklamasına katılan 85 yaşındaki Fehmi Yelken de köylerine OSB kurulmasına razı olmadığını söyledi.

Yelken, “Bu bölgede OSB’nin kurulmasına razı değiliz. Benim bir sürü çoluk çoğumuz var. Onların geleceğini düşünerek bugün buradayız. Burada itirazımı dile getirmeye geldim. Önce göletimiz kapanır sonra arazimiz kapanır, otlakiyemiz gider. Bunun için itirazımı ifade etmek üzere buraya geldim” dedi.

Bilindiği gibi Edirne ili, Uzunköprü ilçesi, Kavacık köyü sınırları içerisinde yer alan Maliye Hazinesi adına kayıtlı 118 ada 175 parsel (439.850,00-m²) ile 115 ada 238 (275.700,00-m²) parsel numaralı taşınmazların Edirne Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor gereği marjinal tarım arazisi olarak belirlenmiş,etüdü yapılan parsellerin tapudaki vasıflarının çalılık olması ve arazilerin tarım alanı olarak kullanılmamaları nedeniyle parsellerin kapsam dışı alan olarak değerlendirildiği tespit edilmiş ancak Edirne İdare Mahkemesi tarafından görevlendirilen iki ziraat mühendisi ve bir harita yüksek mühendisinde hazırlanan rapora göre “Edirne İli, Uzunköprü İlçesi, Kavacık Köyü, Ardıçbayırı mevkiindeki dava konusu taşınmazların verimli tarım arazisi olduğu belirlenmişti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30