banner78
banner25

Koku tünelimiz de olacak!

Vali Canalp; Edirne’de 250 Metre Uzunluğunda 100 Ayrı Tür Aromatik Bitkinin Ekimi İle Yeni Bir Cazibe Merkezi Olacak “Koku Tüneli” Oluşturuyoruz

Edirne Tıbbi Aromatik ve Boya Bitkileri Çalıştayı Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda gerçekleştirildi. Vali Canalp, "Tıbbi Aromatik ve Boya Bitkileri Çalıştayı"nda tarımın stratejik bir sektör olduğunu söyledi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp; Tıbbi Aromatik ve Boya Bitkileri Çalıştayının açılışında yaptığı konuşmada Karaağaç yolu üzerinde bulunan Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinde 250 metre uzunluğunda 100 ayrı tür aromatik bitkinin ekimi ile yeni bir cazibe merkezi olacak “Koku Tüneli” oluşturulacağını belirtti.

Vali Canalp yaptığı konuşmada, “Milli gelirin bir unsuru olan tarım aynı zamanda mili gücünde bir unsurudur. Tarım aynı zamanda çok stratejik de bir alandır. Geçmişte ülkelerin güvenliklerin de bahsedilirdi, sonra enerji güvenliği ön plana çıktı ama son zamanlarda gıda güvenliği çok önemli bir hale geldi. Gıda güvenliği ise tarımda üreterek sağlanabilmektedir. Son zamanlarda bütün dünyada tarım ve gıda ürünleri çok hızlı yükselmiştir. Buna göre ülke olarak, birlikler, kooperatifler, çiftçiler olarak yapmamız gereken üretim seferberliğidir. Biz iki şeyi birlikte sağlamak zorundayız, artan nüfusun gıda talebine olan ihtiyacı karşılamak ve gıda farklılığına yönelik talebi karşılamak zorundayız. Edirne olarak tarım bizim için vazgeçilmezdir. Edirne’de sanayide vardır ancak tarıma yönelik sanayi gelişmiştir. Edirne ekonomisinin en önemli unsurlarından biride turizmdir. Edirne tarım alanında bazı ürünlerin üretiminde oldukça güçlüdür, bunlar çeltik, ayçiçeği ve hububat ve yem bitkileri üretimidir. Bu ürünlerin yanına tıbbi aromatik bitkiler üretimini de Edirne’de geliştirmek zorundayız ve bu alanda çok güzel çalışmalarda bulunmaktadır. Tıbbi aromatik bitkilerin bir diğer avantajda kıraç ve verimsiz arazilerde yetişmeleridir. Hem tıbbi aromatik bitkiler için hem ilimiz ekonomisi için hem de turizm için, aynı zamanda keyifli bir vakit geçirebilmek için Edirne’de sürpriz bir projeyi daha hayata geçiriyoruz. Karaağaç yolu üzerinde bulunan Tarımsal Araştırma arazisi üzerinde 100 adet ayrı güzellikteki aroma ve kokusu olan bitkinin ekimini yapacağız. Adına da koku tüneli diyoruz. 250 metre uzunluğundaki bu koku tünelinde ekimi yapılan bu aromatik bitkiler kokusunu ayrı ayrı alabileceksiniz. Bu koku tünelimiz eminim ki ilimizde yeni bir cazibe merkezi olacak” dedi.

Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı Onursal Başkanı Dr. Ayten Canalp’in önderliğinde düzenlenen çalıştayda, konuşmacılar Tarım ve Orman Bakanlığı, Tıbbi Aromatik Bitkiler ARGE çalışmaları, Tıbbi bitkilerin endüstriyel üretim imkanları, Tıbbi bitkiler üretimi ve kekik bitkisinin kültüre alınması, Bulgaristan’da ticarete konu olan önemli tıbbi bitkiler, Tıbbi aromatik bitkilerin tarımı ve yaygınlaştırılması, kökboya bitkileri ve Edirne kırmızısı konularında bilgiler vererek sunumlar yaptılar.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30