banner137
banner25

Kırbiç ve ekibi "nerede kalmıştık?" dedi.

Trakya Birlik 2021/2022 İş yılı Olağan Genel Kurulunu Mimar Sinan Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirdi.

Yapılan seçimde iki liste yarışırken, mevcut Başkan Şafak Kırbiç adaylığı sonrası yapılan seçimde ilk defa temsilcilerin büyük bir bölümünün oyunu alarak yeni dönemde yönetim kurulu ile yeniden seçildi ve nerede kalmıştık demeye hak kazandı.

48 kooperatif üyesi tarafından Kasım ayı içerisinde gerçekleşen temsilci seçimleri sonrası oy kullanmaya hak kazanan 298 delege yapılan seçimde oy kullandı.

Seçimler öncesinde konuşan ve üyelerine bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç; giriş konuşmasında okuduğu dizelerle büyük alkış aldı. Konuşmasında “ Masa başında da fotoğrafı var, tarlada traktörün üzerinde de. Savaştan savaşa koşmuşluğu da var savaşta vurulmuşluğu da. Bana tekrar üniforma mı giydirtmeyin demişliği de var, ordularına ‘Ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum’ demişliği de var. 28 Ekim akşamı yanındakilere ‘efendiler yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz demişliği de var, 29 Ekim 1923 Pazartesi günü yüce Türk milletine Türkiye Cumhuriyetini Armağan etmişliği de.Kendimde çiftçi olduğumda biliyorum, makinesiz tarım olmaz demişliği de var, milletin efendisi hakiki müstahsil olan köylüdür demişliği de. Türk milleti çalışkandır,Türk milleti zekidir demişliği de var yüce Türk milletine Ne Mutlu Türküm diyene demişliği de var”şeklinde konuşunca salondan büyük alkış aldı.

2021-2022 iş yılı genel değerlendirmesi ile konuşmasına devam eden Kırbiç “bilindiği üzere 1 Ağustos 2021 tarihinde başlayan iş yılımızın ilk ve en önemli faaliyeti hasat dönemi hazırlıklarının tamamlanarak mübayaanın başlaması olmuştur. Ortaklarımızın ve kamuoyunun beklediği ürün fiyatlarının belirlenmesi ve ortaklarımızın emeklerinin karşılığı olarak ürün bedellerinin ödenmesi olmuştur. Yerli üretim miktarı iç piyasada ithalat vergisi düzenleyiciler göz önünde bulundurularak, 14 Eylül 2021 tarihinde mübayaamız 138 bin ton seviyelerine ulaştığında 5 bin 100 TL ton avans fiyatı açıklanmıştır. 1 Ekim 2021 tarihine gelindiğinde ayçiçek mübayaağımız 270 bin tona ulaştığında ön alım fiyatımız 5 bin 400 TL ton olarak revize edilmiştir. Hasat sonu itibariyle 278 bin 465 ton ürün mübayaası gerçekleşmiştir. Bunun karşılığında ortaklarımıza 1 milyar 588 milyon TL tutarındaki ürün bedelleri ödenmiştir. Bu çerçevede ortaklarımızın memnun olacağı ürün bedelleri oluşması konusunda birliğimiz ekonomik anlamda çok zor ve dalgalı piyasa koşullarında üreticilerimizin alın terinin karşılığını bulabilmesi için yoğun emek ve çaba sarf etmiş, zorlu bir iş yılını da başarıyla tamamlamıştır”dedi.

2021-2022 yılında ayçiçeği konusunda piyasaların sıkıntılı olduğunu ancak bunu aştıklarını aktaran Kırbiç “ayçiçek sezonunda ekonomik konjektörün yanı sıra yağlık Ayçiçeği ve ham yağ iç ve dış piyasa hareketleri gözlemlenerek devam eden süreçte yaşanan fiyat hareketlerinin birliğimiz kar zarar durumuna olumlu yansıması ile 9 Haziran 2022 tarihinde ortaklarımıza ton başına bin 100 TL fark ödemesi yapılmıştır. Ortaklarımıza toplam 323 milyon TL ödenmiştir. Böylece 2021-2022 iş yılı içerisinde ortaklarımıza yapılan toplam ürün bedeli ödemesi 1 milyar 912 milyon TL'ye yaklaşmıştır. Bu itibarla 2021-2022 hasat sezonu sonunda ürünün satışını gerçekleştirerek geriye dönük ilave kazanç elde eden yegane üretici Trakya Birlik üreticisi olmuştur”ifadelerini kullandı.

Trakya Birlik olarak mübayaanın 96 bin tana 8 Eylül 2022 tarihinde 40 yağlı ayçiçeğine 12 bin ton TL avans fiyat açıklandığına dikkat çeken Kırbiç “hasat sonuna gelindiğinde ortaklarımızdan 311 bin ton ürün alımı gerçekleşmiştir. Bunun karşılığında ortaklarımıza 3 milyar 881 milyon TL ürün bedeli kısa sürede ödenmiştir. Ayrıca ortaklarımızın ürünlerini bekletme refleksi oluştuğu göz önünde bulundurularak bu yıl ilk defa emanet alım modeli hayata geçirilerek ortaklarımızın tercihine sunulmuştur”dedi.

