banner137
banner25

Kış lastiğinin önemine dikkat çekti!

Kış ayının gelmesi ile zorunlu olarak değiştirilmesi gereken araç lastiklerinde dikkat edilmesi gereken önemli hususlar sürücülere ışık tutuyor.

Edirne’de faaliyet gösteren Continental Lastik bayi sahibi Ahmet Biçer yazlık veya kışlık lastik alırken dikkat edilmesi gereken önemli hususların bilinmesi gerektiğine dikkat çekerek sürücüleri uyardı.

Yasa gereği 1 Aralık tarihinden itibaren takılması zorunlu olan kış lastiklerinin sürücülerin adeta hayatlarını kurtardığını ve kötü hava koşullarında yere sağlam basmalarını sağladığını belirten Ahmet Biçer,kış mevsimin kendini iyiden iyiye hissettirmesi ile taleplerin gelmeye başladığını söyledi.

Kış lastiği alacakların nelere dikkat etmesi gerektiğini tek tek anlatan Ahmet Biçer “Kış lastiklerinde kılcal olarak gördüğümüz kanallarda arabanın ağırlığı,basıncıyla bunlar buza yapışmasını sağlıyor ve yola tutunuşunu destekler. Yan kanallarda aynı şekilde. Gördüğünüz bu derin kanallarda su kanallarıdır. Su birikintilerini dışarıya atması içindir. Tahliye yapması için genelde kış lastiklerinde özellikle bu tarz lastiklerde iki yada üç kanal olarak yağmurlu veya sert sulu yerlerde dışarı atmasını sağlar. Buda ise şöyle gördüğünüz zaman lastiğin, kauçuğun açılıp vakum yapmasına yarar. Buda tutunmayı arttırır”diyerek yaz lastikleri ve kış lastikleri arasındaki desenlerin e işe yaradığını anlattı.

Yaz lastiklerinde 4 kanal mevcut olduğunu bazılarında ise 3 kanal bulunduğunu aktaran Biçer “Bunlar su tahliye kanallarıdır.Kış lastiğinde olduğu gibi bunlarda kılcal buza yapışmayı sağlayan kanallar yoktur.Yalnız yağmurlu zeminde bunun tutunuşu daha yüksektir.

Dört mevsim olarak bildiğimiz lastiklerde ise genelde orta kanalları yani desenleri sık olur ve yağmur kanaları kenarda olur ve gördüğünüz üzere burası yaz lastiğine uygundur. Çünkü diğer kış lastikleri gibi burada kılcal damarlar yoktur.Yani vakum özelliği çok yoktur.Genellikle orta kısımları karlı veya buzlu zeminlerde orta seviyede tutunma sağlar”dedi.

Lastiklerin yan kısımlarında yer alan harf ve rakamların lastiğin dili olduğunu ve her şeyi anlattığı belirten Biçer, “yan kısımlarda doğum tarihleri,üretim yılları ve buna bağlı olarak M&S (Mud&Snow) artı alpin (zirve kar) işareti oluyor.Dört mevsim lastiklerde ise genelde M+S’yi görürüz. Alpin işaretini görmeyiz. Alpin işaretinin özelliği kış aylarında soğuk zeminlerde,buzlu zeminlerde buza yapışmasını sağlanması için lastikte kesinlikle olması gereken bir özellik”ifadelerini kullandı.

Müşterilerin lastiklerin raf ömürleri veya saklama koşullarını sorduklarını belirten Biçer “Genelde müşterilerimiz üretim tarihlerine çok dikkat etmeye çalışıyorlar. Aslında iyi koşullarda saklanıldığı zaman 5 yıla kadar raf ömrü vardır. Fatura kesildikten sonra bütün lastiklerin 2 yıl garantisi vardır. Takıldıktan sonra 5 yıl içinde değiştirilmesi gerektiğini söylemekteyiz.Çünkü yola atılan kimyasal, tuzdan dolayı kauçuk zedelenir ve 5 yıl inde parçalanmasına sebep olur”dedi.

Kış lastiklerinin yasalarla 1 Aralık ayı itibari ile başladığını ve 1 Nisan süresi ile bittiğine dikkat çeken Biçer “Tabi bunun neticesinde kış zeminlerinde,soğuk hava koşullarında kış lastiği kesinlikle kullanılmak zorundadır.Özellikle ticari araçlarda yasal zorunluluk vardır. Bazı yerlerde yani yoğun kar yağışı olan yerlerde Valiliklerce yayımlanan genelgelerle özel araçlarda kış lastiği takmak zorundadır”şeklinde konuştu.

Bir araç lastiğinin kauçuk ömrünün 40 bin kilometre civarında olduğunu ve bunun C grubu olarak adlandırılan ticari grupta 60 bin kilometreye kadar çıktığını söyleyen işletme sahibi Ahmet Biçer “Spor arabalarda bu 30-35 bin kilometreye kadar düşebilir. Kauçuğun bittiğini genelde lastiğin kanal içinde x şeklinde bir işaret vardır. Onlar dış zeminle aynı seviyeye geldiyse lastik bitmiştir. Yani 40 bin kilometre ortalaması 5 yıl kadarda süresi vardır”dedi.

Vatandaşların gelen zamlarla lastik fiyatlarındaki artışı gördüğünü ve çok yüksek rakamlara dayandığını ifade eden Biçer; geçen yıla göre yaklaşık olarak 3 kat artışın yaşandığını,geçen sene 100 liraya satılan lastiğin,bugün 300 lira bandına geldiğini belirterek “Bugün en düşük lastik 500-550 liradan başlıyor 8-9 bin liraya kadar adet olarak lastikler var” dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30