banner137
banner25

Kürek sporu için geri sayım başladı!

TED Edirne Koleji Edirne’de faaliyete geçtiği günden buyana Edirne’nin zenginliklerini ve bu zenginliklerin Edirne’ye kazanımını adeta kendisine ilke edinmiş durumda.

Bir marka olan TED Koleji, marka şehir Edirne’yi de önüne katınca gerek kendi adını gerekse Edirne adını dünya başarı sıralamasında üst seviyelere çıkarmayı hedefliyor.

Gerek bilimsel alanda yapılan çalışmalarla gerekse spor alanında yaptığı başarılarla öğrencilerini sıralamaların en üstünde tutmayı ve başarı çıtasını en üste çıkarmayı amaçlayan TED Edirne Koleji Kurucusu Nesim İba, Edirne tarihinde ilk defa üç nehrin kesiştiği noktada su sporlarının yapılabileceğini göstermek istiyor.

Yıllarca Edirne’nin adının nehir taşkınlarıyla anıldığını,suyun yarattığı tahribatla anıldığını belirten İba; bundan böyle Edirne’nin adının nehirler üzerinde yapılacak su sporlarıyla anılmasının mümkün olduğunu ifade etti.

TED Edirne Koleji olarak bunun ilk adımını attıklarını ve Türkiye Kürek Kulübü ile görüşerek Federasyona üyelik şartlarını yerine getirerek üye olduklarını belirten İba “okulumuz kürek kulübü lise düzeyindeki tek kulüp. Dünya’da da ikinci. Türkiye’nin tamamında lise düzeyinde tek kulüp. Lise düzeyinde de dünyada ikinci kulüp. Kürek federasyonun Türkiye’de 37. üyesi olduk. Kanodan çok farlı senkronizasyon gerektiren bir spor dalı.Aynı anda bir kişi, iki kişi, dört kişi, altı kişi, sekiz kişi yapabiliyor. Biraz pahalı bir spor, o yüzden insanlar grup halinde yapılması gerek bir şey olduğu için çok yönelmiyor. Bir de suda olması lazım”diyerek Meriç nehrini gösterdi ve Haliç ve Vira kürek kulüpleri ile görüşerek kulüp kurduklarını ve federasyona üye olabilmek için tüm ekipmanları aldıklarını kaydetti.

TED Edirne koleji olarak 10 adet kürek teknesi yaptırdıklarını ifade eden İba “Biz toplamda 10 tane kürek teknesi yaptırdık. Bir tane de 20 beygirlik 4 buçuk metre uzunluğunda hakem teknesi aldık ona can kurtaran biniyor.Bu spor 12 yaşını geçen yüzme bilen herkesin yapabileceği bir spor. Amerika’da ve İngiltere’de çok yaygın. Yaşlısı genci herkes bu işi yapıyor”diyerek Meriç nehrinin kürek sporu için dünyanın en iyi platformuna sahip olduğunu kaydetti.

Edirne’ye 180 Km mesafede bulunan Bulgaristan’ın Filibe (Plovdiv) şehrinde Meriç nehri kıyısında kürek sporunun aktif olarak yapıldığını ve muazzam bir parkura sahip olduğunu belirten Nesim İba “bizler iki ülke ve şehirleri olarak aynı nehir üzerinde komşuyuz.Ama gelin görün ki adamlar nehir kıyısına yaklaşık 2 bin 500 metre uzunluğunda,168 metre genişliğinde 3 metre derinliğinde suni parkur yapmış,etrafına da yürüyüş alanları,spor kompleksleri,tribünler ve benzeri bir çok alan yaratmışlar.Avrupa’nın en önemli yarışmaları,dünya kupaları bu alanda yapılıyor.Meriç nehrinden aldıkları suyu bu parkurda tutuyorlar.Bizim de Meriç nehri kenarında DSİ tarafından yapılan bir çalışma var.Kanal projeside buna müsait.Ancak biz sadece bize verilmesini istediğimiz bir alan talep ettik.Biz nehir üzerinde bir test yaptık. Nehrin akıntısı bu spora çok uygun. Olimpik parkurların uzunluğu 2 buçuk kilometre, bizde Mehmet Müezzinoğlu köprüsünün oradan Bülbül adası yakınlarına kadar olan alanda 2 bin 500 metrelik bir alan var.Bosna yani Nato köprüsüne kadar olan alan ise 4 bin metre. Müthiş bir parkur. Denemeleri yaptık. Bununla ilgilide şimdi 2 tane transfer görüşmemiz var. Hem Galatasaray’dan hem de Boğaziçin’den iki transfer yapacağız”diyerek söz konusu sporun olabileceğini ve alt yapısını hazırladıklarını gösterdi.

Eğer uygun görülmesi durumunda kimseye yük olmadan maddi imkanların kendilerinin karşılaması koşulu ile gerekli alt yapıyı yapacakları belirten İba “Amerika’da Vircinya’da bir kulüp ile de kontak kurduk. Onlar da şu anda bizi destekliyorlar. Eğer yazın pandemi süreci müsaade ederse biz Türkiye’deki ve Avrupa’daki bazı kulüpleri buraya getirip Meriç nehrinde 1 haftalık bir organizasyon yapacağız. Aşağı yukarı 80, 100 sporcu aynı anda kürek çekecek. Bu 5 Mayıs olabilir.Bu Hıdırellez şenliklerinin olduğu tarih olabilir”diyerek tekneleri aldıklarını ancak kendilerine nehir kenarında bir yerin tahsis edilmesini beklediklerini belirtti.

Perşembe günü TED koleji çatısı altında bu spor dalına meraklı olan öğrenciler için seçmeler yapacaklarını ifade eden İba “ biz tüm antrenman aletlerini aldık.Bununla alakalı okul olarak öncülük ediyoruz. 12 yaşını geçmiş okulumuzdaki bütün çocukları bu işin içine dahil edip ondan sonra şehrin geneline yaymak istiyoruz. O alan eğer bizde olursa yeterince teknemiz olduğu için 2 tane sporcumuz 1 tane hocamız sürekli sabit duracak bu sporu yapmak isteyenler biz orada destek vereceğiz. Bu nehirlerde bu sporun yapılması için bir alan açmaya çalışıyoruz. Kimsenin yatırım yapmasına gerekte yok. Biz orada can yeleğini de vereceğiz”ifadelerini kullandı.

Olayın sadece bir spor dalı olarak görülmemesi gerektiğini,600 yılı aşkın bir süredir yapılan geleneksel Ata sporumuz yağlı güreşlerin olduğu gibi turizm boyutununda önemli olduğunu hatırlatan İba “600 yılı geçen bir güreş sporumuz var ama maalesef yerel sporcular yok. İşin turistlik boyutu ile yetinmişiz. Kırkpınar güreşleri ile beraber gelenekselleştirip buraya Amerika’dan ve İngiltere’den insan çekmeye çalışacağız. Bu sporu yapanlar ekonomik durumu iyi olan insanlar”diyerek,şehre turizm anlamında da ciddi katkıları olacağına inanıyorum ifadelerini kullandı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30