banner78
banner25

Komşunun fotoğrafçıları Edirne'den!

Türkiye’nin batı sınırındaki komşusu Bulgaristan düğün fotoğrafçılarını Edirne’den tercih ediyor.

Ülkenin yüzde 10’a yakın bir bölümünün Türk olması ve düğün gibi etkinliklerini Türk geleneklerine göre yapmaları ölümsüzleştirilecek anlarını da seçme şansını sunuyor. Ülke’de en çok Türk’ün yaşadığı il olarak bilinen Kırcaali ilinin Edirne’ye uzaklığının 150 Km olması ve döviz kurundaki farklılıktan dolayı evlenecek çiftler düğün fotoğrafçılarını Edirne’den tedarik etme yolunu seçiyor.

Ülkede pandemi sonrasında düğün sezonunun hız kazanması ve fotoğrafçı sayısının az olması fotoğrafçı tedariğini zorlaştırırken iş teslim tarihinin de 6 ile 9 ay sonraya gün verilmesi evlenecek çiftçileri başka arayışlar içine itmiş durumda.

Edirne’de profesyonel bir şekilde fotoğrafçılık yapan ve dış mekan çekimleri ile adından sıkça söz ettiren Serkan ve Gürkan Bilgin kardeşler sınır ötesi çalışmalarını sosyal medyada yayınladıktan sonra komşu ülke Bulgaristan ve Yunanistan’dan talep görmeye başladılar.

Pandemi öncesinde euro ve Bulgar para birimi leva’nın düşük olmasından dolayı evlenecek Türk çiftler dış mekan çekimi için bu ülkeleri tercih ederken, döviz kurunun artışı karşısında değer kaybeden Türk lirası işlerin tam tersine dönmesine neden oldu.

Bulgaristan’da yaşayan Bulgaristan Türklerinin ülkelerinde istedikleri tarihe fotoğrafçı bulmalarının zor olması ve bulmaları halinde de ölümsüz anlarını 1 yıla varan süre sonraya teslim etmeleri o ülkede yaşayan çiftleri Edirne’den fotoğrafçı bulmaya itti. Bir çok ihtiyaçlarını ucuz olduğu için Edirne’den temin eden çiftler artık düğün fotoğrafçılarını da Edirne’den temin ediyor.

Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinde yaşayan Hasan ve Gülşen Şakir çiftçi pandemi öncesi 2019 yılında evlenmeye karar verdiklerinde düğün fotoğrafçısı bulma sorunu ile karşı karşıya kaldılar. Sosyal medya ve internet üzerinden ayrı ayrı yaptıkları araştırmada Edirne’den Serkan ve Gürkan Bilgin kardeşlere ulaşan çift kısa sürede anlaşarak düğünlerinin fotoğraf işini verdiler. Memnun kaldıkları çalışma sonrasında geçtiğimiz ay evlenen kardeşinin de düğünü için aynı firma ile bağlantıya geçen çift bu defa kardeşlerinin düğün törenlerini ölümsüzleştirdiler.

1998 yılından bu yana fotoğrafçılık yapan ancak 2012 yılından bu yana yurt içi ve yurt dışında profesyonel fotoğraf çekimi yapan Serkan Bilgin yaptığı açıklamada Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinden Hasan Şakir’in kendilerine sosyal medya üzerinden ulaştığını ve talepte bulunduğu söyleyerek “bizimle sosyal medya üzerinden iletişime geçerek bize düğün çekimlerini yaptırmak için bizi Bulgaristan’a davet etti. Bulgaristan’da soydaşlarımızın çekimlerini yapmak için iki yıl önce oraya gittiğimizde, çok misafirperver, hala gelenek ve göreneklerimizin yaşatıldığı soydaşlarımızla birlikte olmak bize çok iyi geldi. Ondan sonraki ilişkilerimizi devam ettirdik. Bu ilişkiler neticesinde kardeşi Yusuf ve sevgili eşi Sevil evlenmeye karar verdiklerinde pandemi araya girdi, düğünleri ertelendi. Tekrar bizimle iletime geçerek çalışmak istediklerini söylediler. Buda bizim için gurur kaynağı oldu. 2012 yılından beri profesyonel olarak yurt içi ve yurt dışında yaptığım çekimlerle bunları pekiştirmek adına tekrar oraya gitmek için pandemi sonrasında tekrar bir organize ettik. Onlarda sağ olsunlar bizi davet ettiler. Oraya gittiğimiz zaman Naim’in bir filmi vardı, hepiniz izlemişsinizdir! Bende izledikten sonra o duygu ve düşüncelerle oraya gittiğimde duygularla yaşayarak, hissederek bunları yaşadık, gördük. Güzel zamanlar geçirdik”dedi.

