Doğal ve iyi tarım uygulaması ürünlerinin satışının yapılacağı Edirne Belediyesi Üretici Kadınlar ve Antika Pazarı bugün yeni yüzü ile kapılarını halka açtı.
Daha önce Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ETSO, Edirne Ticaret Borsası ETB ve Edirne Belediyesi ile Edirne Valiliği desteğinde açılan ve yaşanan bazı sorunlardan dolayı pandeminin de etkisi ile ara verilen Pazar bugün Edirne Belediyesi tarafından yeniden açıldı.
Edirne Belediyesi’nin Gıda Mühendisleri ve Zabıta ekiplerinin denetiminde açılan pazarda organik ve iyi tarım uygulaması ürünleri tüketici ile buluştu. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, üretici kadınlara seslenerek, “Burası sizin yeriniz. Biz Edirne Belediyesi olarak sizlerin güvenli, hijyenik bir şekilde, sağlıklı bir ortamda ve kazandığınızın tümü akıttığınız emeğin, alın terinin tümünün karşılığını alacak şekilde burasını düzenledik” dedi.
ziyaret eden ve burada üretici kadınlar ile buluşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “ Çok uzun bir süredir ayrıyız. Sizler yine üretmeye devam ettiniz. Ama biz o ürünlere ulaşma şansını bulamadık. Pandemi dünyanın her yerinde olduğu gibi ilimizi de etkiledi, pazarımızı da etkiledi. Yaklaşık 4 yıl önce yine bu alanda, bu pazar yerinde Kırsalın Doğal Pazarı’nı açmıştık. Bugüne kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.Samimiyetle söylemem gerekirse biz o pazarın açılışına izin verirken, yer tahsis ederken orayla ilgili her türlü tedbiri ve desteği verirken bir tek amacımız vardı; kadınlar para kazansın. Kadınlar emeklerinin karşılığını alsın. Ama şunu hedeflemedik, kadınlar para kazanırken biz başka şeyler kazanalım, demedik. Ve hatırlayın 2 tane temel prensip koymuştum ve bütün kadınlarımıza seslenmiştim. Demiştim ki burada endüstriyel ürün olmayacak, ürettikleriniz olacak, kazandığınız paraları kocalarınıza vermeyeceksiniz demiştim. O 4 yıl içinde gördüm ki kazanılan parayı kocalarına vermeme kısmında bir sorun olmadı. Adamları inlettiniz, kuruş para vermediniz. Ama endüstriyel ürün sokmama, sadece ürettiklerinizi satma konusunda bazı sıkıntılar yaşadık. Ve sonra süreç içinde şunu da gördüm, kadınların ve üreticilerin sahibi yoktur. Herkes bu dünyada insan onuruna yaraşır ve yakışır bir şekilde yaşamak durumundadır. Kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur. Kimse, kimsenin efendisi, ağası, paşası değildir. Olamazda. Hiç kimse kimsenin onuru ve gururu ile oynayamaz,rencide edemez. Hakaret edemez, azarlayamaz. Bunlar bizim yaradılışımızdan bu yana karşı olduğumuz şeyler hiç kimse verdiğimiz yetkiler, verdiğimiz güçlerle bunu başkaları üzerinde tahakküm aracı olarak kullanamaz. Canının istediğini alıp, canının istediğini kovamaz. Ancak ve ancak burada konulan kurallara uyulmazsa buradan çıkarılır insanlar. O da hakaret etmeden, kimliğini rencide etmeden” diye konuştu.
Pazarda 150 üretici kadının yer aldığını belirten Gürkan, “Pandemi bizleri ayırdı ama yeniden toparlanmak için, daha sistemli, düzenli, pırıl pırıl, daha kurallara bağlı bir yeniden buluşma için de vesile oldu. Bugün Üretici Kadınlar Pazarımızın yanına Antika Pazarı’nı da ekleyerek açılışımızı yapıyoruz. Bugün burada yaklaşık 150 üreteci kadınımız var. Edirne’nin merkezinden köylerinden civardan. Üreten bütün kadınlara açık burası. Her türlü lojistiğini belediye sağlayacak, eskiden olduğu gibi” ifadelerine yer verdi.
Bu pazarın kadınlar üzerinden para kazanılacak bir yer olmadığını belirten Gürkan, “Bu pazarda yer alan gerek üretici kadınlarımız, gerekse antikalarını pazara getirip satmak isteyen vatandaşlarımız, bunlar için belediye dahil, şahıslarda dahil hiç kimseye tek kuruş vermeyecekler, vereni buradan ben çıkarırım. Burası kadınların üzerinden para kazanılacak, kadınların üzerinden siyasi güç kazanılacak, kadınların üzerinden itibar kazanacak yer değil. Burası üreten kadınların emeklerini ve yüreklerini ortaya koydukları ve geçimlerine, aile bütçelerine bir katkı sağlayamaya çalıştıkları bir yer. Burası hepimizin yeri, bütün Edirne’nin yeri. Buradan hepimiz şehrimizin kadim kültürüne, insan onuruna yakışır bir şekilde, ürettiklerimizi getireceğiz; hijyen ve temizlik kurallarına uyarak, gıda kontrol kurallarına uyarak, ürettiklerimizi burada vatandaşlarla buluşturacağız, satacağız ve çoluğumuzun çocuğumuzun rıskını çıkaracağız”dedi.
Pazarda tezgah açana kadınlar ise uzun bir aranın ardından yeniden tezgah açmanın mutluluğu yaşadıklarını belirterek mutlu olduklarını ifade ettiler.Ürettikleri ürünleri uzun bir zamandır sergileyerek satamadıklarını belirten üretici kadınlar “bugün bizim düğünümüz.Ne mutlu ki ürünlerimiz satabiliyoruz”ifadelerini kullandılar.
Öte yandan başkan Gürkan'ın pazar yerini gezisi ve üreticilerle sohbet etmesi sırasında yanında bulunan protokol üyeleri ve bazı kişilerin alış veriş yaparak katkı yapmaması eleştiri konusu oldu.Pazara gelen vatandaşlar "sadece görüntü için buradalar.insan elini cebine atar ve katkı sağlar"dediler.