Trakya Birliğin yatırımlarına da değinen Kırbiç; “sizlerin desteği ile göreve geldiğimiz ve devam edeceğimiz önümüzdeki 4 yıllık dönemde en büyük gayret ve çabamız birliğimizin üretim ve depolama kooperatifçilik hizmet altyapısı konusunda öz sermayemizi ve rekabetçiliğimizi de koruyarak yatırımlarımıza hız kazandırmak öncelikli hedefimizdir. Tamamladığımız 4 yıllık görev süremiz içerisinde imkanlarımız çerçevesinde yatırımlarımızı sürdürerek her iki fabrikamızda üretim kapasitelerimizi arttırarak, teknolojilerini yenileme konusunda yatırımlar yaptık. Halen entegre tesislerimiz rafine kapasitesini yüzde 50 oranında arttırılan rafine yatırımımız ile Karacabey yağ fabrikamızda gıda sanayinin önemli girdilerinden olan ayçiçek tesisinin üretimi için yatırımlarımız devam etmekte olup son aşamaya gelinmiştir. Yine deprem yönetmeliğine uygun olmayan Karacabey fabrikamızda idari binasının yerine son derece modern ve birliğimize yakışır yeni bir bina tesis edilmiştir. Önümüde ki süreçte de sanayicilik faaliyetlerinde ölçek ekonomisini korumak ve mamul piyasadaki liderliğimizi sürdürmek, rekabetçiliğimizi güçlendirmek anlamında iki fabrikamızda da ayçiçeği kırma kapasitemizi önemli ölçüde yükseltecek büyük ve önemli yatırımları planlıyoruz. Bu iki büyük yatırıma ek olarak yine her iki fabrikamızda yatay depo kapasitelerimizi yükselterek ortaklarımızdan aldığımız hububat miktarlarını arttırarak bu ürünlerin stoklama kalitesini yükseltme arzusundayız. Dönem içerisinde arpa ezmesi, mısır üretim hatlarını fabrikamızda devreye aldığımız gibi çelik silo kapasitelerimizde de artışa giderek hububat alım kapasitemizi yükselttik. Araç filomuzu son derece güçlendirerek lojistik işlemlerimizdeki maliyetlerimizi düşürdük ve hız kazandırdık. Depolama yatırımlarımıza ek olarak mevcut depolarımız ve yeni yapacağımız depolama tesislerinin güneş paneli yatırımı yaparak fabrikalarımızın enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü kendimiz üretmeye ve kurumumuza çok ciddi bir ekonomik katkı sağlamayı arzuluyoruz”dedi.

Yeni dönemde üreticileri için bir akaryakıt firması ile anlaştıklarını ve yakıt ihtiyacının birlik üzerinden karşılanarak nakit veya vadeli ödeme imkanı sunacaklarını belirten Kırbiç yatırımların yeni dönemde de hız kesmeyeceğini ve üreticin lehine olacak her türlü çalışmayı yapacaklarını belirtti.

Konuşmanın ardından Divan seçimine geçildi. Gelen öneriye göre Divan Başkanlığı’na Durgut Ersoy, Başkan Vekilliği’ne Levent Kızıltan, Katip Üyeliklere Göksel Baytok ve Yaşar Şentürk seçildi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından genel kurul basına kapatıldı.

Gündem maddelerinin okunarak oylanması sonrası seçime geçildi.

Seçim iki liste ile yapıldı. Gene kurula sarı liste ile seçime gireceğini belirten Malkara Kooperatif başkanı Cem Özkan ve ekibi Şafak Kırbiç’in mavi listesine karşı yarıştı. Oylama işleminin sona ermesi ile açılan sandıklarda sayıma geçildi ve 299 mevcut delegeden 298’sinın oy kullanarak katıldığı genel kurulda, 296 oyun geçerli, 2 oyun geçersiz sayıldığı Malkara Kooperatif Başkanı Cem Özkan’ın sarı listesinin 81 oy aldığı, 296 oyun 215’ini alan Şafak Kırbiç’in mavi listesinin seçimi kazandığı çıkan oylarla belirlendi. Buna göre Kırbiç’in listesinde yer alan ve 215 oy’la seçilen yeni yönetim ‘nerede kalmıştık’ diyerek yeni dönem için görevi delegenin desteği ile devam ettirdi. Emre Yılmaz, Hilmi Kahraman, Ahmet Akgün,Hüseyin Kocabıyık ve Remzi Kobak Kırbiç’in listesinde ipi göğüsleyen taraf oldu.

Seçimler sonrası konuşan Ahmet Akgün “Bir 4 yılın sonunda yeniden seçimli genel kurul oldu. Bu seçimli genel kurulumuzda atmosfer çok güzeldi. Birliğin beraberlik ve bütünlüğünü sağlayacak bir tablo vardı. Ve bu tablonun sonucunda delegelerimizin çoğunluğu bizleri tercih etti. Bu tercihe hep beraber arkadaşlarımızla çok teşekkür ediyorum. İnşallah Türk kooperatifçiliği, Türk Birliği, Trakya Birlik adına, çiftçilerimiz adına İnşallah güzel şeyler yapmaya devam edeceğiz. Elimizden ne geliyorsa bunu harcamaya ve bütün delegelerimize bütün kooperatiflerimize ve ortaklarımıza layık olmaya çalışacağız”derken

Şafak Kırbiç’te “bugün itibarıyla genel kurulumuzu yapmış bulunmaktayız. Az önce seçim sonuçları açıklandı. Burada delegelerimizin iradesi bizden yana oldu. Biz de bugünden itibaren ‘Nerede kalmıştık?’ deyip görevimize devam edeceğiz. Önümüzde bekleyen projelerimiz var. İnşallah bu önümüzdeki süreçte bunları hayata geçirmek için mücadele edeceğiz. Elimizden geldiğince Trakya Birliği daha yukarılara taşımak için var gücümüzle bütün gücümüzü kullanarak birliğimizi en iyi şekilde temsil edeceğiz”diyerek genel kurulun hayırlı uğurlu olmasını diledi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30