Kendilerine sosyal medya üzerinden ulaştıklarını ve sosyal medyanın bu konuda ki önemine dikkat çeken Serkan Bilgin “sosyal medya çok geniş bir platform. Araştırıyorlar ve bizim çekimlerimizi beğenmişler, bizi tercih ettiler. Bizde Bulgaristan’a gittiğimiz zaman Trakya’mızı, Edirne’mizi ve Türkiye’mizi temsil edip en iyi şekilde çekimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bizi güvendikleri için şimdiden 2022 yılına çekim randevuları oluşturduk. En güzeli de düğünlerinden sonra Edirne’mize geldiler bir aile gibi olduk,bizi ziyaret etmeleri çok mutluluk verici,en büyük kazancımız bu bizim”ifadelerini kullandı.

18 ay’da 11 ülkede dış çekim yaptığını belirten Bilgin Türkiye’de şartların zor olmasına bağlı olarak artık evlenecek Türk çiftlerin tarcihlerini yurt dışından yana kullanmadığını daha çok Ege ve Karadeniz kıyıları ile yakın bölgelerden yana kullandıklarını belirterek “şuan ülkemizde ekonomik durum bayağı şartları zorluyor. Şu an Türkiye’deki çiftlerimiz burada ki Ege ve Karadeniz kıyılarını tercih etmeye başladılar. Bundan sonraki hedefimizde, Bulgaristan’da ki soydaşlarımızla düğün çekimlerini yapıp, dış çekimlerini Avrupa’da gerçekleştirmek gibi bir hedefim var”dedi.

2019 yılında evlenen Hasan ve Gülşen Şakir çifti ise fotoğrafçı arama işine sosyal medya ve internet üzerinden başladıklarını belirterek Gürkan ve Serkan kardeşlere ulaştıklarını ve 2019 yılındaki düğün çekimlerini kendilerine yaptırdıklarını ve çok memnun kaldıklarını ifade ettiler. Bulgaristan Kırcaali’de yaşayan ve Fransa’da çalıştıkların belirten evli çift “2019’da düğünümüz oldu. 2018 yılında fotoğrafçı aramaya başladık. Eşim doğal çekimler olmasını istediği için araştırmalar yaparken, Gürkan ağabeyi bulmuş,ben ise Serkan Ağabeyi buldum. Sonradan fark ettik ki ikisi kardeşmiş aynı şirketi işletiyorlarmış. Bizde düğünümüzden önce onlarla anlaştık. Bulgaristan da fotoğrafçılar yoğun olduğu için bizde Edirne’den Foto Gürkan’ı tercih ettik. Düğün çekimlerimizi yaptıktan sonra teslimatları çok hızlıydı. Bir ay içinde teslim ettiler video ve fotoğraflarımızı. Biz yaptıkları işten çok memnun kaldık. Bizde başka kişilere tavsiye ettik”dediler.

Bulgaristan’da çekim yapan fotoğrafçıların az olması ve rezervasyonlarının dolu ve çektikleri fotoğrafları en kısa 6 ay en uzun ise 1 yıl içinde teslim ediyor olmalarının sorun olduğunu belirten çift “Bulgaristan’da çekim yaptıranlardan öğrendiğimiz kadarı ile düğünden sonra çekim fotoğraflarını almaları uzun sürüyor. 6-9 ay gibi sürelerde alabildikleri oluyormuş. Biz o yüzden araştırıp farklı bir çekim olmasını ve kaliteli çekim olmasını istedik. O yüzden de Serkan Ağabeyle tanışıp çekim çalışmalarımızı onunla yaptık. Ekonomik olarak da çok büyük fark olmadığı düşündüm yaptığı çekimlerden dolayı. Çünkü işini çok severek yapıyor. Bu çok önemli her şey çok kaliteliydi. Biz dış çekim yaparken çok eğlendik. Çok keyifliydi”dedi.

28 Ağustos 2021 tarihinde evlenen ve ağabeyinin tavsiyesi ile aynı fotoğrafçılarla anlaşan Yusuf ve Sevil Şakir çifti de aynı duyguları ileterek memnuniyetlerini dile getirdiler. Kurdukları samimiyet sonrası Edirne’ye düğün sonrası gelen ve dış mekan çekimi için Bozcaada’yı tercih eden çift Bilgin kardeşlerle beraber Pazartesi günü Bozcaada’da olacaklar. Yusuf Şakir’de Bulgaristan’da verilen sürenin çok uzun olmasının mağduriyet yarattığını belirterek Bilgin kardeşlerle anlaştıklarını belirtti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30